Data Science Institute UM neemt deel aan landelijk consortium

Het Maastricht University Institute of Data Science (IDS) neemt deel aan het ODISSEI (de Open Data Infrastructure for Social Science and Economic Innovations) consortium. Dit instituut ontving 9 miljoen euro van Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) voor de ontwikkeling van computationele sociale wetenschappen in Nederland in de komende vijf jaar.

IDS leidt het onderzoek naar het toepassen van privacygevoelige, verspreide computing, die veel wordt gebruikt bij gezondheidsonderzoek in de sociale wetenschappen. Zo kunnen educatieve gegevens, die sterk samenhangen en veilig zijn opgeslagen in honderden afzonderlijke scholen, worden geanalyseerd zonder dat de gegevens hoeven te worden verzameld en gecentraliseerd. Hierdoor kunnen individuen anoniem blijven, kunnen instellingen hun verplichtingen ten aanzien van verantwoord datagebruik nakomen en kunnen onderzoekers de maatschappelijke waarde in de data ontsluiten. IDS zal uitgebreide prototypes en testen uitvoeren om ervoor te zorgen dat het delen van gegevens veilig en beveiligd kan plaatsvinden.

"We zijn verheugd om deel uit te maken van het ODISSEI-consortium ter bevordering van sociaal-wetenschappelijk onderzoek", stelt professor Michel Dumontier. "Onze bijdrage zal gericht zijn op het ontwikkelen van nieuwe methoden en infrastructuur om voorspellende modellen op te bouwen van meerdere sites op een veilige en betrouwbare manier. Onze werkzaamheden borduren voort op onze door de Nationale Onderzoeksagenda (NWO / NWA) gefinancierde samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de Maastricht Studie (DMS). Hierbij hebben we factoren onderzocht die hebben bijgedragen aan de determinanten van diabetes type II door een combinatie van nieuwe technologieën en bestuursmodellen. Samen met onze nieuwe medewerkers kijken we ernaar uit om deze elementen beter te kunnen begrijpen."

Lees ook