24 juli 2017

Alumnus Eric Hageman over zijn werk-privé balans

Eric Hageman was de hoogste financiële man bij KPN en gedoodverfd kandidaat om het grootste telecombedrijf van Nederland te gaan leiden. De in Maastricht en Londen opgeleide econoom koos echter voor zijn gezin en voor een totaal andere carrièrestap. Nu is hij CFO bij Chime Communications in Londen.

Twee keer in zijn leven trapt Eric Hageman hard op de rem. De eerste keer is in 2004, in de tijd dat hij voor de Britse vestiging van Deutsche Bank als bankier de wereld afreist. “Het was met Kerstmis. Ik was met mijn vrouw Cristina en onze dochter van anderhalf op bezoek bij mijn ouders in Meerssen, Zuid-Limburg. Opeens realiseerde ik me dat het pas mijn vierde vrije dag van dat jaar was. Ik was altijd onderweg, altijd aan het werk. Mijn gezin zag ik op zaterdag en dat was het wel zo’n beetje. Cristina was zwanger van onze tweede dochter. Ik dacht: dit moet anders.”

Leiding geven
Het roer gaat om. Een half jaar later verhuist het gezin Hageman van Londen naar Nederland waar Eric bij KPN een nieuwe start maakt in een compleet andere wereld. “Van bankieren naar telecom. Dat lijkt een haakse bocht, maar ik kende KPN goed. Het was een van onze grootste klanten en met de toenmalige CEO Ad Scheepbouwer en zijn CFO had ik een goede relatie. Ik zag het ook wel als een flinke stap in de richting van mijn uiteindelijke doel: een bedrijf leiden. Dat zei ik al toen ik in 1989 ging studeren aan de economische faculteit van de Universiteit Maastricht: ‘ik wil ooit een onderneming besturen’.”

De loopbaan bij KPN verloopt helemaal volgens planning. Na zijn debuut als hoofd investor relations en hoofd M&A stroomt Eric Hageman door naar de mobiele tak waar hij Chief Financial Officer (CFO) wordt. Vervolgens krijgt hij als Chief Executive Officer (CEO) de leiding over de Belgische KPN-dochter BASE. De overstap in 2012 naar het hoofdkantoor van KPN in Den Haag als CFO lijkt slechts het laatste opstapje naar die grote functie: de baas van KPN.

Rem
Het loopt anders. In de herfst van 2013 melden de media het plotselinge vertrek van Eric Hageman. Veel commentaar wil hij dan niet kwijt. Achteraf blijkt het zijn tweede moment waarin hij op de rem trapt. “Ik zat niet lekker in mijn vel. Leidinggeven op dit niveau is topsport, 24 uur per dag. Weer was daar het besef dat ik mijn vrouw en inmiddels drie dochters zelden zag en hen tekortdeed. Ik wilde voor een kleinere onderneming gaan werken. Echt het verschil maken en dingen anders doen, dat is bij een grote onderneming lastig. Ik wist niet precies waar ik heen wilde, maar wel dat het tijd was voor een nieuwe stap.”

Sabbatical
Een rigoureus besluit volgt. Niet alleen neemt Eric Hageman een sabbatical die negen maanden zal duren, ook verhuist het gezin naar Barcelona. “Cristina is daar geboren en opgegroeid. We hebben elkaar tijdens een vakantie in 1987 leren kennen toen ik nog op de middelbare school zat. Nog tijdens mijn studie is Cristina naar Maastricht gekomen en zijn we getrouwd. Ik heb daardoor natuurlijk geen standaard studententijd gehad. Na mijn afstuderen is ze met me meegegaan naar Londen waar we tien jaar gewoond en gewerkt hebben, daarna terug naar Nederland en België. Nu vonden we het tijd om haar hart te volgen en dus werd het Catalonië.”

Eric en Christina

Basis
Eric Hageman groeit op in Maastricht en is in de familie de eerste die naar de universiteit kan. De voorkeur gaat uit naar Rotterdam, maar loting beslist anders. “Maastricht was het alternatief. Destijds nog niet zo gelauwerd als nu, maar achteraf ben ik heel blij dat ik in het probleemgestuurde onderwijs ben gestapt. Als bestuurder ben je in feite voortdurend bezig in een groepje van mensen met het nemen van beslissingen en het oplossen van problemen. Maastricht was de perfecte basis.”

Na zijn afstuderen in 1995 verkast Eric Hageman naar Londen om er als trainee voor verschillende banken te werken. Hij beseft al snel dat een MBA een voorwaarde is om door te stoten naar de top. “Twee jaar ben ik weer fulltime gaan studeren, aan de London Business School. Een financiële aderlating ja, maar mijn vrouw werkte en door het bonussysteem had ik wel wat kunnen sparen. Na de diploma-uitreiking kon ik mijn keuze maken.”

Sterker
Na een loopbaan in de Londense city en Nederland belandt de geboren Maastrichtenaar in 2014 als financiële baas bij Telecity, een IT-bedrijf en exploitant van datacenters. Sinds vorig jaar prijkt de functie CFO bij Chime op het cv. “Ja, een Brits bedrijf in ‘sportsmarketing en advertising’. Net als Telecity op de wereldmarkt relatief klein. Juist dat vind ik mooi: zo’n onderneming sterker maken en uitbouwen. Met Telecity is dat gelukt, we hebben het bedrijf succesvol verkocht voor 2,6 miljard pond. Met Chime zijn we op de goede weg.”

Wil Eric Hageman nog dat grote bedrijf gaan leiden? Het antwoord laat alle opties open. “Wie weet. Op dit moment is ons leven in balans. Ik pendel tussen Londen en Barcelona, Cristina heeft met haar zus een geweldig bedrijf in babykleding opgezet, onze dochters voelen zich thuis in Spanje. Het is even goed zo.”

Eric Hageman (1970) studeerde Economie aan de Universiteit Maastricht en MBA in Londen. Hij werkte onder meer voor Deutsche Bank, KPN, Telecity en sinds 2016 als CFO bij Chime.

 

Door: Jos Cortenraad