SURF bundelt krachten met Universiteit Maastricht en partners op het gebied van quantum computing

De Universiteit Maastricht, Nikhef, CERN en SURF zullen een aantal specifieke uitdagingen voor het LHCb-experiment aanpakken om te bepalen welke elementen van de data-analyseketens (inclusief het genereren van gesimuleerde gebeurtenissen en de analyse daarvan) het meest geschikt zijn voor een quantumcomputingaanpak.

Dit project heeft tot doel 1) state-of-the-art quantum computing benaderingen in hoge energie fysica te verkennen en te ontwikkelen, 2) een kennisbank op te zetten bij SURF en in Nederland en 3) te fungeren als een proof-of-concept omgeving om te experimenteren met nieuwe algoritmen op een schaal die realistisch is om computationele en algoritmische knelpunten te identificeren.

Lees meer op SURF.nl

Lees ook

  • Het programmeren van kwantumcomputers staat, net als de kwantumcomputer zelf, nog in de kinderschoenen. Onderzoekers die aan quantum computing werken, zijn vaak natuurkundige, wiskundige of computerwetenschappers met een zwak voor de wiskunde van de kwantummechanica.

  • Quantum Computers

    Wat is Kwantum?

    Atomen en de kleinere elementaire deeltjes gedragen zich op vreemde, soms onvoorspelbare manieren. Het klinkt vreemd, maar juist die onvoorspelbaarheid geeft een kwantumcomputer zijn kracht. Exacte berekeningen maken, met ongekende mogelijkheden en op een manier die natuurkundigen nog steeds niet...

  • Gerco Onderwater onderzoekt hij de smaak van het heelal en bewaakt hij de smaak van het Maastricht Science Programme. Tijdens zijn oratie, 31 mei, gaf hij een voorproefje van zijn werk voor beiden.