NWO-Vidi beurs voor natuurkundige Keri Vos

Keri Vos (Universiteit Maastricht/Nikhef) heeft een Vidi-subsidie ontvangen voor haar werk aan precisiestudies van zware 'beauty'-deeltjes. Dat heeft NWO donderdag bekendgemaakt. Deze studies kunnen bijdragen aan het oplossen van het raadsel van de missende antimaterie in het heelal.

Vos hoopt aanwijzingen te vinden voor tot dusver onbekende nieuwe deeltjes en krachten die kunnen verklaren waarom het heelal uit materie bestaat, terwijl antimaterie afwezig is. Met de Vidi-subsidie gaat zij het uiteenvallen van zware zogenaamde beauty-deeltjes extreem precies bestuderen. Dit doet ze door meetgegevens van het LHCb-experiment op de deeltjesversneller van CERN te combineren met verbeterde en nieuwe theoretische berekeningen.

Tussen theoretische berekeningen en experimentele waarnemingen van het uiteenvallen van beauty-deeltjes bestaan nog onverklaarbare verschillen. Dat kunnen tekenen zijn van nieuwe deeltjes, maar om daar zeker van te zijn is meer onderzoek nodig. Vos gaat dit doen in nauwe samenwerking met experimenteel natuurkundigen van het LHCb-experiment, om zo het maximale uit de beschikbare en toekomstige data te halen.

Vos: "Ik ben onzettend dankbaar voor deze kans. Met deze beurs kan ik mijn eigen onderzoeksgroep opzetten op het raakvlak tussen theorie en experiment. Ik kan niet wachten om te beginnen en met mijn team meer te leren over de materie om ons heen."

Vos is verbonden aan de Gravitational Waves and Fundamental Physics-groep van de Universiteit Maastricht, het LHCb-experiment op CERN en aan de LHCb- en theorie-groep van Nikhef, het Nationaal Instituut voor Subatomaire Fysica.

NWO kende in totaal 97 Vidi-subsidies van maximaal 800.000 euro toe. Hiermee kunnen de laureaten in de komende vijf jaar een vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen. 

Met dank aan Nikhef bij de totstandkoming van dit bericht.

Lees ook

  • Gerco Onderwater onderzoekt hij de smaak van het heelal en bewaakt hij de smaak van het Maastricht Science Programme. Tijdens zijn oratie, 31 mei, gaf hij een voorproefje van zijn werk voor beiden. 

  • Vaatchirurg en bijzonder hoogleraar Clinical Engineering Lee Bouwman houdt zich bezig met de implementatie van baanbrekende technieken in de gezondheidszorg. Hiervoor is samenwerking tussen technische en klinische deskundigen onontbeerlijk. Met inmiddels een waaier aan gezamenlijke innovaties als...

  • Onderzoekers wereldwijd brengen de genetische afstamming van de meerderheid van alle bloeiende plantengeslachten in kaart. Ook de Universiteit Maastricht draagt bij aan deze monsterklus die de stamboom van planten completer maakt dan ooit tevoren. Hun onderzoek staat deze week in het gerenommeerde...