Collegegeld

Wanneer je gaat studeren aan een Nederlandse universiteit, moet je collegegeld betalen. Hoeveel collegegeld je betaalt, hangt af van je persoonlijke omstandigheden.

Bijvoorbeeld van de opleiding die je kiest en of je een voltijd- of een deeltijdopleiding doet. Verder bepalen je nationaliteit* en of het je eerste of tweede opleiding in Nederland betreft of je in aanmerking komt voor het wettelijk collegegeld of dat je het hogere instellingscollegegeld moet betalen.

Kom je in aanmerking voor het wettelijk collegegeld, dan betaalt de Nederlandse overheid in belangrijke mate mee aan de kosten van je opleiding. Studenten die niet in aanmerking komen voor wettelijk collegegeld, betalen middels het instellingscollegegeld de opleiding helemaal zelf. 

Als je een EU- en een non-EU-nationaliteit hebt en je je in Studielink hebt aangemeld met je EU-nationaliteit, zorg er dan voor dat je bij je inschrijving bij de gemeente je EU-nationaliteit ook als eerste registreert. Anders loop je het risico dat alsnog het instellingscollegegeld wordt berekend.

Let op: Ook bij een bacheloropleiding van 3 jaar of een meerjarige masteropleiding dien je je elk studiejaar voor die opleiding opnieuw in te schrijven via Studielink. Voor een geldige inschrijving per studiejaar moet vooraf steeds het toepasselijke collegegeld zijn voldaan (bijvoorbeeld via een machtiging tot automatische afschrijving in termijnen). Heb je meer tijd nodig voor de afronding van je opleiding dan er nominaal voor staat (bacheloropleidingen: steeds 3 jaar / masteropleidingen variërend van 1 tot 4 jaar) dan vergt dat herinschrijving voor een extra studiejaar plus extra collegegeldbetaling. Het collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd en kan dus van jaar tot jaar verschillen. Zorg dat je rekening houdt met onvoorziene omstandigheden waardoor je extra tijd en financiën nodig hebt om een diploma te kunnen behalen.

Let op: er zijn slechts een paar opleidingen die ook in deeltijd kunnen worden gevolgd en waarvoor in dat geval een gedeeltelijk wettelijk collegegeld of gedeeltelijk wettelijk instellingscollegegeld per inschrijvingsjaar verschuldigd is. Of jouw opleiding in deeltijd wordt aangeboden, staat bij de informatie over die opleiding vermeld (Onderwijs - Maastricht University).

Wettelijke collegegeldtarieven

Studiejaar 2024-2025  
Voltijd € 2.530
Deeltijd € 1.801
University College Maastricht (UCM) € 4.190
Maastricht Science Programme (MSP)* € 4.190
Global Studies (GS) € 4.190
MA Forensic Psychology € 4.570

* Uitzondering: studenten die in studiejaar 2019-2020 of eerder al voor MSP stonden ingeschreven, blijven vrijgesteld van de verhoging ter zake het keurmerk ‘kleinschalig en intensief onderwijs’ van MSP en betalen voor hun inschrijving alleen het volledig wettelijk collegegeld van € 2.530 voor studiejaar 2024-2025.

 

Instellingscollegegeldtarieven

Je dient aan twee voorwaarden te voldoen om in aanmerking te komen voor het wettelijke collegegeld. De gestelde voorwaarden hebben betrekking op je nationaliteit en het volgen van een tweede studie. Voldoe je niet aan de voorwaarden dan wordt je studie niet door de Nederlandse overheid gesubsidieerd en betaal je het instellingscollegegeld

Instellingscollegegeldtarieven studiejaar 2024-2025
  Laag   Hoog   Top
  bachelor master bachelor master bachelor/master
2024-2025 € 9.800 € 16.600 € 13.500 € 19.100 € 32.000

Wil je weten hoe de tarieven worden bepaald?

Bekijk de toelichting collegegeldtarieven
Bewijs betaald collegegeld

Virtual Open Day

Wil je weten of een bepaald vak je ligt en ben je benieuwd naar wat UM te bieden heeft? Neem dan alvast een voorproefje op onze Open Dag. Doe onze virtuele tour en proef de bijzondere sfeer van de UM. Klik hier en veel plezier!

Collegegeldklikwijzers

Wil je weten wat jij voor je studie moet betalen?

Gebruik de collegegeldklikwijzer UM-bachelors - studiejaar 2022-2023 als je bacheloropleiding in september 2022 of februari 2023 begint
Gebruik de collegegeldklikwijzer UM-masters - studiejaar 2022-2023 als je masteropleiding in september 2022 of februari 2023 begint

Gebruik de collegegeldklikwijzer UM-bachelors - studiejaar 2023-2024 als je bacheloropleiding in september 2023 of in februari 2024 begint
Gebruik de collegegeldklikwijzer UM-masters - studiejaar 2023-2024 als je masteropleiding in september 2023 of in februari 2024 begint

NB. Aan de informatie in bovenstaande collegegeldklikwijzers kunnen geen rechten worden ontleend.