2 september 2020

Virgo en LIGO onthullen nieuwe en onverwachte populaties van zwarte gaten

De zwaartekrachtsgolftelescopen in Italie en de Verenigde Staten maten in de zomer van 2019 het signaal van het samensmelten van twee zwarte gaten.

Onmogelijk?

Wat opmerkelijk is: de zwarte gaten blijken massiever te zijn dan tot dusver op deze manier waargenomen zijn. Uit deze samensmelting ontstond een nieuw zwart gat, dat ook weer zwaarder is dan ooit eerder op deze manier gemeten is.

Dit vond 7 miljard jaar geleden plaats op een afstand van miljarden lichtjaren van de aarde. De zwaartekrachtsgolf werd op 21 mei 2019 gedetecteerd door de drie interferometers van het wereldwijde LIGO/Virgo netwerk en wordt daarom GW190521 genoemd. Deze meting zet ons begrip van de formatie van zwarte gaten op zijn kop, omdat zwarte gaten volgens ons huidige begrip niet in dit massa-bereik zouden kunnen ontstaan. 

Virgo and LIGO reveal new and unexpected populations of black holes

Onderzoek naar zwaartekrachtgolven in Maastricht

Maastricht University is sinds 2017 deel van de Virgo Collaboration, die de Europese tak van het onderzoek leidt. Onlangs is UM begonnen aan de bouw van de ET-Pathfinder, een wereldwijd unieke test-faciliteit waarin nieuwe technieken worden ontwikkeld die nog nauwkeurigere zwaartekrachtsgolfmetingen mogelijk zullen maken.

Deze technieken zullen worden toegepast in de Einstein Telescope, de toekomstige zwaartekrachtsgolftelescoop die mogelijk in Zuid-Limburg gebouwd zal worden.

Prof.dr. Jo van den Brand, hoogleraar bij de UM-onderzoeksgroep Gravitational Waves en Fundamental Physics en tot april 2020 woordvoerder van Virgo, is verheugd met GW190521. “Het is opwindend dat Virgo, samen met LIGO, een botsing heeft waargenomen waarbij de massa’s van de zwarte gaten dermate hoog zijn, dat de astrofysici terug naar de tekentafel moeten. Hier ligt een grote uitdaging. Met Virgo wordt de fysica van zwarte gaten op een kwantitatieve wijze mogelijk. Later met Einstein Telescope zal dit hoge-precisie-wetenschap worden.”