Prijswinnaars opening academisch jaar

Op maandag 31 augustus is het academisch jaar 2015-2016 feestelijk geopend door de Universiteit Maastricht. Traditiegetrouw zijn ook de winnaars van de Studentenprijs en de Edmond Hustinxprijs voor de wetenschap bekend gemaakt. De Studentenprijs is gewonnen door Aurelia Streit voor haar werk voor het Refugee Project Maastricht. De Edmond Hustinxprijs ging dit jaar naar Dr.Tamar Sharon van de Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen.

Studentenprijs 2015

De studentenprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een student -of een groep studenten- van de Universiteit Maastricht die naast de studie een opmerkelijke maatschappelijke, sociale of culturele prestatie heeft geleverd. Er waren dit jaar 10 genomineerde voor de Studentenprijs, bekijk ook de video met alle genomineerden. Twee projecten kregen een eervolle vermelding van de jury: UAEM-Maastricht en The Foodbank Maastrich

 

De winnares van de Studentenprijs 2015 is Aurelia Streit. Ze heeft een belangrijke rol gespeeld in het opzetten van de subcommissies voor het Refugee Project Maastricht. Het doel is om vluchtelingen, studenten en inwoners van de stad elkaar te leren kennen, verhalen te delen, en uiteindelijk ook vrienden te worden. Aurelia heeft onder andere een sportevent en een filmavond over en met Syrische vluchtelingen georganiseerd. Ook heeft ze de kinderen van het AZC in Limmel weer laten spelen en dingen ontdekken die ze normaal niet zien. Aurelia is volledig toegewijd, en zet zich vrijwillig, professioneel en met veel plezier in voor dit project.

De prijs bestaat uit een kunstwerk en een geldbedrag van € 1.000,-. Tevens komt er een fotoportret van de winnaars te hangen in de ‘student hall of fame’ in het bestuursgebouw van de Universiteit Maastricht.

Edmond Hustinxprijs voor de wetenschap

De Edmond Hustinx prijs voor de wetenschap wordt uitgereikt door de Universiteit Maastricht namens de Stichting Edmond Hustinx aan een jonge, veelbelovende onderzoeker. De prijs bedraagt €15.000 onderzoeksbudget.

In 2015 wordt de prijs toegekend binnen het vakgebied Cultuur- en Maatschappijwetenschappen.  Dr Tamar Sharon ontving de prijs voor haar onderzoeksvoorstel  ‘The Googlization of Medical Research’. Bekijk hier de video over haar onderzoek.

Tamar Sharon (1975) promoveerde in 2011 cum laude in Israël op de ethische en sociale gevolgen van technologieën om de mens te verbeteren en won daarvoor de Mara Bellar Prize. Eerder ontving ze een Rubicon-beurs (2012) en een Veni-beurs (2014). Ze onderzoekt hoe mensen met technologie omgaan ter bevordering van de gezondheid. Naast verschillende wetenschappelijke artikelen publiceerde ze een boek over dit onderwerp. Haar onderzoek is vernieuwend omdat het een alternatief biedt voor de dominante opvattingen over gepersonaliseerde gezondheidszorg.

Tamar Scharon is tevens genomineerd als New Scientist Wetenschapstalent 2015, zie www.newscientist.nl/talent.

Lees ook