Kom studeren aan de UM

De Universiteit Maastricht (UM) is een jonge en dynamische academische gemeenschap, gericht op innovatie en impact. Onze interactieve leermethode plaatst jou en je medestudenten aan het stuur. Je werkt in kleine, internationale groepen aan ‘real-life’ casussen van complexe problemen, met een tutor als gids.

We bevinden ons in het zuiden van Nederland en het hart van Europa. Onze International Classroom brengt mensen samen van over de hele wereld, met verschillende achtergronden en zienswijzen. Het zijn juist deze verschillen die jouw leerervaringen aan de UM verrijken en bijzonder maken. 

 Onze opleidingen
 Het studentenleven
 Jouw toekomst na de UM
 Leer ons beter kennen
  Praktische zaken
 Hoe aanmelden

Drie goede redenen om voor de UM te kiezen

Probleemgestuurd Onderwijs (PGO)

Binnen PGO leer je vooral in kleine groepen van 10 tot 15 studenten. Je werkt samen aan de oplossing van vraagstukken uit de praktijk en steekt je handen uit de mouwen om belangrijke vaardigheden te leren. Je docent begeleidt, maar jij hebt de leiding. Zo word je de onafhankelijke probleemoplosser die werkgevers zoeken.

  Lees meer

International classroom

Met ruim 19.000 studenten uit het buitenland, zijn we de meest internationale universiteit van Nederland. Ieder jaar verwelkomen we ruim 1.000 internationale uitwisselingsstudenten, terwijl zo’n 40% van onze eigen studenten een periode in het buitenland studeert.

  Lees meer

Inclusieve gemeenschap

Onze kracht ligt in samenwerking en in het creëren van een omgeving waarin iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt. We zijn een academische gemeenschap waar verschillende culturen, zienswijzen en ideeën elkaar vinden.

   Lees meer

Onze studenten over Probleemgestuurd Onderwijs

  
  Jouw kijk op vraagstukken uit de praktijk is belangrijk.   

- Daniel Bogdanski, student Global Business 

Onze opleidingen

We bieden een breed scala van opleidingen aan, de meeste in het Engels. Al onze opleidingen bereiden je voor op een zinvolle carrière. De Universiteit Maastricht helpt je om jouw talenten en passies verder te ontwikkelen, zodat je het verschil kunt maken waar jij dat het meest nodig vindt. Je wordt aangemoedigd om zaken vanuit verschillende hoeken te bekijken en ervaring op te doen, door een stage te lopen of een periode in het buitenland te studeren.

Wist jij dat de UM ook campussen heeft in Venlo and Brussels?

 • The way we’re taught here is so active that you’re always learning.
  Julia Stenz (South Africa), Maastricht Science Programme
 • “At Maastricht University, you become immersed in the problem, understand the complexity and dedicate yourself to finding the solutions.”
  Rodolpho Feijó (Brazil), Master's in Public Policy and Human Development
 • I chose to come to Maastricht because – to me – it’s a home away from home. It’s open, friendly, warm and very international.
  Nakhari Alberto (Curaçao), International Track in Medicine

Studentenleven aan de UM

Maastricht is de ideale plek voor een actief studentenleven. Er zijn talloze studentenorganisaties en –verenigingen die sociale en sportieve events organiseren, of buitenactiviteiten, concerten, optredens en internationale bijeenkomsten. Er is altijd iets te doen op de universiteit, in de stad en in het prachtige landschap eromheen.  

Studentensteden Maastricht en Venlo

Maastricht is een prachtige stad om in te wonen. Het is een van de meest pittoreske steden van Europa.  Insta heaven. Het is klein genoeg om overal met de fiets heen te kunnen, maar groot genoeg om een culturele ‘hub’ te zijn. Zo presenteert de stad ’s werelds belangrijkste kunstbeurs TEFAF  en vind je hier jaarlijks een van Europa’s meest bruisende carnavalsfeesten.

Meer dan 10% van Maastrichts 120.000 inwoners is student, wat dynamiek toevoegt aan de warme, gezellige sfeer. Er is hier van alles te doen en je kunt makkelijk meedoen, want praktisch iedereen in Maastricht spreekt Engels. Daarbij plan je makkelijk een weekendje weg, aangezien metropopen als Brussel, Amsterdam en Parijs goed bereikbaar zijn.

Als geboorteplaats van de Europese Unie, voel je in Maastricht de sfeer van Europa. Mensen van over de hele wereld komen hier werken en wonen, wat het een toffe plek maakt. De stad is omgeven door een heuvellandschap, waar je heerlijk kun fietsen, wandelen of gewoon ontspannen.    

