COVID-19 updates

In de afgelopen weken heeft de Universiteit Maastricht alle studenten en medewerkers continu geïnformeerd over de meest recente ontwikkelingen rond de uitbraak en verspreiding van het coronavirus (COVID-19). Hieronder volgt een samenvatting van deze informatie.

 LET OP: deze updates kunnen dus verouderde informatie bevatten. Lees de meest actuele informatie.

Update #31, 9 april 2020 16:30 uur

Heel voorzichtig lijkt er – althans in ons deel van de wereld – sprake van een stabilisatie en misschien zelfs een lichte kentering in de wijze waarop het coronavirus om zich heen grijpt. De dagelijkse cijfers over de verspreiding van de ziekte en de drukte in ziekenhuizen zijn gelukkig minder dramatisch dan enkele weken geleden.

We zien dat de Nederlandse regering ook al wat verder in de toekomst durft te kijken. Hoewel de gevolgen van de crisis nog allerwege en met vasthoudendheid bestreden moeten worden, schetste premier Rutte eerder deze week wel al een beeld van die toekomst. Zijn boodschap: het wordt niet meer zoals vroeger. De ‘houd-anderhalve-meter-afstand’-samenleving wordt – zeker voorlopig – het ‘nieuwe normaal’. Als op enig moment maatregelen versoepeld worden, zullen we rekening moeten blijven houden met deze richtlijn, en wellicht ook andere gedragsregels en uitgangspunten.

Ook bij de Universiteit Maastricht zitten we midden in het proces om de directe gevolgen van de crisis zo goed mogelijk te managen. En ook wij bereiden ons, bijgestaan door diverse groepen van deskundigen, voor op de periode van ná de crisis, op de korte termijn (zeg: mei/juni) en op de middellange termijn (zeg: september en daarna).  Wat betekent het ‘nieuwe normaal’ voor ons onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering. Zo gauw daar meer over te melden is, zullen we dat doen.

Nu staat eerst het paasweekeinde voor de deur. Onze gemeenschap studeert en werkt nu al weken onder uitzonderlijke omstandigheden, die veel van ons vragen. En ook in de komende weken en maanden zal het veel blijven vragen om samen de weg te vinden naar ‘het nieuwe normaal’.

Gebruik deze dagen daarom om je rust te nemen, je zinnen te verzetten en te herbronnen!

Crisismanagement Team

Minister wil studievertraging beperken

Als gevolg van de maatregelen ter bestrijding van de gevolgen van de Corona-crisis, is het mogelijk dat niet alle bachelor-studenten die van plan waren hun opleiding dit academisch jaar af te ronden, dit ook zal lukken. Hun inschrijving voor een masteropleiding voor het academisch jaar 2020-2021 komt daarmee in gevaar.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap maakt het daarom mogelijk om studenten onder voorwaarden toe te laten tot een masteropleiding voor het academisch jaar 2020-2021, ook al hebben deze studenten hun bacheloropleiding nog niet volledig afgerond. Zo’n voorwaardelijke toelating wordt ook wel ‘zachte knip’ genoemd. Daarnaast kunnen instellingen ervoor kiezen een extra instroommoment in het academisch jaar 2020-2021 voor (een aantal) masteropleidingen in te stellen, zodat studenten wat later, maar wel mét de juiste startkwalificaties kunnen beginnen met hun master.    

De Universiteit Maastricht doet haar uiterste best om studievertraging in de overgang van bachelor naar master zo veel mogelijk te beperken. Mocht door de Corona-crisis toch vertraging ontstaan, dan wil de UM coulance bieden. Op dit moment worden hierin verschillende opties overwogen, waaronder de ‘zachte knip’ en een extra instroommoment. Voor de UM staat voorop dat een dergelijk alternatief traject haalbaar en werkbaar moet blijven vanuit het perspectief van de student en de opleiding. De UM houdt daarbij ook rekening met het grote aandeel masterinstromers vanuit het buitenland. Meer updates volgen zo spoedig mogelijk via de gebruikelijke kanalen (website, FAQ en master admission pagina’s).

Aandacht voor UM-onderzoek naar COVID-19

Studies naar COVID-19 en (de gevolgen van) het coronavirus nemen wereldwijd een hoge vlucht. Ook binnen de UM-gemeenschap hebben tal van wetenschappers, vaak in samenwerking met internationale collega’s, hun blikveld verlegd naar Corona gerelateerde initiatieven; van de productie van mondkapjes tot systematische reviews van predictiemodellen. Op de UM-website besteden we de komende tijd regelmatig aandacht aan Maastrichts onderzoekswerk dat in het teken staat van Corona

Universiteit lang weekeinde gesloten

Vanwege het paasweekeinde is de Universiteit Maastricht van 10 tot en met 13 april gesloten.

