11 november 2020

“Jong muziektalent op een eerlijke, transparante, en duurzame manier helpen”

Sarah Hildering van Lith studeerde psychologie in Maastricht, gevolgd door een master Work and Organisational Psychology. Uiteindelijk koos ze voor de muziekbranche.  Samen met zakenpartner Eelko van Kooten bouwt ze nu aan haar eerste eigen onderneming: LEDO, een platform voor muziekproducers en artiesten.

hildering

Mensenmens

Strijdbaar is ze zeker, de internationaal opgegroeide, geboren Amsterdamse die min of meer per toeval in Maastricht belandde. “Mijn moeder was één van de eerste psychologen met vrouwentrauma’s als specialisatie. Ze hielp slachtoffers van incest, misbruik, concentreerde zich op empowerment. We hebben op verschillende plekken gewoond: België, de Antillen, en de VS. Net toen ik eindexamen deed woonden we in Amsterdam. Ik heb lang nagedacht over een vervolgstudie. Ik wilde iets breeds met veel aandacht voor de mens. Leren hoe een mens denkt, begrijpen wat liefde en leed is, wie we zijn. Het werd dus psychologie. Net als mijn zusje later, en zeker geïnspireerd door mijn moeder. De keuze voor Maastricht was niet heel bewust. Ik was te laat om me in te schrijven bij andere uni’s en alleen in Maastricht was geen numerus fixus.”

Maastricht

Dat was in 2009. Sarah reisde af naar het uiterste zuiden van Nederland, naar de jongste universiteit van het land. Gemakkelijk was de overgang niet. “Ik had geen ambitie om het studentenleven te leven, ik was er om te leren. Gelukkig vond ik alle inspiratie omdat de studie zo interessant was. Psychologie is geweldig, zeker als je het geluk hebt te mogen werken met bevlogen docenten en professoren in kleine onderwijsgroepen. Het probleemgestuurde onderwijs sloot goed aan bij mijn kritische geest. Vragen stellen en problemen oplossen en alles in twijfel mogen trekken in de materie is eigenlijk het leukste dat er is De mogelijkheid om te studeren zou een basisrecht moeten zijn in de hele wereld, dat zou enorm bijdragen aan echte gelijkwaardigheid. Mijn studie in Maastricht heeft enorm bijgedragen aan mijn zelfontwikkeling.”

Omwenteling

Nog tijdens het afronden van haar master in 2014 verruilde Sarah Maastricht voor een eerste baan bij een grote muziekdistributeur: FUGA, een muziek techbedrijf dat masterrechten van grote platenlabels wereldwijd distribueert en collecteert. “Misschien niet direct voor de hand liggend met een psychologie-achtergrond, maar muziek heeft voor mij een hart en een ziel. Mensen maken muziek. Ik heb de grote omwenteling in de muziekbusiness van dichtbij meegemaakt. Ineens was het gedaan met de fysieke dragers zoals cd’s die plaats maakten voor digitale downloads en uiteindelijk het streaming tijdperk mede door spelers als Spotify die de manier van muziekconsumptie en productie volledig veranderd hebben. Ik heb er zes jaar gewerkt en heel veel geleerd. Mijzelf verdiept in de technische en commerciële kant van de snel veranderende industrie, een marketingafdeling opgezet, en doorgestroomd tot regionaal hoofd van business development.”

Eigen onderneming

Na een tussenstop bij een platenlabel,  besloot Sarah dit jaar mee te doen aan een startup avontuur: LEDO met ondernemer en oprichter van Spinnin’ Records, Eelko van Kooten. “Belangrijk is dat wij samen veel en verschillende ervaring hebben in deze dynamische wereld. Eelko is een van de meest succesvolle uitgevers en labelbazen en ik heb kilometers op de teller in de techhoek van muziek. We zetten een bedrijf op met de missie om jong talent op een eerlijke, transparante, en duurzame manier te kunnen helpen. Artiesten zijn nog te afhankelijk in hun succes van keuzes die door anderen gemaakt worden puur op basis van business, en niet op basis van liefde voor muziek en wat het beste is voor de artiest. Wij vinden dat er geen concessies gedaan hoeven te worden in beide.”

Toevoegen

Eind 2020 verwacht Sarah Hildering van Lith LEDO te lanceren. “Ons team groeit snel. Uiteraard heel divers en inclusief. Mensen krijgen bij ons vrijheid en kansen. Practice what you preach. Geld is niet mijn drijfveer. Als CEO dien je je team en je bedrijf, niet andersom. Tegen toekomstige psychologiestudenten zou ik willen zeggen: vind je passie en bedenk iets dat je kunt teruggeven aan de wereld, dan komt het vanzelf goed.”

Door: Jos Cortenraad