  Meer over wonen in Maastricht en ontspannende activiteiten

Nog nooit in Venlo geweest? Nou, dan heb je wel wat gemist: "de meest gezellige, bruisende en compacte studentenstad van Nederland". Zo! CheckVenlo!

Studentenverenigingen

Je vindt vele actieve studentengroepen in Maastricht. Ze draaien om alles tussen studeren en gezelligheid, sport, vrijwilligerswerk, het milieu – noem maar op. Het is makkelijk om mee te doen en een plek te vinden waar je je thuis voelt.

  Vind de studentenorganisatie die bij jou past

In Maastricht zijn er ook tal van mogelijkheden om je buiten je vakgebied te ontplooien. Denk aan:

  Unicef studententeam
 AIMS (Amnesty International's studentenafdeling)
 Studentenorganisatie AIESEC
  Studium Generale
 The Match project

Take a tour through the University Sports Centre

Sport

UM SPORT helpt je om fit te blijven. We bieden een breed scala van fitnessactiviteiten voor een betaalbare prijs. Doe mee met een van de vele groepsactiviteiten, trainingen of inloop-activiteiten – binnen, buiten of online.

  UM SPORT faciliteiten en lessen

Je kunt ook bij een van de vele sportieve studentenverenigingen gaan of actief de idyllische Limburgse heuvels ontdekken. 

  Meer over sporten in Maastricht

Glimpse into the Innercity Library - We're Open!

Universiteitsbibliotheek

De Universiteitsbibliotheek is een populaire plek. Het is een ‘tweede thuis’ voor veel studenten. Er zijn vijf locaties en 3000+ studieplekken om allen of met een groepje te studeren. Bijna de helft van de studieplekken in de bibliotheelocaties is uitgerust met een computer en op de andere plekken werk je aan je eigen laptop met gratis Wifi. Op de meeste locaties kun je kiezen tussen individuele plekken of groepsplekken (voor twee tot tien personen). Je kunt ook in een grote ‘stille’ ruimte in een bibliotheeklocatie  gaan zitten, waar je samen met een aantal andere studenten individueel studeert.

Je kunt ook gebruikmaken van een groot aantal online diensten of kiezen uit de vele workshops of cursussen.
 
  Bezoek de website van de Universiteitsbibliotheek

 

student hangout

Studeer in je favoriete hangout

In de stadsbibliotheek, Centre Céramique, kun je studeren, gebruik makend van de gratis Wifi. Je kunt uiteraard lid worden van Centre Céramique om boeken en media te lenen. Mét een abonnement heb je bovendien toegang tot de digitale bibliotheek.

Op de tweede verdieping van Centre Céramique kun je zelfs studeren in een waar kunstwerk, daar bevinden zich de studiecellen de zijn ontworpen door Atelier van Lieshout. Ze zijn voorzien van licht, ventilatie en raampjes.

 Studeren in Centre Céramique

Daarnaast kun je ook studeren in een van de vele 'studenten-hangouts' die de stad rijk is, bijvoorbeeld 'Koffie bij Joost en Maartje' is ook een plek waar heel veel studenten zitten te werken onder het genot van een heerlijke latte, een muffin of een kop gezonde huisgemaakte soep. Of studeren en een koffietje in de Brandweer Kantine. Al vanaf 8.30 uur kun je hier in alle rust achter je laptop werken onder het genot van een broodje en een fijn muziekje. En natuurlijk zijn er ook zat bruine kroegen in Maastricht met uitstekende WIFI-verbinding. Café De Tribunal is al jaren het favoriete lunch- en borrelcafé van heel veel UM-studenten én medewerkers.

INKOM 2019 - The moment is yours

Introductieweek (INKOM)

De INKOM is de algemene introductieweek voor alle nieuwe studenten, door studenten, voor studenten georganiseerd. Ze gaan helemaal los, dus dit wil je niet missen.

Je maakt kennis met je medestudenten, de studentenverenigingen en het studentenleven in Maastricht. En ondertussen heb je heel veel lol. We weten nog niet zeker hoe de INKOM er in 2021 uit gaat zien, maar je kunt alvast een indruk krijgen van de INKOM 2019 in de video hierboven.

  Meer over de INKOM  

Facultaire introductiedagen
Aan de UM hebben we ook facultaire introductiedagen die zich meer toespitsen op jouw opleiding. Hier leer je de studenten van jouw opleiding kennen, je faculteit en je digitale leeromgeving. Iedere faculteit heeft een eigen programma voor de introductiedagen.

CES A day in the life at Maastricht University

Een dag uit het leven van…

Bekijk de video hierboven om te zien hoe een dag van student European Studies Brian Megens eruitziet.

