Maastricht Centre for the Innovation for Classical Music (MCICM)
Research institutes

MCICM Maastricht Centre for the Innovation of Classical Music

Klassieke muziekinstellingen staan ​​voor uitdagingen. De gemiddelde leeftijd van het concertpubliek is hoog, jongeren kiezen in het hybride muzikale landschap voor andere muziek en overheidssubsidies lopen terug. De noodzaak om de klassieke muziekpraktijk te vernieuwen wordt breed erkend. De Universiteit Maastricht (UM), Philzuid en Zuyd Hogeschool (Zuyd) willen deze vernieuwing ondersteunen met de oprichting van het Maastricht Centre for the Innovation of Classical Music (MCICM). Het centrum doet onderzoek naar veranderende klassieke muziekpraktijken in hun maatschappelijke contexten en wil daarnaast actief mede vorm te geven aan de klassieke muziekpraktijk van morgen. Om dit te kunnen doen, combineert het MCICM academisch onderzoek naar innovatie van uitvoeringspraktijken met praktijkgericht artistiek onderzoek dat de klassieke muziekpraktijk en het muziekonderwijs op een artistiek relevante manier wil vernieuwen.

Tijdens de financieringscyclus 2018-2022 concentreerde het centrum zich op drie onderzoekslijnen: het orkestreren van de maatschappelijke relevantie, het moderniseren van culturele participatie en het behouden en bewerken van klinkend erfgoed. Enkele van de projecten zijn onder meer:


Tijdens de financieringscyclus 2022-2026 richt het centrum zich op drie onderzoekslijnen: digitale technologieën in de klassieke muziek, het streekorkest en het innoverend hoger muziekonderwijs. Enkele van de projecten zijn onder meer:

  • Digitaliteit in de klassieke muziekpraktijk in samenwerking met studenten van Conservatorium Maastricht en muzikanten uit Philzuid.
  • De vierde versie van The People’s Salon gebaseerd op het gelijknamige experiment in Artful Participation.
  • Nauwe samenwerking met Conservatorium Maastricht terwijl het zijn curriculum vernieuwt, waardoor het opener en innovatiever wordt voor de toekomstige musicus.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Projekten.

Onderzoekslijnen 2018-2022:

  • Orkestreren van maatschappelijke relevantie
  • Moderniseren van cultuurparticipatie
  • Behouden en bewerken van klinkend erfgoed

 

Onderzoekslijnen 2022-2026:

  • Digitale technologiën in klassieke muziek
  • Het regionale orkest
  • Innovatie van het hoger muziekonderwijs

 

Lees meer over onze onderzoekslijnen

News

  • Het proefschrift Listen Closely: Innovating audience participation in symphonic music van Dr. Veerle Spronck is genomineerd voor de 6e editie van de Boekman Dissertatieprijs. De Boekman Dissertatieprijs wordt elke drie jaar uitgereikt aan proefschriften die zich richten op het kunst- en...

  • Het eindrapport van het gezamenlijke AHRC Classical Music Network, een gezamenlijk project van het Sheffield Performer & Audience Research Center (SPARC) en MCICM, is nu beschikbaar. Tijdens dit project wilde het netwerk begrijpen hoe klassieke muziek deel uitmaakt van de kunstscène in verschillende...

  • Het Maastricht Centre for the Innovation of Classical Music organiseerde op 30 mei 2024 samen met The Plant de workshop ‘Digital tech meets klassieke muziek’ bij de Faculty of Arts and Social Sciences. Deelnemers waren onder meer onderzoekers en studenten van FASoS, docenten van Conservatorium...

More news items
  • Op 3 en 4 april 2024 presenteerde Philzuid het concert ‘Philstories’ in Opus 9 in de Mariaberg wijk. Samen met Prof.dr. Peter Peters en dr. Veerle Spronck, muzikanten en medewerkers van Philzuid zochten contact met bewoners en buurtorganisaties in Mariaberg. Tijdens diners, vergaderingen en fietsen...

  • MCICM en het Sheffield Performer & Audience Research Centre (SPARC) hebben een netwerk dat tot doel heeft te begrijpen hoe klassieke muziek deel uitmaakt van de kunstscene in verschillende steden in Groot-Brittannië en Europa.

MCICM banner
MCICM

Faculty of Arts and Social Sciences

+31 43 388 26 66