Veni beurzen voor Jacco de Vries en Daan Westra
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft deze week aan twee talentvolle onderzoekers van de Universiteit Maastricht een prestigieuze subsidie toegekend. Deze zogenaamde Veni beurzen van 280.000 euro zijn bedoeld voor pas gepromoveerde onderzoekers, die nog aan het begin van hun wetenschappelijke carrière staan.
Dr. Jacco de Vries: De ondraaglijke lichtheid van B-vervallen
Het bestaan van ons universum roept om de aanwezigheid van een nieuwe natuurkracht. De recente opwinding op CERN geeft een eerste aanwijzing. Om te achterhalen welke kracht dit zou kunnen zijn, kijkt Jacco de Vries naar de zeldzaamste deeltjesvervallen in de natuur, met de hulp van moderne grafische processoren.
Dr. ing. Daan Westra: Werkende zorgnetwerken!?
Om de zorg duurzaam te houden, werken zorgorganisaties samen in netwerken. Maar liefst 70% van deze netwerken zijn echter onsuccesvol, waardoor tijd en middelen verloren gaan. Dit is het eerste grootschalige empirische netwerkonderzoek. Daan Westra onderzoekt welke configuraties van structuur, proces en contextfactoren netwerken effectief maken en ontwikkelt een netwerk-(self)assessment tool.
Talent Programma
Veni maakt, samen met Vidi en Vici, onderdeel uit van het NWO-Talentprogramma (voorheen: de Vernieuwingsimpuls). Veni is gericht op excellente onderzoekers die onlangs gepromoveerd zijn. Binnen het Talentprogramma zijn onderzoekers vrij om hun eigen onderwerp voor financiering in te dienen. Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek. NWO selecteert onderzoekers op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting.
Lees ook
-
Onder de naam ‘Terra’ heeft Albert Heijn een 100 procent plantaardige productenlijn geïntroduceerd, met zo’n tweehonderd verschillende voedingswaren, variërend van dranken tot broodbeleg en vleesvervangers. Hoe duurzaam en gezond zijn die producten?
-
Smaak en mondgevoel beter begrijpen
-
De mens staat niet bovenaan de evolutie, aldus Jose Joordens