Tijd voor een internationaal krantje…

Wil je in dat vrije weekeinde je zinnen verzetten door op je gemak een internationale krant te lezen? Dat kan via Pressreader, een dienst die de Universiteitsbibliotheek beschikbaar maakt. Niet alleen tijdens het paasweekeinde, maar voor de komende drie maanden! Ga naar: https://umlib.nl/pressreader.

Update #30, 8 april 2020 16:40 uur

In deze update geven we meer informatie over het noodfonds voor studenten, melden we de eerste echte online promotie aan de UM, presenteren we het vijfde blog van collegevoorzitter Martin Paul en verwijzen we naar het social media platform #UMfromHome. Ook wijzen we jullie op de CPD-kennisclips van EDLAB en brengen we een nieuw artikel in de verhalenserie ‘Wij zijn open’.

Noodfonds staat in de startblokken

Het Universiteitsfonds – SWOL is blij verrast door de vele positieve reacties op de crowdfunding-actie voor studenten in nood. In de komende dagen gaat het Universiteitsfonds – SWOL de wijze waarop  de ondersteuning uit het noodfonds vorm krijgt verder in detail uitwerken. Het is de bedoeling om na Pasen aan de slag te gaan met de beoordeling van de eerste aanvragen. Uitgangspunt is dat studenten die een beroep doen op het noodfonds niet in aanmerking komen voor andere, al bestaande (Nederlandse overheids-)regelingen die soelaas kunnen bieden in hun noodsituatie. Een bijdrage uit het fonds zal maximaal 1500 euro bedragen.

Aanvragen voor ondersteuning kunnen worden ingediend bij: info@ufl-swol.nl.

Eerste online promotie

Promovendus Leon Skottnik en zijn promotoren Rainer Goebel en Bettina Sorger van de Faculty of Psychology and Neuroscience hadden vandaag de primeur: de eerste volledig online promotie aan de Universiteit Maastricht. Via het platform Zoom verdedigde Skottnik vanmiddag zijn proefschrift “Understanding and improving neurofeedbackguided self-regulation: On the neuropsychological mechanisms of neurofeedback across mental tasks and time”. Hierin beschrijft hij wat er in de hersenen gebeurt tijdens neurofeedbacktrainingen en hoe het onderliggende leerproces kan worden ondersteund.

De mogelijkheid die de UM vanaf vandaag aanbiedt om online te promoveren stelt promovendi in staat om ondanks de coronacrisis hun promotietraject volgens de oorspronkelijke planning af te ronden. De plechtigheid verloopt online weliswaar anders dan gebruikelijk, maar de normale gang van zaken – inclusief het feestelijke karakter - wordt zoveel mogelijk gehandhaafd: de promovendus draagt feestelijke kleding, evenals de leden van de commissie - zo mogelijk een toga. De pedel draagt in ieder geval een toga bij het Hora Est. De schermachtergrond van de promovendus toont een afbeelding van de aula. Bovendien wordt de plechtigheid live gestreamd, zodat genodigden de plechtigheid online bij kunnen wonen.
 

Martins blog #5: Op weg naar de 1,5 meter maatschappij

Collegevoorzitter Martin Paul houdt op persoonlijke titel een blog bij waarin hij het nieuws over de coronacrisis volgt en becommentarieert. Vandaag staat nummer 5 online: “On the way to the 1,5 meter society”.

#UMfromHome

Thuis studeren en werken; (bijna) iedereen doen het nu tijdens de Corona-pandemie. En studenten en medewerkers maken er allemaal op hun eigen manier het beste van. In de serie #UMfromHome, te vinden op de social media kanalen van de UM, besteden we aandacht hun tips en verhalen over hun ervaringen. Zo vertelt UCM-student Margarita dat zij en haar huisgenoten contact houden met hun buren via het balkon van hun studentenflat, waar ze bijvoorbeeld over de 1,5 meter afstandsregel praten. Je kunt de serie volgen via InstagramFacebookTwitter en LinkedIn.

Kennisclips CPD

In samenwerking met de Universiteitsbibliotheek biedt EDLAB nieuwe CPD-kennisclips aan om docenten praktische ‘tips & tricks’ te geven voor hun online onderwijs in periode 5 en daarna. Op dit moment staan er al 3 kennisclips online als hulpmiddel bij Continuing Personal Development. De komende dagen volgen er nog meer over online onderwijs, dus houd deze website in de gaten!

