Bacheloropleiding Data Science and Knowledge Engineering wijzigt naam

Per 1 september 2020 is Data Science and Artificial Intelligence de nieuwe naam van de bacheloropleiding Data Science and Knowledge Engineering. Het curriculum blijft ongewijzigd.

De nieuwe naam, Data Science and Artificial Intelligence, past beter bij de opleiding die studenten leert hoe ze inzichten uit grote hoeveelheden data kunnen verkrijgen. Het is de tweede naamswijziging in de geschiedenis van het programma. Over een periode van bijna 30 jaar is er immers veel veranderd binnen dit dynamische studiegebied.

Evolutie vanaf 1992: Knowledge Engineering

Terwijl de term ‘data science’ pas zo’n tien jaar geleden doorbrak, bestaat het soort werk al veel langer. In 1992 begon de bacheloropleiding Data Science and Artificial Intelligence onder de naam Knowledge Engineering: een begrip dat al veel langer in gebruik is.

Knowledge engineering gaat over het integreren van kennis in computersystemen, zodat computers problemen kunnen oplossen waar normaal menselijke expertise voor nodig is. Een vroeg voorbeeld uit de jaren ’70 is een computerprogramma dat door middel van ja/nee-vragen artsen hielp om antibiotica voor te schrijven aan hun patiënten. Precies: een vorm van data science!

Het Department of Data Science and Knowledge Engineering, het departement dat het programma doceert, behoudt zijn naam.

2016-2020: Data Science and Knowledge Engineering

Naarmate het werkveld en de gebruikte termen veranderden, deed de naam van de opleiding dat ook. In 2016 werd het programma omgedoopt tot Data Science and Knowledge Engineering. Kunstmatige Intelligentie (Artificial Intelligence) was toen al lang één van de hoofdonderdelen van het programma: nu er steeds meer data beschikbaar komt, leunt Data Science meer en meer op Kunstmatige Intelligentie om de data voor ons uit te kammen.

2020: Data Science and Artificial Intelligence

De nieuwe naam past dus beter bij het vakkenpakket van de opleiding. Dit werd nog eens bevestigd tijdens de re-accreditatie van de opleiding: naast de zeer positieve herevaluatie door de NVAO (de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie) sprak de commissie ook zijn steun uit voor de naamswijziging.

Lees meer:

De opleiding Data Science and Artificial Intelligence kent drie hoofdthema's: Kunstmatige Intelligentie, Computerwetenschappen and Toegepaste Wiskunde.

Lees ook

  • Kim Ragaert en de studenten van SublimeStone zijn de winnaars van de publieksprijzen die tijdens de verkiezing van de Ingenieur van het jaar werden uitgereikt. De winst en de nominatie van beiden, door het Koninklijk Instituut van Ingenieurs, laten zien dat de Universiteit Maastricht, en vooral de...

  • Het Koninklijk Instituut van Ingenieurs nomineerde Kim Ragaert en de studenten van SublimeStone voor de prijs van beste ingenieur en beste studententeam van 2024. Beiden horen bij de laatste 3 finalisten in hun categorie. Wil jij ook dat de beste ingenieurs winnen, stem dan nu op UM!

  • Hoe repareer je een scheur in kalksteen, zoals mergel? Nou, vraag gewoon een paar bacteriën om het voor je te doen. Dit is in het kort het doel dat 11 studenten van de Universiteit Maastricht zichzelf stelden. Het lukte, ze eindigden in de top 10 van de beste undergraduate-projecten van de iGEM...