"Ik hou van de stad, de sfeer, het is ook klein en historisch. Het was daarom een makkelijke beslissing voor mij, om voor Maastricht te kiezen.” - Brian Megens

  Tijdlijn van een dag als student

 • Studentensteden Maastricht en Venlo

 • Studentenverenigingen

 • Sport

 • Universiteitsbibliotheek

 • Studeer in je favoriete hangout

 • Introductieweek (INKOM)

 • Een dag uit het leven van…

Jouw toekomst na de UM

Employability

Een onderwijsomgeving die gelinkt is aan de praktijk. Vaardigheidstrainingen die aansluiten bij je vakken. Ruime mogelijkheden voor stages en studeren in het buitenland. Loopbaanadvies en coaching. Aan de Universiteit Maastricht bereiden we je voor op een geweldige toekomstige carrière.

Bovendien bieden we je ondersteuning op maat voor het stellen én realiseren van je carrièredoelen. Je kunt je netwerk uitbreiden via masterclasses bij belangrijke bedrijven. Of deelnemen aan workshops om te ontdekken welke carrière jou de meeste voldoening geeft en hoe je je profiel daarvoor kunt ontwikkelen. Neem deel aan het Alumni Coach Café en krijg tips van professionals die om jouw toekomst geven. Krijg super bruikbare tips voor het opbouwen van je CV en Linkedin-profiel. En spreek af met een loopbaanadviseur voor diepgaande begeleiding.

  Meer over jouw toekomst na de UM

Leer ons beter kennen

We bieden allerlei manieren om onze opleidingen beter te leren kennen, onze campussen te verkennen en te praten met onze studenten en medewerkers.

Dat zie je in het korte overzicht hieronder of op de pagina over onze voorlichtingsactiviteiten. Succes met je keuze!

Recruitment activities

Kom en praat met ons!

Benieuwd wie we zijn en waar we voor staan?

Ben je een decaan op een middelbare school, kijk dan op www.maastrichtuniversity.nl/decanen voor meer informatie over het aanbod voor scholen.

Natuurlijk kun je ons ook volgen op social media of je aanmelden voor onze maandelijkse nieuwsbrief voor aankomende studenten.

Virtual Open Day Live!

Virtuele Bachelor Open Dag

Kom meer te weten over het studentenleven in Maastricht en ontdek welke opleiding het beste bij jou past. Geen probleem als je er nog niet uit bent. Deze online reis toont je onze universiteit, onze studenten, docenten, opleidingen, gebouwen en hoe het is om te studeren in een van Europa’s meest charmante steden.

  Bezoek de Virtuele Open Dag

Virtuele Experience Days

Ervaar wat een bepaalde opleiding aan de Universiteit Maastricht inhoudt. Ontdek of deze opleiding bij jou past en krijg antwoorden op jouw vragen van studenten en docenten.

 Bekijk de Experience Days agenda

Universiteit Maastricht live

Kom in contact met onze studenten tijdens onze livestreams op Facebook, You Tube en Instagram. Ze vertellen je waarom zij voor de UM kozen en hoe ze hier hun plek vonden. Maar ook onze onderwijsmethode en de internationale sfeer komen aan bod. Een medewerker van bureau inschrijvingen vertelt over de aanmeldprocedure.

Houd deze pagina in de gaten voor toekomstige sessies. Je kunt ook onze eerdere livestreams terugkijken:

  UM Live: Bacheloreditie
  UM Live: Mastereditie

UM-virtual_campus_tour

Virtuele Campustour

Op deze interactieve kaart kun je de onderwijsruimtes en onderzoeksfaciliteiten zien, maar ook waar studenten studeren en ontspannen, waardoor je een goed beeld krijgt van de stad Maastricht. Klik op een locatie voor de introductievideo en informatie.

  Virtuele Campustour

campus tour

UM Campus Tour

De Universiteit Maastricht (UM) en Maastricht University Campus Venlo bieden aankomende studenten de kans om de steden Maastricht en Venlo, onze faculteitsgebouwen en faciliteiten te verkennen! Ontdek hoe het is om te wonen en te studeren in deze bruisende stad!

We koppelen je aan een van onze 'student ambassadors'. Deze student ambassador maakt je wegwijs in de stad en op de campus.

  Lees meer en boek jouw eigen UM Campus Tour 

 • Kom en praat met ons!

 • Virtuele Bachelor Open Dag

 • Virtuele Experience Days

 • Universiteit Maastricht live

 • Virtuele Campustour

 • UM Campus Tour

Praktische zaken

Er zijn veel praktische zaken die geregeld moeten worden als je naar de universiteit gaat. In Maastricht staan we klaar om je hiermee te helpen.

Collegegeld

In Nederland en aan de Universiteit Maastricht hangt de hoogte van het collegegeld af van een aantal factoren, zoals de opleiding die je kiest, of je fulltime of parttime studeert en je nationaliteit.