Wij zijn open!: Palliatieve zorg in tijden van corona

De overlevingskansen van coronapatiënten op de Nederlandse IC’s zijn nog moeilijk te bepalen. Artsen schatten dat het percentage uiteindelijk rond 60-70% zal liggen. Is het niet belangrijker om in te zetten op meer en betere palliatieve zorg, zodat vooral de kwetsbare ouderen in een menselijke setting kunnen sterven en de IC-bedden gereserveerd kunnen worden voor de ‘kanshebbers’? Marieke van den Beuken, bijzonder hoogleraar Palliatieve Geneeskunde, laat haar licht schijnen over dit gevoelige thema in de nieuwe aflevering van de verhalenserie 'Wij zijn open'.  

Update #29, 7 april 2020 14:30 uur

In deze update vind je informatie over de komende restricties voor het passeren van de Nederlands-Duitse grens en brengen we twee onderwerpen nogmaals onder je aandacht: de UM Klussenbank en de naderende verkiezingen.

Duitse grens passeren met UM-card

Omdat Duitsland heel Nederland als risicogebied heeft aangewezen, zijn de controles aan de Nederlands-Duitse grens momenteel verscherpt. Woon-werkverkeer blijft mogelijk. Vooralsnog is de UM-card voldoende om te legitimeren waarom je de grens dient te passeren. Mocht het beleid op enig moment nog verder aangescherpt worden en er een werkgeversverklaring nodig zijn, dan is deze te zijner tijd eenvoudig te verkrijgen via het sturen van een mail. Nadere instructies volgen zodra deze situatie zich voordoet.

Klussenbank kan nog klussen gebruiken

De UM-Klussenbank van het Staff Career Centre heeft al een aantal aanmeldingen ontvangen van medewerkers die hun reguliere werk momenteel niet kunnen doen en (in overleg met hun leidinggevende) andere taken willen en kunnen uitvoeren. Leidinggevenden weten de weg nog iets minder goed te vinden met hun klussen. Daarom een herhaalde oproep, met name aan leidinggevenden: meld je klussen aan in de UM-Klussenbank. Zowel het aanmelden van klussen als het aanmelden door medewerkers loopt eenvoudig via de website van het Staff Career Centre.

Meld je aan voor een medezeggenschapsraad

Om de medezeggenschap goed tot zijn recht te laten komen, gaan de verkiezingen voor de studentgeledingen van de Faculteitsraden en Universiteitsraad en voor de Dienstraden van servicecentra en MUO door zoals gepland.

Wil je kandidaat zijn voor een raad? Het indienen van een kandidatenlijst is mogelijk tussen 6 en 14 april via: https://elections.maastrichtuniversity.nl/ 

Stemmen is mogelijk tussen 25 en 28 mei. Meer informatie over de verkiezingen is te vinden via: www.maastrichtuniversity.nl/verkiezingen

Update #28, 6 april 2020 16:00 uur

In deze update geven we informatie over het veilig gebruik van videobeldienst Zoom. Desgevraagd stelt het crisismanagement team zichzelf aan je voor. Ook staan we (nogmaals) stil bij het vraagstuk van de combinatie van thuiswerken, zorgtaken en werkdruk en hebben we aandacht voor de mensen uit onze gemeenschap die ziek zijn geworden van het virus. Tot slot wijzen we je op interessante online CPD-workshops bij EDLAB en verwijzen we naar een nieuw interview op de ‘Wij zijn open’-website.

Gebruik van Zoom bij de UM is veilig

Bij het gebruik van de videobeldienst Zoom worden recent in de publiciteit en bij sommige organisaties vraagtekens geplaatst, met name op het vlak van privacy en veiligheid. We zijn hiermee vertrouwd en hebben van meet af maatregelen genomen. Bij de Universiteit Maastricht is Zoom zo geïnstalleerd en ingesteld, dat je het veilig kunt gebruiken. Maar gebruik dan wel de door de UM aangeboden versie en hou je aan de bijbehorende instructies. Speciaal daarvoor bieden we op de Online Education website handleidingen aan, waarin het ‘correct’ gebruik van Zoom wordt beschreven. Loop je daarbij tegen vragen of problemen aan: meld je bij de Helpdesk!

Bij de keuze voor Zoom is de UM niet over één nacht ijs gegaan. Met als uitgangspunt dat de kwaliteit en continuïteit van het onderwijs prioriteit heeft, is gekozen voor dit systeem. Daarbij is bij de keuze welke onderdelen van Zoom we wel of niet gaan gebruiken specifiek gekeken naar privacy en veiligheid. Het veilig kunnen gebruiken van het systeem verklaart ook waarom we nu niet álle features beschikbaar maken: we hebben de instellingen van Zoom zo strak mogelijk ingesteld, zonder de werkbaarheid voor docenten uit het oog te verliezen.

