20 december 2018

IFMSA: niet alleen voor geneeskundestudenten

Afgaand op de naam, zou je kunnen denken dat alleen studenten Geneeskunde welkom zijn bij IFMSA: International Federation of Medical Students’ Associations. Maar binnen de Maastrichtse tak van deze internationale club zijn ook studenten van biomedische wetenschappen of Gezondheidswetenschappen actief. Eigenlijk is iedere UM-student die zich wil inzetten voor ‘global health’ welkom, vertelt het vierkoppige bestuur vanuit hun volgepakte kamer tussen de Universiteitssingel 40 en 50. Dat is eigenlijk ook wat hen zelf ooit aantrok in IFMSA. “En het feit dat je nieuwe dingen leert”, zegt penningmeester en tweedejaars studente Biomedische Wetenschappen Frederike Vrouenraets. “Ik kon mijn boekhouding vroeger zelf niet doen, maar dat kan ik inmiddels wel.”

teddyberenziekenhuis

Een beetje kont is…

Ook het werven van nieuwe orgaandonoren in het ziekenhuis is een populaire activiteit. Maar er is ook het Carpe Diem-project, waarbij vrijwilligers met ouderen naar de film gaan, of een andere wens helpen vervullen. Veel activiteiten worden door meer landelijke afdelingen van IFMSA-NL uitgevoerd, maar ‘Maastricht’ mag ook zelf nieuwe dingen verzinnen. Zo zag hier de ‘I’mPerfect Healthy Fashion Show’ het licht, waarbij ‘modellen met een gezond gewicht’ onder het motto ‘Een beetje kont is ook gezond’ een realistisch beeld van een gezond lichaam propageren. Aan het eind van het academisch jaar maakt het bestuur een jaarverslag. “Als je dan op een rijtje ziet wat er allemaal is gedaan, ben je best een beetje trots”, besluit Frederike.

Natuurlijk kun je je studententijd voornamelijk in de bibliotheek doorbrengen met een boek, of in het café met een biertje: allebei belangrijk in je studententijd. Maar ik vind het fijn om te zien dat er studenten zijn in Maastricht die ervoor kiezen wat vrije tijd aan de samenleving te besteden. Ik ben ervan overtuigd dat niet alleen de samenleving daar beter van wordt, maar ook de studenten zelf. We kunnen anno 2018 het ‘samen’ in het woord ‘samenleving’ niet genoeg benadrukken. Samen maken we er iets moois van, iets beters. Een groot compliment voor alle studenten die dat al zo jong beseffen.
Rianne Letschert, Rector Universiteit Maastricht
Door: Femke Kools (tekst)