Studentenpsychologen en Wellbeing Movement tegen eenzaamheid

In juni 2020 verspreidde de organisatie Caring Universities een vragenlijst onder alle studenten van vier universiteiten (Vrije Universiteit Amsterdam, Universiteit Leiden, Universiteit Utrecht en UM) om hun mentale gezondheid in kaart te brengen en hun tools aan te bieden om daar zelf mee aan de slag te gaan.. In januari 2021 is deze vragenlijst opnieuw verzonden, nu naar alle studenten die verleden jaar niet gereageerd hadden en naar alle nieuwe eerstejaars. In de vragenlijst werd ook het thema eenzaamheid aangeboord. Voor de Universiteit Maastricht met de volgende resultaten, gebaseerd op de respons van circa 1800 UM-studenten: in 2020 gaf 32.7% van de studenten aan vaak tot zeer vaak eenzaam te zijn. In 2021 is dit 36.7%, meer dan 1 op de 3 studenten, en een toename van 10%. 27.3% van deze eenzaamheidsgevoelens worden zowel in de eerste als in de tweede vragenronde omschreven als ernstig tot zeer ernstig.

Net als haar collega’s verwachtte Liesbeth Mouha, projectleider Student Wellbeing en coördinator van de Wellbeing Movement (WBM) aan de UM, een toestroom van studenten bij de aanvang van de coronacrisis. Die kwam er niet: “Wat wij wel merken, is dat de klachten die studenten al voor de pandemie hadden, versterkt zijn. Waren ze al eenzaam, dan zijn ze dat nu nog meer. Hadden ze al depressieve klachten of gevoelens van angst, dan zijn die nu nog zwaarder.”

Liesbeth Mouha
Projectleider Student Wellbeing en coördinator van de Wellbeing Movement

Online

Alle contacten met studenten verlopen nu online. Hoe gaat dat? Mouha: “Dat blijkt prima te werken. We zijn meteen bij de start van de pandemie begonnen met online individuele gesprekken en workshops voor groepen, en studenten vinden dat geen enkel probleem. Ze zijn, zelfs in wellbeing-gerelateerde workshops met circa 30 personen, zeer open en stellen zich kwetsbaar op. We zien heel veel aanmeldingen.” Vanwege de coronaproblematiek zijn de UM psychologen gestart met een dagelijks laagdrempelig online inloopspreekuur, de Quick Psychological  Referral (QPR). Wat houdt dat in? Mouha: “Dat is een online tien-minutengesprek met een UM-psycholoog waarin je een korte beschrijving geeft van jouw huidige situatie en je de meest relevante vragen stelt. De psycholoog bekijkt in samenspraak met jou je situatie en adviseert je wat je moet doen of geeft je een specifieke doorverwijzing naar de juiste zorg. Een voorbeeld: je vertelt in de QPR dat je liefdesverdriet hebt en dat dit je enorm belemmert in je dagelijkse activiteiten, zoals je opleiding. De psycholoog weet dan genoeg en verwijst je naar Peer Support waar je uitgebreid kunt spreken met iemand van je eigen leeftijd, een vriend. Is je hulpvraag iets ernstiger, dan verwijst de psycholoog je door naar een collega of andere organisatie.”

Wellbeing Evenings

Wat ook is geïntroduceerd om studenten uit hun isolement te halen, zijn de Wellbeing Evenings. “We hadden al de jaarlijkse Wellbeing Week, de maandelijkse Wellbeing Wednesdays, maar nu hebben we de Wellbeing Evenings toegevoegd. Meerdere avonden per maand organiseren studenten voor studenten online activiteiten om ze de mogelijkheid te bieden nieuwe contacten op te doen. Zo zijn er bakworkshops, speed-friending sessies en sportactiviteiten. De Wellbeing Evenings vallen heel goed bij de studenten en zijn drukbezocht. Alleen studenten bepalen de invulling van deze avonden en die slaat zeer aan.”

Advies

Vanuit haar expertise en ervaring geeft Liesbeth Mouha het volgende advies: “Voel je je eenzaam of heb je andere klachten, zoek dan hulp. Praat met vrienden of medestudenten, dat is in eerste instantie wat je nodig hebt. Maar vooral, blijf niet in je eentje worstelen met wat je dwarszit. Ga op zoek naar andere studenten. Er is een breed aanbod van (online) activiteiten. Misschien moet je even zoeken naar iets dat bij je past, maar je vindt altijd wel iets. Het is belangrijk dat je kunt praten. En natuurlijk bij ons, UM-psychologen, staan de deuren altijd open.  Vergeet ook het QPR-inloopspreekuur niet, daar kun je kort kwijt waar je mee zit. Van daaruit gaat het verder.”

Hier kom je alles te weten over de UM Psychologen

Tekst: Margot Krijnen

Voel je je eenzaam of heb je andere klachten, zoek dan hulp. Blijf niet in je eentje worstelen met wat je dwarszit.
Liesbeth Mouha | Projectleider Student Wellbeing en coördinator Wellbeing Movement