Voor de lange termijn gaan we op zoek naar een definitieve oplossing voor deze functionaliteit. Zodra we daar meer over kunnen vertellen, zullen we dat doen.

CMT? Wie zijn dat eigenlijk? En wat doen ze?

Vanaf het moment dat de eerste tekenen van de coronacrisis zich eind februari aandienden, heeft de UM een Crisismanagement team (CMT) in het leven geroepen, om snel beslissingen te kunnen nemen over de benodigde maatregelen. Het CMT draagt de eindverantwoordelijkheid voor de veiligheid en het welzijn van studenten en medewerkers, de continuïteit van de primaire processen en de bescherming van de reputatie van de organisatie - kortom, voor het beheersen van de crisis.

In het CMT zijn alle disciplines vertegenwoordigd die de gevolgen van de crisis ondervinden: niet alleen onderwijs en onderzoek, maar ook de ondersteunende processen zoals HR, facilitaire zaken, (digitale) informatievoorziening en alle administratieve ondersteuning die daarvoor nodig is.

In dit geval is het COVID-19 CMT van de UM als volgt samengesteld:

  • Voorzitter: Nick Bos (vice-voorzitter College van Bestuur);
  • Leden: Martin Paul (voorzitter CvB), Rianne Letschert (Rector Magnificus), Harm Hospers (Vice-Rector Onderwijs), Pauline Arends (hoofd Arbo), Pauline Aalten (afdelingshoofd UM Student desk), Nicolai Manie (coördinator Online Education), Michiel Borgers (Chief Information Officer), Paul van Eekeren (Safety & Security), Denis Ancion (Directeur Marketing & Communicatie), Fons Elbersen (Interim woordvoerder);
  • Vanwege Universiteitsraad: Amanda Kluveld;
  • Secretaris: Niels Harteman.

Het CMT overlegt dagelijks (zoveel mogelijk online) van 9-10 uur. Besluiten worden formeel bekrachtigd in de CvB-vergadering op dinsdag. Daarnaast houdt een uitgebreid netwerk van taskforces en werkgroepen zich onder regie van het CMT bezig met tal van thema’s rond onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering. De CMT-voorzitter en overige CvB-leden stemmen regulier (of indien nodig incidenteel) af met decanen en directeuren. Ook is er voortdurend overleg met overige universiteiten, VSNU en andere (overheids)partijen waar nodig.

Daarnaast kennen faculteiten en servicecentra uiteraard ook hun eigen verantwoordelijkheden, procedures en faciliteiten om de gevolgen van de crisis te bestrijden.


Hoe blijf ik in balans? Tips voor thuiswerken

In deze onzekere en angstige periode kan het thuiswerken een extra belasting vormen. Zeker wanneer je het werken of studeren moet combineren met de opvang van kinderen en of mantelzorg. Of wanneer je alleen thuis zit en alleen nog maar digitale of telefonische contacten kunt onderhouden.

Het is belangrijk om in een zo vroeg mogelijk stadium bij je leidinggevende aan te geven wanneer de werkdruk mogelijk te hoog gaat worden. Het CMT hecht er veel waarde aan dat de werkdruk zo goed mogelijk in balans is met de zorgtaken.

Om goed in balans te blijven, willen we een aantal zaken waarover we eerder ook al hebben gecommuniceerd, nog eens in herinnering brengen:

  • Klik hier voor tips voor de mentale gezondheid van de WHO (alleen beschikbaar in het Engels);
  • Klik hier voor tips om voldoende met collega’s in contact te blijven, zoals Zoom en Lifesize;
  • Klik hier voor het gratis online cursusaanbod van de Arbodienst voor medewerkers om vitaal te blijven. Om inloggegevens te verkrijgen kun je mailen naar l.renierkens@humancapitalcare.nl, o.v.v. de cursus waarvoor je je wilt aanmelden (In de week van 7 april wordt dit ook in het Engels beschikbaar gesteld);
  • Klik hier voor contactpersonen voor medewerkers bij eventuele angst/ stress (bedrijfsmaatschappelijk werk, vertrouwenspersoon, ombudsman, bedrijfsarts);
  • Klik hier voor contactpersonen voor studenten bij eventuele angst/stress (studentenpsycholoog, vertrouwenspersoon voor studenten);
  • Tips voor een gezonde leefstijl. (gezonde voeding en beweging tijdens thuiswerken).


Ben je ziek? Beterschap en neem je rust!

Omdat we graag willen weten hoe het staat met de gezondheid van onze medewerkers, hebben we steeds aangegeven dat we het op prijs stellen als je je leidinggevende op de hoogte brengt of een ziekmelding verband houdt met het coronavirus. Het kan dan gaan om een positieve uitslag van een test of wanneer de huisarts vermoedt dat het gaat om Corona.

