€ 250.000 voor onderzoek naar optimaal pensioencontract

De directie van wetenschappelijk instituut en kennisnetwerk Netspar heeft € 250.000 toegekend aan een driejarig onderzoeksproject onder leiding van SBE onderzoeker prof. dr. Antoon Pelsser. Het project met de naam Design of Pension Contracts in Incomplete Markets and under Uncertainty gaat naar verwachting in januari 2018 van start.

De afgelopen jaren vindt een ontwikkeling plaats waarin (beleggings)risico’s in pensioenen steeds meer bij deelnemers komen te liggen en minder bij werkgevers. In het belang van de deelnemer moet daarom rekening worden gehouden met lastig in te schatten risico’s en onzekerheden als het gaat om bijvoorbeeld aandelenprijzen en rentestanden. Dit project beoogt strategieën te ontwikkelen die adequaat presteren, ook wanneer inschattingsfouten gemaakt worden. Het doel is dat werkgevers en werknemers binnen het hervormde toekomstige pensioenstelsel pensioencontracten kunnen afsluiten waarbij de risico's voor de individuele deelnemer optimaal afgewogen kunnen worden tegen de kans op een geïndexeerd pensioen.

De toekenning van financiering is in lijn met het advies van de Partner Research Council van Netspar, die de aanvragen toetsen op beleidsrelevantie. De wetenschappelijke toetsing heeft plaatsgevonden door de onafhankelijke wetenschappelijke raad van Netspar.

Over Netspar
Netspar, Network for Studies on Pensions, Aging and Retirement is een denktank en kennisnetwerk gewijd aan het bevorderen van een beter begrip van de economische en sociale gevolgen van pensioenen, vergrijzing en ‘de oude dag’ in Nederland en Europa. Met kennisontwikkeling door onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek en kennisdeling door publicaties, evenementen en onderwijs draagt Netspar actief bij aan de maatschappelijke dialoog tussen beleidsmakers, academici en de pensioen- en verzekeringspraktijk.

Netspar

Lees ook