IFMSA: niet alleen voor geneeskundestudenten

Afgaand op de naam, zou je kunnen denken dat alleen studenten Geneeskunde welkom zijn bij IFMSA: International Federation of Medical Students’ Associations. Maar binnen de Maastrichtse tak van deze internationale club zijn ook studenten van biomedische wetenschappen of Gezondheidswetenschappen actief. Eigenlijk is iedere UM-student die zich wil inzetten voor ‘global health’ welkom, vertelt het vierkoppige bestuur vanuit hun volgepakte kamer tussen de Universiteitssingel 40 en 50. Dat is eigenlijk ook wat hen zelf ooit aantrok in IFMSA. “En het feit dat je nieuwe dingen leert”, zegt penningmeester en tweedejaars studente Biomedische Wetenschappen Frederike Vrouenraets. “Ik kon mijn boekhouding vroeger zelf niet doen, maar dat kan ik inmiddels wel.”

Dr. House en zieke teddyberen

IFMSA kent vijf werkgroepen met elk zo’n vijftien leden. Wie interesse heeft, solliciteert bij een werkgroep en helpt vervolgens met de organisatie van één van de vele activiteiten binnen deze werkgroep. Zo is er drie keer per jaar een ‘Dr. House’, waarbij studenten een aflevering van de tv-serie kijken, gevolgd door een kritische discussie met een medisch specialist uit het vakgebied dat aan bod kwam in de aflevering. Een keer per jaar komen een week lang basisschoolkinderen met hun ‘zieke’ teddybeer naar het ziekenhuis voor een consult. Derdejaars-student geneeskunde en voorzitter Daphne van Ierland: “Daar doen ook heel veel studenten geneeskunde eenmalig aan mee en het is een intensieve organisatie. Aan het eind van zo’n dag ben je kapot, maar het is superleuk om te doen.”

Femke Kools (tekst)
teddy bear hospital

Lees ook

  • Na jaren van turbulentie, heeft het leven van alumna Lea Vink een vlucht genomen in Wenen. Ze kan er nieuwe stappen zetten in haar loopbaan op het kruispunt van luchtvaart en organisatiepsychologie. Ook op persoonlijk gebied lacht het geluk haar toe sinds haar transitie van man naar vrouw.

  • Anne Roefs heeft een Vici-subsidie ​​van € 1,5 miljoen ontvangen . De hoogleraar Psychologie en neurowetenschappen van abnormaal eetgedrag, heeft meerdere malen getwijfeld tussen een carrière als wetenschapper of topkok. Inmiddels is ze gepassioneerd over haar wetenschappelijk onderzoek naar...

  • Seksuele intimidatie in het openbaar wordt strafbaar als overtreding. Een goed idee, vindt hoogleraar straf(proces)recht Suzan van der Aa, maar niet genoeg. “Seksuele intimidatie op de werkvloer komt ook vaak voor en heeft voor de slachtoffers meestal meer impact.”

Meer nieuws