In de afgelopen twee maanden hebben in totaal ongeveer twintig mensen bij hun leidinggevende aangegeven dat hiervan sprake was. Collega’s of derden die op het werk recent contact met een besmette collega hebben gehad, zijn daarover - met toestemming van de getroffen collega - geïnformeerd.

We wensen de zieke medewerkers veel beterschap en raden aan om zoveel mogelijk rust te houden. Ook met milde klachten wordt thuiswerken afgeraden! Ziekmelden is dan in principe de geëigende weg. Mochten er nog vragen of onduidelijkheden zijn, win dan telefonisch advies in bij de bedrijfsarts.

Wij zijn open! Online workshops bij EDLAB Maastricht

De coronacrisis speelt ook het CPD (Continuing Professional Development) aanbod bij EDLAB Maastricht parten, althans daar waar het om activiteiten gaat waar mensen bij elkaar komen.

Maar geen nood: online biedt EDLAB interessante workshops aan!

  • Op 14 mei een webinar: Assessment as an opportunity to learn: towards a feedback culture in university education.
  • Op 19 mei een online sessie: A reflection on 'problems' in PBL Task Design.

Interesse? Ga naar de CPD website voor meer informatie en schrijf je snel in!


Nieuw verhaal in verhalenserie ‘Wij zijn open’

Hoe laat je 280 studenten Gezondheidswetenschappen in een paar dagen tijd overschakelen op online onderwijs? Wat dat voor docenten en studenten betekent, lees je in het gesprek met coördinator Rixt Zijlstra en studente Isabelle Dekker in de verhalenserie ‘Wij zijn open'.

Update #27, 3 april 2020 16:00 uur

In de afgelopen weken hebben we jullie dagelijks op de hoogte gehouden van alle stappen die wij samen binnen de Universiteit Maastricht zetten om de gevolgen van de coronacrisis het hoofd te bieden. We kiezen welbewust de woorden ‘wij samen’, want het Crisis Management Team (CMT) is er zich zeer van bewust dat in alle geledingen van de universiteit iedere dag opnieuw hard gewerkt wordt om oplossingen te vinden voor de vele vraagstukken waar we voor geplaatst worden.

Die oplossingen vinden we meer en meer. Tegelijkertijd er is ook nog steeds veel ‘onderhanden werk’. Zaken die onze aandacht vragen, maar waarvoor we nog niet alle antwoorden hebben. Denk aan de zorg voor de financiële noden van studenten die hun bijbaan zijn verloren of de zorg voor PhD’s die bezorgd zijn over de verstoring van hun onderzoeksplanning. Verder zijn er kwesties zoals hoe om te gaan met opnemen van verlof of de ‘harde dan wel zachte’ knip in het onderwijs, etc. etc. Stuk voor stuk zaken waarvoor wij samen - met de ondersteuning vanuit het CMT – aan oplossingen werken, waarvan de gevolgen echter niet altijd eenvoudig of zonder pijn of moeite zullen zijn.

De coronacrisis heeft ernstige, en soms zeer zware persoonlijke en maatschappelijke effecten. Ook onze universitaire wereld is er fors door geraakt. Inspirerend en bemoedigend is om te zien hoe onze gemeenschap – wij samen – de uitdagingen volhardend en met creativiteit, inventiviteit en solidariteit te lijf gaat.

Gezonde voeding bij thuiswerken

De coronacrisis houdt ons allemaal meer binnenshuis dan we gewend zijn. Hoe hou je dan je gezonde leefstijl op peil, met voldoende beweging en de juiste voeding? Het Nederlandse Voedingscentrum - een volledig door de Nederlandse overheid gesubsidieerde instantie -  biedt wetenschappelijke en onafhankelijke informatie over een gezonde, veilige en duurzame voeding op. De site biedt ook specifieke corona gerelateerde informatie, bijvoorbeeld of je bepaalde voedingssupplementen wel of niet moet nemen.
 

UM SPORT houdt je ook thuis fit!

Zeker als de thuiswerkplek niet zo optimaal is ingericht als je werkplek op de UM is het belangrijk om regelmatig actieve beweegpauzes te houden. Gelukkig biedt UM SPORT hun Health & Fitness sessies nu online aan, óók voor studenten! Wie zich aanmeldt ontvangt elke dinsdag per email een video met een nieuwe Health & Fitness-sessie die je op ieder moment van de dag gedurende een week kunt doen. Interesse? Stuur een email naar: health_fitness@maastrichtuniversity.nl. Een voorproefje vind je hier.

