Rust en ruimte in The Mindfulnest

Vind jij het lastig om tijd voor jezelf te nemen? Heb je behoefte aan een mindful pauze, of een verantwoorde manier van studieontwijkend gedrag? Wil je op een stressvrije plek kunnen werken aan vaardigheden die je studie- en privéleven ten goede komen? Vanaf 3 mei biedt de Wellbeing Movement van de UM je een maand lang de kans om gebruik te maken van The Mindfulnest. In deze met liefde gemaakte, prikkelvrije ruimte sta jij centraal.

De hele maand mei kun je je nestelen in een comfortabele houding en op je eigen manier ontspannen in een speciaal hiervoor ontwikkelde cabine:The Mindfulnest. Je kunt er op adem komen, luisteren naar de aangeboden meditatie- en mindfulnessoefeningen, in stilte zitten, of gebruikmaken van je eigen meditatie-app. The Mindfulnest staat in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad. Je kunt langsgaan om te kijken of The Mindfulnest vrij is.

Ontspannen op de studieplek

Liesbeth Mouha, projectleider Student Wellbeing en coördinator van de Wellbeing Movement (WBM) aan de UM was meteen enthousiast over The Mindfulnest: “Nu zo goed als alles online plaatsvindt, zijn wij ervan overtuigd dat het belangrijk is om de studenten een fysieke, on campus mogelijkheid te geven om zich terug te trekken en te ontspannen op de studieplek. Even wat rust nemen, een korte meditatie doen of gewoon relaxen, is heel belangrijk om de dag gezond door te kunnen. Dat willen wij als UM promoten, vandaar deze pilot met The Mindfulnest. De cabine is op reservering beschikbaar voor studenten en medewerkers. Als na de evaluatie blijkt dat de pilot goed is ontvangen, kan The Mindfulnest hopelijk een permanente plek krijgen binnen de Universiteitsbibliotheek.”

mindfullnest

Pim van den Bos Masterstudent Privaatrecht aan de UvA en bedenker van 'The Mindfulnest'.

mindfullnest

Pilot aan UM

Van den Bos koos heel bewust voor de UM voor zijn pilot met The Mindfulnest: “Aan veel universiteiten en hogescholen is studentenwelzijn een belangrijk thema. Maar de UM is op dit gebied echt een innovator omdat er permanent aandacht voor is. Ik noem de Wellbeing Movement, deelname aan Caring Universities, en het feit dat de UM de eerste universiteit in Nederland is die een Health Week introduceerde. De UM heeft een duidelijke rol en een open blik als het gaat om studentenwelzijn. Bovendien heeft de UM de hoogste populatie van internationale studenten en dat blijkt een kwetsbare groep als het gaat om studentenwelzijn. Ik zocht daarom contact met Liesbeth Mouha, de coördinator van de Wellbeing Movement aan de UM, en zij was onmiddellijk enthousiast over mijn plan. Volgens Liesbeth past The Mindfulnest bij de visie van de UM om tools te bieden voor een gezond en gelukkig studentenleven te leiden.”

Nest in de UB

En nu komt er dus de hele maand mei een nest in de Universiteitsbibliotheek aan de Grote Looiersstraat. In deze pilot wordt bekeken in hoeverre The Mindfulnest kan worden geïntegreerd in het dagelijks leven van een student of medewerker.  In The Mindfulnest is een iPad aanwezig waarmee je onder andere geleide meditaties kunt selecteren. Maar het draait niet alleen om mediteren, benadrukt Pim: “Ik geloof heel erg dat het ervaren van een volledig prikkelloze ruimte al een grote stap is. Wat mensen daarin doen, mediteren, bidden of alleen in stilte zitten, is om het even. Het is een plek waar je jezelf kunt opladen, je concentratie kunt verhogen en stress kunt verlagen. Ik hoop dat The Mindfulnest straks aan veel meer instellingen van hoger onderwijs een mooie rol gaat vervullen in het leven studenten en medewerkers.”

  Kijk hier naar de opbouw van 'The Mindfulnest' in de UB.

Safe private space

Ook Alice Maris, gastvrouw van de Universiteitsbibliotheek Binnenstad, is blij met deze mogelijkheid voor de studenten: “Ik merk dat studenten graag een eenpersoonsstudiecel willen omdat ze zich daar beter kunnen concentreren. Maar ook daar lopen mensen langs, andere studenten, medewerkers… Echt heel stil is het bijna nooit. Ik heb Pims idee eens voorzichtig gepolst bij onze studentmedewerkers en die stonden er absoluut voor open. Pim noemt The Mindfulnest a safe private space en dat is precies wat onze studenten af en toe nodig hebben om geconcentreerd te kunnen blijven.” Het worden sessies van maximaal twintig minuten en Pim zal in eerste instantie The Mindfulnest introduceren bij de studenten en medewerkers. Je kunt in het nest gebruikmaken van meditatieprogramma’s, er is zacht licht en als je dat wilt een zacht achtergrondgeluid, zoals een bos, de zee of vogels. Alice Maris: “Natuurlijk zijn wij hier aan de UM enorm trots dat wij de pilot mogen doen.”

  In deze video vertellen bezoekers over hun ervaringen. Ook gaat bedenker Pim van den Bos in het idee achter de 'The Mindfulnest'. 

Kom langs en probeer het zelf uit! Je vindt The Mindfulnest in de Universiteitsbibliotheek (UB) aan de Grote Looiersstraat 17 (binnenstad). Wil je graag meer informatie? Kom dan gerust langs voor een kop thee in de UB.

Tekst: Margot Krijnen

Lees ook