01 mei
20:00
Studium Generale | Lezing

Restitutie van roofkunst


Veel oorlogen en bezettingen gaan gepaard met plunderingen van cultureel erfgoed, waaronder kunstvoorwerpen. Zo zijn tijdens het nazibewind op grote schaal kunstvoorwerpen geroofd. In 1944 heeft Nederland wetgeving ingevoerd op grond waarvan geroofde eigendommen konden worden teruggeëist. Nederland heeft in 2001 een Restitutiecommissie opgericht om slachtoffers van kunstroof een nieuwe mogelijkheid te bieden om roofkunst terug te eisen. 

In zijn lezing zal Van Vliet ingaan op het Nederlandse beleid ten aanzien van restitutie, procedures aangespannen in de Verenigde Staten, en het debat over teruggave van voorwerpen die in eerdere perioden zijn geroofd of weggehaald, bijvoorbeeld uit voormalige koloniën. Deze lezing is het voorprogramma van de voorstelling Pianostemmen door TG Goed Gezelschap op zondag 5 mei, om 20.00 uur te zien in Theater aan het Vrijthof.

In samenwerking met Theater aan het Vrijthof.

Wanneer u zich bij Studium Generale registreert voor de lezing op 1 mei ontvangt u een kortingscode waarmee u bij het Theater aan het Vrijthof een ticket kunt kopen voor de voorstelling tegen een gereduceerd tarief. Bestel uw theatertickets via www.tahv.nl.

Lees ook