Algemene vergadering YERUN: meer onderzoekssamenwerking mogelijk

Afgelopen donderdag vond de Algemene Vergadering 2024 van YERUN plaats in Paris Dauphine University-PSL, een belangrijk moment voor het netwerk van jonge Europese onderzoeksuniversiteiten. Er werd gesproken over een reeks onderwerpen, waaronder updates over de activiteiten binnen YERUN, het nieuwe samenwerkingsplatform voor onderzoekers en de voorbereiding van de 10e verjaardag van het netwerk en de YERUN-strategie voor de periode 2026-2030. 

Allereerst verwelkomde de rectoren, voorzitters en coördinatoren van het netwerk Tallinn University als nieuw lid. De rector van deze universiteit, Prof. Tõnu Viik, nam deel aan de vergadering. Talinn University heeft een sterke focus op digitale geesteswetenschappen en dat biedt perspectieven voor samenwerking met UM en andere YERUN-partners.

Ook aanwezig was Peter Dröll, Directeur Welvaart bij het DG Onderzoek en Innovatie van de Europese Commissie. Hij discussieerde met YERUN-leden over het grote potentieel van AI voor de wetenschap. Gezamenlijk benadrukten de YERUN-leden het belang van inspraak op een EU-beleidsvoorstel voor wetenschap na aantreding van de nieuwe EU-Commissie. YERUN-leden bespraken ook politieke ontwikkelingen, waaronder het internationaliseringsdebat in Europa.

Matchen van onderzoekers

Tijdens de bijeenkomst werd het Connect by YERUN platform getest. Het platform moet het makkelijker maken voor onderzoekers binnen YERUN om elkaar te vinden (matching). Connect by YERUN gaat in juni van start en zal onderzoekers via AI aan financieringsmogelijkheden koppelen. Ook het monitoren van onderzoekssamenwerkingen zal eenvoudiger worden. Al met al kan het platform de banden tussen onderzoekers van de Universiteit Maastricht en haar partners binnen YERUN versterken..

De Paris Dauphine University, waar de General Assembly plaatsvond, toonde interesse in een double degree programme (bidiplomering) met ons Department of Advanced Computing Sciences. De YERUN-coördinator van de UM, Jan Hupkens, zal dit intern oppakken. 

Tevens aanwezig namens de UM waren FASoS-decaan en hoogleraar EU Democratic Governance Christine Neuhold als formele vertegenwoordiger van de UM en hoogleraar Europees recht Hildegard Schneider, die de UM vertegenwoordigt in de Executive Board van YERUN. 

De Algemene Vergadering werd afgesloten met financiële verslaglegging en budgetbesprekingen als onderdeel van de transparantie en verantwoording binnen het netwerk. 

Het YERUN netwerk
YERUN is opgericht in 2015 met een tweeledig doel: het versterken van de stem van jonge universiteiten in Europa en het bevorderen van onderzoekssamenwerking over het hele continent. Met de 23 aangesloten instellingen wil YERUN de toekomst van het hoger onderwijs vormgeven, samenwerkingsactiviteiten bevorderen en de prestaties van de leden op een internationaal podium onder de aandacht brengen.

Lees verder over YERUN:

YERUN General Assembly 2024 participants

Deelnemers aan de Algemene Vergadering van YERUN 2024

Lees ook

  • Hoe kan én moet de overheid reageren op de huidige lage deelname aan het vaccinatieprogramma? Is drang, of zelfs dwang te rechtvaardigen? Op die vragen geeft het boek Inducing Immunity? Justifying Immunization Policies in Times of Vaccine Hesitancy antwoorden.

  • Kim Ragaert, hoogleraar Circular Plastics aan de Universiteit Maastricht, hoort bij de drie finalisten van de Prins Friso Ingenieursprijs 2024. Hetzelfde geldt voor het Maastrichtse SublimeStone studententeam. Hierdoor maken ze grote kans op het binnenhalen van de titel ingenieur of studententeam...

  • Onderzoek naar de hersenen is zo complex als de hersenen zelf, het onderzoek vergt daarom een uitgebreide infrastructuur die wetenschappers helpt de werking van de hersenen te ontrafelen. Het Europese EBRAINS bouwt aan deze infrastructuur en kreeg daarvoor in januari €38 miljoen subsidie van de...