Hellen van der Kroef (H.M.A.)

Hellen van der Kroef is promovenda bij het Law & Tech Lab en doet onderzoek op het kruisvlak van recht, taalkunde en computerwetenschap. Haar onderzoek richt zich op de vraag hoe automatisering en computationele tools kunnen helpen bij het opsporen van juridische (non-)compliance bij de omzetting van EU-richtlijnen, waarbij taalkundige analyse van wetteksten wordt toegepast via NLP en corpusgebaseerde methoden.

 

Ze voltooide een bachelor in European Studies (met een politieke specialisatie) aan Zuyd Hogeschool, waarbij ze stage liep in samenwerking met de Taalunie en de Euregio Maas-Rijn. Vervolgens voltooide ze een dubbele master in Europees en Internationaal recht aan respectievelijk de Autonome Universiteit van Barcelona en de Universiteit van Toulouse 1. Daarnaast volgde ze een erkende, intensieve cursus webontwikkeling bij le Wagon, een particuliere instelling in Amsterdam.

 

Naast haar studie heeft ze altijd gewerkt als vertaler/proeflezer en als bijlesdocent vreemde talen. Ze spreekt Nederlands als moedertaal en heeft een Cambridge C2 diploma Engels, een DALF C1 in Frans, een Goethe C1 in Duits en een DELE C1 in Spaans. Daarnaast is ze een enthousiast gebruiker van Esperanto.

 

Hellen begon aan een carrière in de IT. Ze werd echter naar de academische wereld getrokken door de mogelijkheid om haar drie interessegebieden te combineren in dit sterk interdisciplinaire PhD-onderzoeksproject.