Katleen Gabriels (K.)

Dr. Katleen Gabriels is moraal- en techniekfilosofe, gespecialiseerd in ethische en filosofische aspecten van computertechnologie (bv. AI; technologie om mensen te monitoren; VR). Ze werkt als universitair hoofddocent aan de universiteit van Maastricht (FASoS, vakgroep Wijsbegeerte). Sinds augustus 2020 is ze de opleidingsdirecteur van de interdisciplinaire bacheloropleiding Digital Society.

 

Ze studeerde Germaanse filologie en Moraalwetenschappen aan de KU Leuven, UGent en universiteit van Helsinki. Ze promoveerde aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) met een onderzoek over moraliteit in de virtuele wereld (2014). Ze werkte ook als postdoctoraal onderzoeker (2014-2017) en universitair docent (2016-2017) aan de VUB. Nadien werkte ze als universitair docent aan de TU Eindhoven (2017-2018). Sinds 2019 is ze aan de universiteit van Maastricht verbonden.

 

Ze is de auteur van Conscientious AI. Machines Learning Morals (VUBPRESS, 2020), dat is de herwerkte, Engelstalige versie van Regels voor robots. Ethiek in tijden van AI (VUBPRESS, 2019). Regels voor robots stond op de shortlist van de Hypatiaprijs (tweejaarlijkse prijs voor het beste filosofieboek geschreven door een vrouw) en de longlist van de Socratesbeker (beste filosofieboek van Nederland en Vlaanderen). Ze is ook de auteur van Onlife. Hoe de digitale wereld je leven bepaalt (Lannoo, 2016), dat bekroond werd tot Liberales-Boek van het jaar 2016. Katleen is bestuurslid van INSEIT (https://inseit.net/), voorzitter van ETHICOMP en 'affiliate member' van 4TU Centre for Ethics and Technology. De Leerstoel Willy Calewaert 2018-2019 (demens.nu) werd aan haar toegekend door de faculteit Ingenieurswetenschappen van de VUB. In september 2021 ontving ze de Edmond Hustinx Prize for Science. Sinds 2022 is ze lid van de Maastricht Young Academy.