NWO-Vidi beurs voor natuurkundige Keri Vos

Keri Vos (Universiteit Maastricht/Nikhef) heeft een Vidi-subsidie ontvangen voor haar werk aan precisiestudies van zware 'beauty'-deeltjes. Dat heeft NWO donderdag bekendgemaakt. Deze studies kunnen bijdragen aan het oplossen van het raadsel van de missende antimaterie in het heelal.

Vos hoopt aanwijzingen te vinden voor tot dusver onbekende nieuwe deeltjes en krachten die kunnen verklaren waarom het heelal uit materie bestaat, terwijl antimaterie afwezig is. Met de Vidi-subsidie gaat zij het uiteenvallen van zware zogenaamde beauty-deeltjes extreem precies bestuderen. Dit doet ze door meetgegevens van het LHCb-experiment op de deeltjesversneller van CERN te combineren met verbeterde en nieuwe theoretische berekeningen.

Tussen theoretische berekeningen en experimentele waarnemingen van het uiteenvallen van beauty-deeltjes bestaan nog onverklaarbare verschillen. Dat kunnen tekenen zijn van nieuwe deeltjes, maar om daar zeker van te zijn is meer onderzoek nodig. Vos gaat dit doen in nauwe samenwerking met experimenteel natuurkundigen van het LHCb-experiment, om zo het maximale uit de beschikbare en toekomstige data te halen.

Vos: "Ik ben onzettend dankbaar voor deze kans. Met deze beurs kan ik mijn eigen onderzoeksgroep opzetten op het raakvlak tussen theorie en experiment. Ik kan niet wachten om te beginnen en met mijn team meer te leren over de materie om ons heen."

Vos is verbonden aan de Gravitational Waves and Fundamental Physics-groep van de Universiteit Maastricht, het LHCb-experiment op CERN en aan de LHCb- en theorie-groep van Nikhef, het Nationaal Instituut voor Subatomaire Fysica.

NWO kende in totaal 97 Vidi-subsidies van maximaal 800.000 euro toe. Hiermee kunnen de laureaten in de komende vijf jaar een vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen. 

Met dank aan Nikhef bij de totstandkoming van dit bericht.

Lees ook

  • Op 9 november was de Universiteit Maastricht gastheer van de Dutch Day on Optimisation. Tijdens deze workshop van één dag presenteerden sprekers uit Amsterdam, Twente en Brussel enkele van de nieuwste onderzoekresultaten in dit boeiende vakgebied.

  • Phishing mails of helpdeskmedewerkers die je vragen om geld over te maken? Digitale criminaliteit neemt toe en wordt steeds gewiekster. Artificial Intelligence speelt daarin een negatieve én positieve rol. Aan de ene kant ontstaan er door AI nieuwe vormen van cybercrime; aan de andere kant helpt AI...

  • Eigenlijk wilde Caroline Bouvier illustrator worden, maar ze werd uiteindelijk chemicus. Ze slaagde erin haar passies, kunst en scheikunde, te combineren in haar onderzoek - het creëren van moleculaire vingerafdrukken van 's werelds meest beroemde schilderijen, waaronder oude meesterwerken uit de...