MCICM Maastricht Centre for the Innovation of Classical Music
Klassieke muziekinstellingen staan voor uitdagingen. De gemiddelde leeftijd van het concertpubliek is hoog, jongeren kiezen in het hybride muzikale landschap voor andere muziek en overheidssubsidies lopen terug. De noodzaak om de klassieke muziekpraktijk te vernieuwen wordt breed erkend. De Universiteit Maastricht (UM), philharmonie zuidnederland en Zuyd Hogeschool (Zuyd) willen deze vernieuwing ondersteunen met de oprichting van het Maastricht Centre for the Innovation of Classical Music (MCICM). Het centrum doet onderzoek naar veranderende klassieke muziekpraktijken in hun maatschappelijke contexten en wil daarnaast actief mede vorm te geven aan de klassieke muziekpraktijk van morgen. Om dit te kunnen doen, combineert het MCICM academisch onderzoek naar innovatie van uitvoeringspraktijken met praktijkgericht artistiek onderzoek dat de klassieke muziekpraktijk en het muziekonderwijs op een artistiek relevante manier wil vernieuwen.
Fast facts
- interdisciplinair centrum voor onderzoek naar en vormgeving van klassieke muziekpraktijken
- structurele samenwerking tussen Universiteit Maastricht, philharmonie zuidnederland en Zuyd Hogeschool
- geleid door Peter Peters
Het onderzoek binnen het MCICM speelt zich af op het snijvlak van wetenschap, muziekpraktijk, klassieke muziekonderwijs en samenleving. Het onderzoek richt zich op de innovatie van:
- De rol en de waarde van klassieke muziek voor de samenleving;
- De wijze waarop de relatie tussen uitvoerders van klassieke muziek, zoals symfonieorkesten, en hun publiek wordt bemiddeld;
- De manieren waarop klassieke muziek bijdraagt aan het behoud van het culturele en sociale erfgoed.
De structurele samenwerking tussen academici, artistieke onderzoekers, kunststudenten en professionele en amateurorkestmuzikanten rond deze vragen is uniek. Het centrum heeft een internationale adviesraad en een klankbordgroep die academische en toegepaste onderzoekers, muzikanten en geïnteresseerde regionale belanghebbenden bij elkaar brengt.
Het MCICM is een initiatief van Stefan Rosu, intendant en directeur van philharmonie zuidnederland. Hij zocht de samenwerking tussen de Universiteit Maastricht en Zuyd Hogeschool met als doel een centrum op te richten voor academisch en toegepast artistiek naar vernieuwing van de klassieke muziekpraktijk dat ingebed is in de drie deelnemende organisaties.
Onderzoekslijnen:
- Orkestreren van maatschappelijke relevantie
- Moderniseren van cultuurparticipatie
- Behouden en bewerken van klinkend erfgoed
Partners:
- Lectoraat What Art Knows
- Conservatorium Maastricht
- philharmonie zuidnederland
News
-
Op 4 juli 2023 verdedigde Denise Petzold met succes haar promotieonderzoek in Maastricht.
-
Zuyd Hogeschool, philharmonie zuidnederland en de Universiteit Maastricht zetten de komende vier jaar hun samenwerking in het Maastricht Centre for the Innovation of Classical Music (MCICM) voort.
-
Stilzitten in een zaal? Een klassiek concert kan ook anders
-
Op 6 juni 2022 verdedigde Veerle Spronck met succes haar doctoraat aan de Aula van de Universiteit Maastricht. Het onderzoek van Spronck was onderdeel van het door NWO/SIA gefinancierde project ‘Artful Participation’ 2017-2021, een samenwerking tussen de Universiteit Maastricht, het Lectoraat...
-
Volgende week promoveert Veerle Spronck met haar onderzoek over publieksparticipatie in klassieke muziek. Veerle onderzocht experimentele concerten van o.a. philharmonie zuidnederland en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Ze vond uit dat er fundamentele vragen gesteld worden in zulke projecten...
-
Op 20 oktober 2021 hield MCICM een disseminatie-event waar onderzoekers van het Artful Participation-project een deel van hun onderzoek presenteerden.
-
Het MCICM ontving geld van de NWO/SIA voor onderzoek naar manieren waarop symfonieorkesten hun publiek actiever kunnen betrekken bij concerten. En toen brak de coronacrisis uit. Peter Peters, directeur van het MCICM legt uit wat dit betekent voor het onderzoek en vertelt over de inzichten tot zover...
-
Bij een normaal klassiek concert zijn de rollen helder verdeeld. Musici spelen onder leiding van de dirigent op het podium van het concertgebouw, terwijl het het publiek in de zaal aandachtig luistert, bij voorkeur zonder hoesten en applaudiseren op het verkeerde moment.