Iedereen die lid is van UM SPORT (studenten èn medewerkers) krijgt onder andere toegang tot ‘FitSnacks.TV’, een online platform met workouts: ClubPower, Powerkick, Core & More, Zumba, Body & Mind, HIIT, Circuit Training en meer! Naast on-demand video's zijn er ook livestream workouts die je volgt vanuit thuis. Hoe krijg je toegang? Stuur een mail met je naam en je krijgt de instructies toegezonden! Naast FitSnacks.TV kun je meedoen met de workouts van de eigen UM-SPORT-docenten; zij laten je zien welke workouts zij thuis doen. Ideaal als je inspiratie zoekt voor je eigen workouts of als sportieve break tussen het studeren of werken door. Verder licht UM SPORT YouTube video's uit en posten ze trainingsschema's. Deze zijn te vinden op onze Facebook & Instagram, dus houd deze in de gaten!

Voor meer informatie over (thuis)bewegen kun je verder terecht op deze website. Dit is een door de overheid gesubsidieerde instantie die (wetenschappelijke) kennis over sport aanbiedt. Naast informatie over bijvoorbeeld de juiste dagelijkse bewegingsnormen vind je er diverse instructievideo’s (of apps) met beweegoefeningen voor elke doelgroep.

UM bundelt krachten met Europees consortium in de strijd tegen corona

YUFE (Young Universities for the Future of Europe) – een alliantie van Europese universiteiten waar ook de UM deel van uitmaakt – bindt de wetenschappelijke strijd aan met het coronavirus.
COVID-19 is momenteel de grootste uitdaging waar de medische wereld voor staat. Er zijn nog veel vragen over de oorzaak, de genetische en moleculaire variaties en de grote verschillen in klinisch beloop. 29 vooraanstaande Europese wetenschappers van Italiaanse, Britse, Franse, Duitse Spaanse, Nederlandse en Oostenrijkse academische instellingen hebben samen met partners in Iran en China een consortium opgericht en een onderzoeksvoorstel ingediend bij het Innovative Medicines Initiative (IMI) van de EU om dit initiatief verder uit te bouwen.

Het GEFACOVID-project zal door grondige bestudering van alle beschikbare data over de genetische verschijningsvormen en de ziektemechanismen van het virus op zoek gaan naar de biomarkers die van invloed zijn op de vatbaarheid voor het virus en de risico’s op levensbedreigende complicaties. Met deze informatie worden vervolgens nieuwe diagnostiek en behandelingen ontwikkeld voor het laboratorium en de kliniek, met het uiteindelijke doel om mensenlevens te sparen.

Het project wordt geleid door de Università degli Studi di Roma "Tor Vergata". De UM neemt deel aan het consortium onder leiding van prof. Dr. Harald Schmidt, hoogleraar Farmacologie (FHML).
Het onderzoeksproject is een mooi voorbeeld van de toegevoegde waarde van internationale universitaire netwerken zoals YUFE. Het initiatief voor het onderzoeksvoorstel kwam van een van de YUFE partners en brengt de wetenschappelijke expertise van meerdere YUFE-partneruniversiteiten (waaronder UM) samen.
 

Academische Werkplaats Ouderenzorg zoekt dringend hulpkrachten

In de verhalenserie ‘Wij zijn open’ staat sinds vandaag een interview met Hilde Verbeek, hoogleraar Zorgomgeving voor Kwetsbare Ouderen en vicevoorzitter van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Zuid-Limburg. Samen met andere academische werkplaatsen ouderenzorg in Nederland, kijken ze naar de gevolgen van het virus in de langdurige zorg. Denk bijvoorbeeld aan hoe vaak het voorkomt, hoe het ziektebeeld verloopt en wat de gevolgen zijn voor mantelzorgers. Op basis van standaardgegevens en verslagen van crisisteams proberen ze dit soort vragen in kaart te brengen, zodat het ministerie deze informatie kan gebruiken voor het te voeren beleid. Uitbreiding van het testbeleid zoals onlangs door Rutte ingevoerd, juicht ze toe.

 

Update #26 2 april 2020 15:00 uur

In deze update geven we je informatie over de komende verkiezingen voor de studentgeledingen van de Faculteitsraden en Universiteitsraad en voor de Dienstraden van servicecentra en MUO. We schenken aandacht aan de oproep van het MUMC+ om als vrijwilliger een steentje bij te dragen aan de bestrijding van de coronacrisis. Verder vertellen we iets over de eerste reacties op de crowdfunding-actie van het Universiteitsfonds – SWOL.