In het algemeen bedraagt het collegegeld ongeveer €2.100 per jaar voor fulltime studenten van EU/EER-landen. Voor niet-Europese studenten ligt het meestal rond €8.000 voor bachelorstudenten en €13.800 voor masterstudenten. Maar kijk vooral goed naar de tarieven voor jouw situatie, aangezien de bedragen kunnen variëren.

 Ontdek welke tarieven voor jou gelden

Woonruimte

Vergeleken met andere Nederlandse steden, zijn er in Maastricht voldoende studentenwoningen. De meeste studenten delen een huis of appartement in het centrum of op fietsafstand van de universiteit. Maar begin wel op tijd met zoeken om de juiste studentenkamer voor jou te vinden.

  Het beste begin: maastrichthousing.com   

Studiebeurzen

We bieden aan beperkt aantal studiebeurzen voor studenten van binnen en buiten de EU. Ze zijn erg gewild, dus doe je uiterste best als je kans wilt maken.

  Bekijk de studiebeurzen

Begeleiding & hulp

In Maastricht sta je er nooit alleen voor. Naast studieadviseurs en studentendecanen, bieden we een aantal psychologische diensten voor studenten. Je kunt ook lezingen en workshops bijwonen om je welzijn te bevorderen. Of bezoek het studentenpastoraat The InBetween, waar studenten van alle gezindten welkom zijn.

Onze internationale studenten-helpdesk biedt nog veel meer praktische ondersteuning voor alles wat komt kijken bij het leven in een vreemd land. En als je stress ervaart door het coronavirus, hebben we een speciale 'health counsellor' om met je te praten ov.er je zorgen

 Meer over studentenbegeleiding aan de UM

Naar Maastricht komen vanuit het buitenland

Meer dan de helft van onze studenten komt uit het buitenland, dus we hebben veel ervaring in het ondersteunen bij dit proces. We bieden onder meer:

 • Hulp met visa en verblijfsvergunningen

 • Een ophaal-service

 • Tijdelijke huisvesting

 • Een buddyprogramma

 • Hulp bij het openen van een Nederlandse bankrekening

In het buitenland studeren is een grote stap en we helpen je graag deze stap te zetten.

  Meer over onze diensten voor buitenlandse studenten

Veiligheid & COVID-19

Aan de UM vinden we je gezondheid net zo belangrijk als je intellectuele en persoonlijke ontwikkeling. Momenteel is ons onderwijsmotte ‘op campus waar mogelijk, online indien nodig’. Voor jouw veiligheid hebben we strikte veiligheidsprotocollen opgesteld. We hebben onze gebouwen ook aangepast zodat er altijd 1,5 meter afstand kan worden gehouden. Gelukkig kun je in onze compacte stad alles met de fiets of te voet doen, dus je hoeft niet per se met het openbaar vervoer.

Als je gezondheidsklachten krijgt, staat onze studentenarts klaar om je goed te begeleiden richting zorg. We hebben ook een ‘health counsellor’ en andere psychologische ondersteuning voor studenten die extra stress ervaren.

Na de zomer naar de campus

Na de zomer kunnen we weer naar de campus. Eindelijk weer leven in de brouwerij, elkaar in het écht zien. Helemáál als vanouds zal het vanaf het begin nog niet kunnen zijn. Corona zal dan immers nog niet volledig verdwenen zijn. Maar de deuren kunnen open, waardoor wij de ruimte krijgen jou op de campus te ontvangen. 

De overheid adviseert het onderwijs vanaf augustus in te richten zonder anderhalve meter afstand. In het verlengde hiervan kunnen we met veel genoegen aankondigen dat we bij de start van het nieuwe academisch jaar alle studenten op locatie verwachten voor hun onderwijsactiviteiten, zoals onderwijsgroepen, practica, toetsen en adviesgesprekken. Hoe dat er voor jouw opleiding uit zal zien, hoor je zo snel mogelijk van ons.

  Hier leggen we uit hoe we dat gaan doen, en daar waar we nog geen antwoorden hebben, wat de voortgang is.

 • Collegegeld

 • Woonruimte

 • Studiebeurzen

 • Begeleiding & hulp

 • Naar Maastricht komen vanuit het buitenland

 • Veiligheid & COVID-19

 • Na de zomer naar de campus

Hoe aanmelden?

Iedere opleiding heeft zijn eigen toelatingseisen, aanmeldprocedures en deadlines. Als je hebt besloten welke opleiding bij jou past, check dan de pagina ‘Toelating & inschrijving’ van die opleiding. Hier vind je een stap-voor-stap hoe je je kunt aanmelden. Je kunt je ieder jaar vanaf 1 oktober aanmelden, dus begin op tijd!

Meer algemene informatie vind je op: