Je thuis voelen, spiritualiteit en van betekenis zijn voor anderen

Rachelle van Andel is studentenpastor bij The InnBetween, een thuis voor en door studenten waar kwetsbaarheid en veerkracht worden geoefend.  Een plek waar je samen eet, studeert, ontspant, speelt en natuurlijk mensen ontmoet. Een open-minded community die mensen van verschillende achtergronden samenbrengt. Ook in tijden van lockdown: “Wij bieden studenten professionele counseling door de twee studentenpastores, maar ook de mogelijkheid iets voor een ander te betekenen. Daarmee bouwen we aan een community waarvan studenten onderdeel zijn en waarvoor ze zelf ook verantwoordelijkheid dragen. Onderdeel zijn van een community en je ergens thuis voelen is van groot belang voor de mentale gezondheid van studenten.”

 www.innbetween.nl
 info@innbetween.nl
  (+31) 043 3885310

Cosy Walk-in Innbetween

Cosy Walk-Ins

“Omdat we merkten dat de Cosy Walk-Ins in een grote behoefte voorzagen, zijn we daar na de kerstvakantie mee doorgegaan. Drie keer per week kun je na registratie, want die is verplicht tijdens een lockdown, bij ons binnenlopen en met een klein aantal mensen samen zijn. Tijdens de walk-ins sprak ik bijvoorbeeld een aantal studenten die nauwelijks contact hebben met hun familie en daarom hier bleven. Dat waren heel kwetsbare gesprekken. Een paar weken later waren er weer studenten met andere existentiële vragen: Wat vind ik nu echt belangrijk? Wie ben ik, als alle structuur en sociale activiteiten om mij heen wegvallen? Wat blijft, als ik dierbaren verlies? Natuurlijk worden er ook andere grote thema’s en zorgen gedeeld zoals vragen omtrent stage, banen, studiepunten, relaties. En daarnaast lachen we natuurlijk af en toe ook flink en hebben we plezier met elkaar!”

Veilige ruimte

“In de activiteiten zorgen we altijd voor een veilige en moedige ruimte waarin studenten hun ervaringen kunnen delen. Zowel online en offline. Ze leren dat ze niet de enigen zijn die met bepaalde zorgen en problemen rondlopen, en dat ze hun verhalen mogen delen. Bij ons en bij medestudenten. Op het moment dat je jouw ervaring onder woorden kunt brengen en jouw verhaal mag delen en daarin gehoord wordt, dan is dat ontzettend krachtig. Dat zorgt voor herkenning en erkenning. Jij mag er volledig zijn. Een ander aspect is het zelf organiseren van activiteiten: zoals bijvoorbeeld voor het Refugee Project of voor medestudenten. Daar kunnen studenten ook oefenen en vaardigheden ontwikkelen waarbij ze van betekenis zijn voor anderen vanuit gelijkwaardigheid en wederzijds respect. Ook dat bevordert veerkracht.” 

Innbetween

Community

The InnBetween is ook het thuis van het Refugee Project Maastricht (RPM) dat mensen met een vluchtelingenachtergrond in Maastricht en omgeving ondersteunt. Van Andel: “De studenten die als vrijwilligers werken bij RPM bieden veel activiteiten. Ze geven wekelijks taalles, organiseren ludieke events, verzorgen sportlessen aan mensen in het asielzoekerscentrum, en werken ze aan vrouwencentrum. Wij hechten hier bij The InnBetween en RPM aan onze maatschappelijke rol. Die komt sterk tot uitdrukking in RPM, waar studenten zich inzetten voor ondersteuning van mensen met een vluchtelingenachtergrond en tegelijkertijd onderdeel worden gemaakt van de wereld van deze nieuwe burgers.  We werken vanuit gelijkwaardigheid en wederzijds respect. Wat kun je veranderen, hoe kun je je op zo’n manier ontwikkelen dat je iets bijdraagt aan de wereld? Onze studentbestuursleden zijn daar een mooi voorbeeld van. De community spirit, de passie, de creativiteit die zij ook tijdens deze moeilijke periode laten zien, is ongelofelijk krachtig. Zonder hen konden we dit allemaal nooit doen. Tegelijkertijd mogen ze bij ons ook kwetsbaar zijn. We maken ruimte voor alles wat er op dat moment aanwezig is.”

  Meer weten over de (activiteiten van) The InnBetween? Klik hier.