Wij zijn open! Verkiezingen gaan door

In overleg met de Universiteitsraad is besloten dat de verkiezingen voor de studentgeledingen van de Faculteitsraden en Universiteitsraad en voor de Dienstraden van servicecentra en MUO doorgaan zoals gepland. Zowel de kandidaatstelling als het stemmen vindt online plaats en deelnemende kandidaten en partijen wordt de mogelijkheid geboden om zich via de website en andere communicatiekanalen te presenteren. Door de verkiezingen door te laten gaan, zorgen we ervoor dat de nieuwe raden vanaf het begin van het nieuwe academisch jaar van start kunnen gaan. Wil je kandidaat zijn voor een raad? Het indienen van een kandidatenlijst is mogelijk tussen 6 en 14 april via: https://elections.maastrichtuniversity.nl/ Stemmen is mogelijk tussen 25 en 28 mei. Meer informatie over de verkiezingen is te vinden via: www.maastrichtuniversity.nl/verkiezingen

Vrijwillig aan de slag bij MUMC+

De Universiteit Maastricht is benaderd door het Maastricht UMC+ met het verzoek om UM-medewerkers op vrijwillige basis in de gelegenheid te stellen te helpen bij de bestrijding van de coronacrisis. De UM komt uiteraard graag aan deze wens tegemoet.

Het MUMC+ is met name op zoek naar mensen met ervaring in de zorg en een achtergrond in de zorg. Wil je graag je steentje bijdragen, neem dan – nogmaals: op vrijwillige basis – eerst contact op met je leidinggevende. Die zal samen met jou beoordelen of je binnen of naast jouw aanstelling ruimte hebt om te helpen. Heb je een deeltijdaanstelling, of wil je het werk verrichten buiten je werktijd? Ook dan is het van belang dat je dit vooraf bespreekt met je leidinggevende.

Als de mogelijkheid er is, vragen we je contact op te nemen met de ‘Klussenbank’ via staffcareercentre@maastrichtuniversity.nl Via de Klussenbank worden zaken als contract, detachering of vrijwilligersovereenkomst geregeld. Gedurende de tijd dat je je bijdrage levert, zal je leidinggevende bij de UM met je periodiek evalueren of de taak bij het MUMC+ te combineren blijft met je werkzaamheden bij de UM. Meer informatie vind je hier

Positieve reacties op crowdfunding-actie

Tot nu toe is er al ruim 10.000 euro geschonken door bijna 200 donateurs voor ‘studenten in financiële nood’. Deze week startte de crowdfund-actie van de het Universiteitsfonds-SWOL en de UM. Op de website van de actie vind je meer informatie en positieve feedback. Zo laten donateurs weten:

“Maastricht heeft veel te danken aan de universiteit, nu is het tijd om wat terug te doen en te zorgen dat de internationale studenten blijven. Zij zorgen voor een levendige en leefbare stad!” En:

“Wanneer we allemaal iets bijdragen, dan wordt het vanzelf een groot bedrag. Studenten zijn de levensader van de universiteit en ik voel dat het mijn plicht is mijn ‘klanten’ op dit moment bij te staan.”

Voorzitter Martin Paul van het College van Bestuur roept in een videoclip iedereen op mee te doen
(Voor Nederlandse ondertiteling klik op het radartje rechtsonder). Deel deze video gerust!

Update #25: 1 april, 16.00 uur

Nu premier Rutte gisteren heeft aangekondigd dat de corona-maatregelen tot 28 april worden verlengd, weten we dat we in ieder geval tot die datum thuiswerken, met alle inspanningen en uitdagingen van dien.

Van onze kant zullen we jullie via de corona-updates op de hoogte blijven houden van alle nieuws en ontwikkelingen. In deze update gaan we in op de mogelijkheid om online te promoveren en vragen we je aandacht voor de crowdfunding-actie van het SWOL voor studenten in nood. Ook informeren we je over de vernieuwingen op de Online Education website.

Online promoveren vanaf 8 april

Met ingang van 8 april is het mogelijk om online te promoveren aan de Universiteit Maastricht. Dit stelt promovendi in staat om ondanks de coronacrisis toch hun promotieonderzoek conform de oorspronkelijke planning af te ronden met een academische zitting. De plechtigheid ziet er, via Zoom, weliswaar anders uit dan gebruikelijk, maar kan onder een aantal voorwaarden toch voldoen aan de kwaliteitsnormen die normaal gelden. Bovendien wordt er - binnen de beperkte mogelijkheden - recht gedaan aan het feestelijke karakter van de academische zitting.
Volgens het vandaag vastgestelde protocol besluit de promovendus in overleg met de promotor uiterlijk vijf werkdagen voor de promotie of de zitting online zal plaatsvinden, in afstemming met de commissie. Er kan via Zoom live meegekeken worden door publiek. De rol van twee paranimfen vervalt in deze setting.
Meer informatie over de voorwaarden en praktische uitwerking van online promoties, lees je in dit document.
De UM doet haar uiterste best om de voortgang van onderzoeksactiviteiten en academische zittingen zo min mogelijk te laten beïnvloeden door de Corona-crisis. Zo nam promovenda Mary Kaltenberg zelf al het initiatief om haar promotie op 18 maart toch online door te laten gaan. Lees meer over haar ervaringen in dit artikel.

