Onderzoeksinstituten

MCICM Maastricht Centre for the Innovation of Classical Music

Klassieke muziekinstellingen staan ​​voor uitdagingen. De gemiddelde leeftijd van het concertpubliek is hoog, jongeren kiezen in het hybride muzikale landschap voor andere muziek en overheidssubsidies lopen terug. De noodzaak om de klassieke muziekpraktijk te vernieuwen wordt breed erkend. De Universiteit Maastricht (UM), philharmonie zuidnederland en Zuyd Hogeschool (Zuyd) willen deze vernieuwing ondersteunen met de oprichting van het Maastricht Centre for the Innovation of Classical Music (MCICM). Het centrum doet onderzoek naar veranderende klassieke muziekpraktijken in hun maatschappelijke contexten en wil daarnaast actief mede vorm te geven aan de klassieke muziekpraktijk van morgen. Om dit te kunnen doen, combineert het MCICM academisch onderzoek naar innovatie van uitvoeringspraktijken met praktijkgericht artistiek onderzoek dat de klassieke muziekpraktijk en het muziekonderwijs op een artistiek relevante manier wil vernieuwen.

Het onderzoek binnen het MCICM speelt zich af op het snijvlak van wetenschap, muziekpraktijk, klassieke muziekonderwijs en samenleving. Het onderzoek richt zich op de innovatie van:

 1. De rol en de waarde van klassieke muziek voor de samenleving;
 2. De wijze waarop de relatie tussen uitvoerders van klassieke muziek, zoals symfonieorkesten, en hun publiek wordt bemiddeld;
 3. De manieren waarop klassieke muziek bijdraagt aan het behoud van het culturele en sociale erfgoed.

De structurele samenwerking tussen academici, artistieke onderzoekers, kunststudenten en professionele en amateurorkestmuzikanten rond deze vragen is uniek. Het centrum heeft een internationale adviesraad en een klankbordgroep die academische en toegepaste onderzoekers, muzikanten en geïnteresseerde regionale belanghebbenden bij elkaar brengt.

Het MCICM is een initiatief van Stefan Rosu, intendant en directeur van philharmonie zuidnederland. Hij zocht de samenwerking tussen de Universiteit Maastricht en Zuyd Hogeschool met als doel een centrum op te richten voor academisch en toegepast artistiek naar vernieuwing van de klassieke muziekpraktijk dat ingebed is in de drie deelnemende organisaties.

 

Onderzoekslijnen:

 • Orkestreren van maatschappelijke relevantie
 • Moderniseren van cultuurparticipatie
 • Behouden en bewerken van klinkend erfgoed

 

Partners:

 • Lectoraat Autonomie en Openbaarheid in de Kunsten
 • Conservatorium Maastricht
 • philharmonie zuidnederland

News

 • pixabay-2617224-music-notes-sheets-theatre-show.jpg

  Stilzitten in een zaal? Een klassiek concert kan ook anders

  woensdag, september 21, 2022

  Stilzitten in een zaal? Een klassiek concert kan ook anders

  Lees verder
 • Veerle Spronck

  Veerle Spronck, onderzoeker bij MCICM, gepromoveerd

  dinsdag, juli 12, 2022

  Op 6 juni 2022 verdedigde Veerle Spronck met succes haar doctoraat aan de Aula van de Universiteit Maastricht. Het onderzoek van Spronck was onderdeel van het door NWO/SIA gefinancierde project ‘Artful Participation’ 2017-2021, een samenwerking tussen de Universiteit Maastricht, het Lectoraat Autonomie een Openbaarheid in de Kunsten van Zuyd Hogeschool en philharmonie zuidnederland.

  Lees verder
 • cover listen closely

  Nieuwe vormen van publieksparticipatie in klassieke muziek

  donderdag, juni 30, 2022

  Volgende week promoveert Veerle Spronck met haar onderzoek over publieksparticipatie in klassieke muziek. Veerle onderzocht experimentele concerten van o.a. philharmonie zuidnederland en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Ze vond uit dat er fundamentele vragen gesteld worden in zulke projecten: hoe kunnen we het publiek een andere, of misschien zelfs betere, esthetische ervaring geven?

  Lees verder
MCICM banner

Faculty of Arts and Social Sciences