MCICM projekten
Huidige projecten
Genetwerkte innovatie in klassieke muziek: collaboratieve ecologieën in creatieve steden
MCICM en het Sheffield Performer & Audience Research Centre (SPARC) hebben een netwerk gecreëerd dat tot doel heeft te begrijpen hoe klassieke muziek deel uitmaakt van de kunstscene in verschillende steden in Groot-Brittannië en Europa. Het project richt zich op publieksonderzoek, de carrières van componisten, artiesten en andere afgestudeerden in de muziek, en de 'kunstecologie', dat wil zeggen hoe organisaties op een plek bij elkaar passen. De geselecteerde steden in Groot-Brittannië zijn Birmingham, Cardiff, Glasgow, Leeds en Liverpool en in Europa Graz, Oostenrijk en Groningen, Nederland.
Het netwerk wordt mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van de Arts and Humanities Research Council in Groot-Brittannië. Bezoek de netwerkwebsite voor meer informatie over het netwerk, inclusief aankomende evenementen en onderzoek.
Projectleiders:
Prof.dr. Peter Peters en Prof.dr. Stephanie Pitts

Digitaliteit in klassieke muziek
MCICM bouwt voort op het onderzoek binnen het Online Musicking experiment en creëert en begeleidt speelse experimenten met de rol van digitale media en technologie in de klassieke muziekpraktijk. In plaats van het digitale te beschouwen als iets dat niets met de muziek te maken heeft, vragen we ons af wat we kunnen leren als beoefenaars de ruimte en stimulans krijgen om het digitale te verkennen als een constitutief, constructief onderdeel van hun dagelijkse werk en praktijk. Van daaruit kunnen we mogelijk innovaties voor de praktijk voorstellen die op een betekenisvolle manier uit de digitaliteit voortkomen en nauw aansluiten bij de acteurs, beoefenaars en organisaties van klassieke muziek.
Projectleiders:
Dr. Denise Petzold en Jorge Lozano Diaz Granados

Verhalen vertellen in klassieke muziek
Met dit onderzoeksproject wil het MCICM bijdragen aan de reflectie op storytelling in klassieke muziek. Het delen van verhalen kan nieuwe manieren bieden om publiek en muzikanten bij klassieke muziek te betrekken, nieuwe concertformaten te ontwikkelen en niet-deskundige betekenissen en ervaringen met betrekking tot klassieke muziek te verkennen. Voortbouwend op het People's Salon-project uit 2020 heeft het MCICM dit concertformat in drie opeenvolgende edities ontwikkeld. Voor de vierde versie van dit project werkten Philzuid en MCICM samen met buurtorganisaties en bewoners uit de Mariabergbuurt in Maastricht. Via dit project bespraken leden van het orkest, MCICM-onderzoekers en buren van Mariaberg de rol die muziek speelt in hun dagelijks leven, en creëerden met die verhalen een concertprogramma. De concerten vonden plaats op 3 en 4 april 2024.
Projectleiders:
Prof.dr. Peter Peters en dr. Veerle Spronck

Eerdere projecten
Classical Music Futures: Practices of Innovation
MCICM publiceerde een samengestelde verzameling waarin bijdragende auteurs de vele manieren laten zien waarop zij innovatie en experimenten benaderen, variërend van transcripties van rondetafelgesprekken van conferenties, praktijkgerichte onderzoekspapers, reflecties op concertexperimenten door organisatoren, dagboekaantekeningen en polemieken. De bewerkte collectie is gepubliceerd door Open Book Publishers gevestigd in Groot-Brittannië en is open access.
Projectleiders:
Dr. Neil T. Smith, Prof.dr. Peter Peters en Karoly Molina MA

Lorentz Workshop: Music beyond fixity and fluidity; preservation and performance as instauration
In deze interdisciplinaire workshop behandelden we de problemen, ontwikkelingen en discussies rond de uitvoering, conservering en instauratie van drie muzikale genres: Westerse klassieke orkestmuziek, geïmproviseerde en experimentele jazzmuziek en avant-garde elektroakoestische muziek. De hoofdvraag van de workshop was hoe muzikale werken tot stand komen, hoe ze bewaard en uitgevoerd worden in de loop van de tijd. Daarbij gingen we uit van de theoretische en praktische veronderstelling dat, zoals Antoine Hennion suggereert, het bestaan van deze muziek altijd in wording is. Met zijn concept van 'instauration' als uitgangspunt probeerden we de spanning tussen vastheid en vloeibaarheid te overstijgen door muziek te bestuderen als 'werk dat gedaan moet worden'.
Projectleiders:
Dr. Denise Petzold, Prof. dr. Peter Peters, Dr. Floris Schuiling and Dr. Hannah Bosma