  Wil je vanuit Refugee Project Maastricht een bijdrage leveren aan de ondersteuning van mensen met een vluchtelingenachtergrond? Dan moet je hier zijn.

Ervaringen van studenten

Stas Witkowska en Iida-Maria Juutinen delen hieronder hun ervaringen bij The InnBetween. Stas als medeorganisator van events en activiteiten. Iida-Maria als bezoeker en deelnemer aan een workshop.

Stas Witkowska

“Begin december besloot ik niet naar mijn ouders in Polen te reizen vanwege de pandemie. Na een snelle rondvraag onder studenten realiseerden we bij The InnBetween ons dat meer mensen de kerstvakantie in Maastricht zouden doorbrengen. We besloten onmiddellijk dat het belangrijk was een plek te creëren waar we mensen in deze bijzondere tijd met elkaar in contact konden brengen.

En het werd een succes: 100 studenten sloten zich aan bij verschillende events tijdens de kerstperiode. Uiteraard waren er voor de Cosy Walk-Ins specifieke vereisten, maar onze deuren waren bijna iedere dag twee uur open. Per uur konden we maximaal 5 mensen verwelkomen en registratie was verplicht. Iedere dag kwamen mensen voor koffie en koekjes naar ons toe. De online events waren iedere keer volledig bezet. Deelnemers waren erg open over het belang van deze bijeenkomsten en hun blijdschap het huis, al was het maar voor een uur, te kunnen verlaten, of anderen via Zoom te ontmoeten.  

Bij The InnBetween blijven we zoveel events organiseren als we kunnen, uiteraard nu online. We doen ons uiterste best om in contact te blijven met onze community en reiken uit naar nieuwe mensen om ze een plek bieden waar ze gesteund worden en zich niet alleen voelen. Het is een uitdaging mensen via Zoom goed te bereiken, maar we doen er alles aan om ideeën te ontwikkelen die ons allemaal kunnen helpen meer betrokken, aanwezig en verbonden te zijn met elkaar. 

Ik zou alle studenten adviseren contact te zoeken met anderen. Je vindt dat misschien een beetje eng of je wilt anderen niet lastigvallen, maar jij bent het waard liefdevolle aandacht en ondersteuning te krijgen. Jij bent niet de enige met jouw gedachten en, zoals de afgelopen periode is gebleken, we lopen allemaal tegen dezelfde gedachten, demonen en eenzaamheid aan. Wij hebben allemaal hetzelfde nodig: gezelschap en warmte. We zitten allemaal min of meer in dezelfde situatie en we hoeven onszelf niet nog verder te isoleren van elkaar. Je bent niet alleen, dus vraag om hulp of sluit je aan bij een community. De UM heeft een breed aanbod van gratis psychologische ondersteuning, en je kunt altijd inschrijven voor counselling bij The InnBetween.”

Stas Witkowska

Stas Witkowska (Poland), studentenbestuurslid bij The InnBetween en student in de Research Masteropleiding Culture of Art, Science and Technology.

Iida-Maria Juutinen

“Ik kwam in januari 2021 aan in Maastricht als uitwisselingsstudent bij Health Sciences aan de UM.  Zelfs ondanks het feit dat ik midden in deze pandemie en alle beperkingen aankwam, heb ik nooit spijt gehad van mijn beslissing hierheen te komen.

Ik had geen idee wat ik ervan moest verwachten, maar ik deed mee met een online workshop van The InnBetween met de titel ‘(In) Readiness for Resistance’.  We leerden diverse technieken om te ontspannen en kalmeren, emoties als ongerustheid en angst los te laten, en verbondenheid te voelen, niet alleen met onszelf maar ook met anderen om ons heen. Ook al waren we op fysieke afstand, we voelden vertrouwd en verbonden met elkaar, en deelden onze gevoelens in een veilige, liefdevolle en warme omgeving.  

The InnBetween is voor mij een open community, waar ik me welkom en gerespecteerd voel en waar voor me wordt gezorgd. Een van de belangrijkste ervaringen was dat ik zelfs tijdens momenten van wanhoop, als het leek alsof de pandemie nooit meer zou stoppen, ik me niet alleen voelde, maar als onderdeel van een liefhebbende gemeenschap die samen tegenover de uitdagingen van deze moeilijke tijd staat. En ik denk dat we hier samen doorheen kunnen komen.” 
 

Tekst: Margot Krijnen 

Iida-Maria Juutinen

Iida-Maria Juutinen (Finland)
Uitwisselingsstudent bij FHML