LEVEN IN MAASTRICHT - MAGAZINE IMAGE
Wonen in Maastricht voelt als een warme deken

Leven in Maastricht

Maastricht is een heerlijke stad om te wonen. Precies groot genoeg, uitnodigend en gezellig centrum, historische gebouwen naast hypermoderne architectuur en industrieel erfgoed. De stad bruist, onder andere dankzij de vele studenten, en er is van alles te beleven. Wonen en leven in Maastricht? De stad heeft veel te bieden, kijk maar…

Europese smeltkroes van Latijnse en Germaanse culturen

De stad verrast je voortdurend 
Maastricht is een van de drukstbezochte en mooiste steden van Nederland en dat is niet verwonderlijk. De stad verrast je voortdurend met haar mix van zeventiende-eeuwse herenhuizen en hypermoderne architectuur. De straten met kinderkopjes, de schitterende kerken en pleinen.

 

4 miljoen mensen in 3 landen
Al sinds Maastricht ruim 2000 jaar geleden werd gesticht door de Romeinen is de stad een Europese smeltkroes van Germaanse en Latijnse culturen. Ook nu nog, met haar ligging in het hart van de Euregio waar 4 miljoen mensen in 3 landen wonen en evenzoveel talen spreken.

Op de fiets naar 2 andere taalgebieden
Je kunt vanuit Maastricht naar twee andere taalgebieden fietsen. Iedere marktkoopman in Maastricht spreekt genoeg Frans en Duits om klanten uit de buurlanden te kunnen bedienen.

LIFE@UM - LEVEN IN MAASTRICHT - Old city

Internationale studentenstad

Leven in Maastricht - Internationale studentenstad

In de afgelopen decennia is Maastricht van rustige provinciehoofdstad veranderd in een bruisende, internationale studentenstad. Meer dan 10 procent van de inwoners bestaat uit studenten, waarvan bijna de helft internationaal. In totaal is bijna 20 procent van de Maastrichtse bevolking (meer dan 122.000 inwoners) als student of werknemer betrokken bij het hoger onderwijs in de stad, dus Hogeschool Zuyd en Universiteit Maastricht.

Maastricht staat sinds het Verdrag van Maastricht (1992) bekend als de geboorteplaats van de Europese Unie en het ‘Verdrag van Schengen’. Het is een internationale stad, die zich openstelt voor jong en oud, voor mensen uit allerlei culturen en met diverse achtergronden, voor studenten en werkenden. Maastricht telt meer dan 100 internationale instituten en organisaties. En dan hebben we het nog niet over de ontelbare toeristen en die de stad jaarlijks bezoeken.

Samen koken, samen eten

Life@UM - Samen koken, samen eten

Hollandse gezelligheid
Je kookt en eet met elkaar en maakt van je studentenhuis een thuis.

In Maastricht woon je niet op een campus of bij een hospita

Studentenkamers
Veel studenten wonen in een kamer in het centrum, maar je kunt ook kiezen voor een buitenwijk of een plek over de grens in België.

Zoeken naar woonruimte - je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. De stad is vriendelijk, aantrekkelijk en compact. Maar studentenkamers zijn schaars. Dus begin je zoektocht zo vroeg mogelijk; niet weken, maar maanden voordat je naar Maastricht of Venlo komt. Lees vooral ook deze tips en waarschuwingen.

Gemeubileerde kamer
De meeste kamers zijn op loop- of fietsafstand van de universiteitsgebouwen en het openbaar vervoer is uitstekend. Hulp bij het vinden van een geschikte kamer krijg je via Maastricht Housing

Veel exchange studenten huren een gemeubileerde kamer in een van de gebouwen van het UM Guesthouse die allemaal niet ver van het centrum liggen. Er zijn 350 kamers beschikbaar voor 1 of 2 studenten en 45 kamers/studio’s specifiek voor masterstudenten.

Alternatieve woonplekken
Maastricht biedt ook anti-kraak woningen of Het Landbouwbelang, een woongemeenschap van kunstenaars, muzikanten, ontwerpers, maar ook voor (internationale) studenten.

Het is een autonome vrijplaats, stadscommunity, open huiskamer met een volkskeuken, weggeefwinkel, concertzaal en evenementenhal.

Verse vis op vrijdag

Life@UM markt

Aantrekkingskracht
Onze Duitse en Belgische buren komen speciaal naar de Maastrichtse vrijdagmarkt om vis te kopen.

In Maastricht is het goed eten
Maastricht biedt enkele zeer goede biologische winkels, traiteurs van hoge kwaliteit, fantastische brood- en kaaswinkels en slagerijen. Binnen het centrum, maar ook daarbuiten vind je winkelcentra en supermarkten. In de stad zelf is er bovendien een aanbod van goede nachtwinkels.

Markt op woensdag en vrijdag
Iedere woensdag en vrijdag is het marktdag op de Markt bij het Stadhuis. Woensdagochtend vind je er een kleine, maar toch uitgebreide markt. Maar mis vooral de vrijdagmarkt niet: je vindt er een enorm aanbod aan groente, fruit, vlees, en het allerbelangrijkste, een geweldige selectie aan vis.

Diversiteit en kwaliteit
Onze Duitse en Belgische buren komen speciaal naar de Maastrichtse vrijdagmarkt om vis te kopen. Nergens in de omgeving vind je zo’n diversiteit aan vis van zo’n goede kwaliteit. En dan hebben we het nog niet gehad over de talloze eettentjes en viskramen waar je een snelle hap kunt halen.

Geen tijd om te koken?

Dan zijn er altijd nog de universiteitsrestaurants, oftewel mensa’s. Je kunt er terecht voor een warme of koude maaltijd, snacks, salades en meer. Een van de mensa’s vind je in de School of Business and Economics aan de Tongersestraat. De andere zit op de campus in Randwyck. Een warme maaltijd kost er ongeveer € 4. 

Gezond en snel eten voor een lage prijs. Studeer je in de binnenstad, dan kun je ook gemakkelijk gaan lunchen in een van de ontelbare foodcorners, waar je voor weinig geld een gezonde hap krijgt.

Life@UM - Mensa

Shop till you drop

Leven in Maastricht - De Tribune

Hou je van shoppen?
Dan kun je in Maastricht volledig losgaan. Van luxe warenhuis, dure boetieks met Italiaans, Frans of Scandinavisch design tot vintage winkeltjes. En natuurlijk ook de zaken van grote ketens. Voor elk (en voor ieders portemonnee) wat wils. De stad heeft uitstekende boekenwinkels. Twee voorbeelden: Dominicanen in de voormalige Dominicanenkerk, de mooiste boekhandel van Nederland, en De Tribune.

Fiets, auto delen, carpoolen

(Bijna) iedereen fietst in en rond Maastricht, dus ook aan goede fietsenwinkels ontbreekt het niet. Of je nu een fixie, beach cruiser, bakfiets of gewone fiets zoekt, nieuw, tweedehands of vintage, of een reparatie aan je eigen fiets nodig hebt, je vindt de juiste zaak!

Af en toe een auto nodig? In Maastricht kun je via Greenwheels op elk moment gebruik maken van één van de acht auto’s. Hoe dat werkt? Je neemt een abonnement, reserveert een van de auto’s op het moment dat je die nodig hebt en zet hem na gebruik weer op dezelfde parkeerplaats terug. Daarnaast bestaan veel carpoolinitiatieven (‘Wie wil mee naar Frankfurt, Amsterdam, Parijs?’ etc.) via speciale pagina’s op Facebook.

Life@UM fietsen in Maastricht