Archives of Change: An art conservation studies approach to innovating classical music
In haar proefschrift onderzoekt Denise Petzold de relatie tussen innovatie en traditie in de klassieke muziek, en de bredere vraag hoe het artistieke erfgoed ervan voor de toekomst kan worden behouden. Petzold stelt dat innovatie en traditie geen a priori contrasten zijn, maar eerder willen laten zien hoe ze praktisch met elkaar verweven zijn in een klassieke muziekcontext. Daarbij wendt Petzold zich tot het museum voor hedendaagse kunst – in het bijzonder de conserveringsafdeling ervan – als rolmodel voor het benaderen van de spanning tussen conservering en verandering, zowel op theoretisch als praktisch niveau. Petzold verdedigde haar proefschrift op 4 juli 2023.
Project-PhD: Denise Petzold
Promotoren: Prof.dr. Peter Peters en Prof.dr. Karin Bijsterveld

The People’s Salon 2023
Tijdens de derde editie van dit project organiseerden Philzuid en MCICM een workshop over storytelling in klassieke muziek in het Parkstad Limburg Theater in Heerlen. De workshop begeleidt het concertexperiment ‘De verhalententoonstelling’ van philharmonie zuidnederland. De deelnemers gingen in op vragen als: hoe kan storytelling een middel zijn voor nieuwe vormen van publieksparticipatie, en een rol spelen bij het aantrekken van nieuw publiek en het op nieuwe manieren betrekken van bestaand publiek? Wat kan klassieke muziek leren van verhalen vertellen in andere culturele domeinen, zoals musea, gamedesign en theater?
Projectleiders:
Dr. Veerle Spronck en Prof. Peter Peters

Listen Closely: Innovating audience participation in symphonic music
Het proefschrift van Veerle Sponck is het resultaat van etnografisch onderzoek waarin zij nauwkeurig onderzocht hoe vier Nederlandse symfonieorkesten de participatie in hun dagelijkse praktijk innoveren. In zijn onderzoek naar de werkwijze van deze orkesten ontrafelde Spronck hoe participatie in de praktijk wordt geproblematiseerd, gedaan en (e)gewaardeerd.
Project-doctoraat: Veerle Spronck
Promotoren: Prof.dr. Peter Peters en dr. Ruth Benschop

Artful Participation: artistiek onderzoek doen met een symfonische muziekpubliek
Het Artful Participation-project was een vierjarig project, gefinancierd door NWO/SIA, waarin onderzoekers samen met muzikanten en medewerkers van philharmonie zuidnederland de praktijk van symfonische klassieke muziek verder probeerden te innoveren door te vragen wat het betekent om er als publiek aan deel te nemen. De vertegenwoordigers van elk van de partners voor het project waren dr. Ruth Benschop, lector aan Zuyd Hogeschool, dr. Peter Peters, hoogleraar aan de Universiteit Maastricht, en dr. Stefan Rosu, vormalige attendant Philzuid. Daarnaast trad Dr. Ties van de Werff toe als postdoc, Veerle Spronck als promovendus en Imogen Eve als muzikaal onderzoeker.
Projectleiders:
Prof.dr. Peter Peters en dr. Ruth Benschop

Observeren en ingrijpen: klassieke muziekexperimenten doen
Om praktijkgericht onderzoek uit te voeren waarbij wordt geleerd door te experimenteren en te interveniëren, onderzoekt het project hoe dit kan worden gedaan. Dit postdoc-project bouwde de theoretische context van de experimenten in het Artful Participation-project. Hoe kan het publiek actiever participeren in het programmeren, uitvoeren en evalueren van de concerten? Om die vraag te beantwoorden organiseerde Philzuid in het seizoen 2019-2020 vier experimentele concertevenementen, samen met studenten van het Conservatorium Maastricht en onderzoekers van het MCICM. Tijdens de experimenten hebben we uitgeprobeerd hoe klassieke muziek kan werken in andere situaties dan de concertzaal.
Projectleider:
Dr. Ties van de Werff

The Same but Differently
Wat betekent het om klassieke muziek te innoveren? En hoe kunnen we dat aanpakken? Terwijl de barrières tussen de podiumkunsten in de 21e eeuw samensmelten, breidt klassieke muziek haar visie uit. In het licht hiervan hebben klassieke muzikanten nieuwe manieren nodig om dit veranderende landschap te benaderen. The Same but Differently onderzoekt (en stelt) nieuwe rituelen, perspectieven en vaardigheden voor die door klassieke muzikanten kunnen worden bevorderd om meer reflexieve en flexibele artiesten te worden. Door een combinatie van korte verhalen, essays en oefeningen nodigt deze tekst lezers uit om klassieke muziekuitvoeringen een beetje anders voor te stellen en te benaderen – terwijl ze toch verbonden blijven met de traditie van de uitvoeringspraktijk.
Projectleider:
Imogen Eve