Crowdfunding-actie voor studenten in nood

Het Universiteitsfonds Limburg - SWOL is een crowdfunding-campagne gestart voor (internationale) studenten, die als gevolg van de coronacrisis in acute financiële problemen komen. Het gaat om studenten die hun bronnen waarmee ze tot dusver in hun levensonderhoud konden voorzien grotendeels verloren zijn en geen beroep kunnen doen op bestaande regelingen van bijvoorbeeld het Ministerie van OCW/DUO of UWV. Deze studenten hebben nauwelijks financiële ruimte voor belangrijke levensbehoeften, zoals onderdak, eten en drinken.... En ze verdienen onze hulp! Samen met de Universiteit Maastricht wordt de komende weken kritisch beoordeeld bij welke studenten de nood het hoogste is, zodat de meest schrijnende situaties op korte termijn kunnen worden opgelost.

Het Universiteitsfonds Limburg – SWOL roept iedereen op tot steun aan de actie. Ga daarvoor naar de crowdfunding website van het SWOL.

Online Education website vernieuwd

De Online Education website, die studenten en docenten ondersteunt bij het volgen en geven van online onderwijs, is vernieuwd. De informatie voor docenten is omgebouwd naar een FAQ-structuur (vraag en antwoord). Verder vind je op deze website een Tool Wheel, ontwikkeld om docenten te helpen met het selecteren van de meest geschikte tools. Voor studenten zal met ingang van blokperiode 5 een Zoom studentenaccount beschikbaar komen, zodat ze studie-gerelateerde overleggen en groepswerk via Zoom zelf kunnen organiseren. En natuurlijk is de helpdesk nog altijd 7 dagen per week van 10-22 uur beschikbaar.

Update #24: 31 maart, 16.00 uur

In deze update lees je over een nieuw online platform voor internationale medewerkers, de AON Student Insurance, informatie voor aankomende studenten, plus een videoboodschap van onze Rector Magnificus.

Informatie voor aankomende studenten

Voor aankomende studenten die overwegen in september te beginnen aan een studie aan de UM, brengt de coronacrisis ook onzekerheden met zich mee. Om hen zoveel mogelijk duidelijkheid te geven, is een speciale website ingericht met alle informatie over het aanmeldproces die voor hen relevant is, en met links naar online en virtuele mogelijkheden om je te informatie over een toekomstige studie aan de UM.

Vandaag werden bijna 10.000 e-mails verstuurd aan contacten die eerder interesse in de UM hebben getoond of aankomende studenten die al in het aanmeldproces zitten. Ook de scholencontacten wereldwijd hebben deze informatie ontvangen.
Voor de meeste bacheloropleidingen geldt een nieuwe aanmeld-deadline van 1 augustus. Welke deadline voor welke opleiding geldt, is te vinden bij de opleidingsinformatie op de website. De aanmeld-deadlines voor de masteropleidingen zijn niet aangepast.

Wij zijn open! Doe de virtuele Campustour

Voor aankomende studenten die nog geen bezoek aan Maastricht hebben gebracht, geeft onze campustour een goede indruk waar je terecht zult komen. Natuurlijk is ook een bezoek aan onze virtuele open dag de moeite waard.

Videoboodschap van Rector Magnificus Rianne Letschert

Vanuit haar thuis in Helmond heeft Rector Magnificus Rianne Letschert een korte videoboodschap opgenomen voor alle UM-medewerkers en –studenten. Het is de eerste in een serie die vanaf nu gestart is onder de titel UM@home. Let op: de standaard ondertiteling is Engelstalig. Voor Nederlandse ondertitels, klik op het radertje rechtsonder.

Nieuw online platform voor internationals

Internationale medewerkers en andere expats in de regio die behoefte hebben aan contact met elkaar, kunnen nu terecht op een nieuw platform: Maastricht International Virtual Online Community-2020 (MIVOC-20). Het platform biedt manieren om contacten te onderhouden, op de hoogte te blijven van actuele ontwikkelingen en elkaar te steunen in het thuis zijn en werken.

Het Slack-platform is makkelijk in gebruik en biedt ook mogelijkheden voor één-op-één-communicatie. Het wordt gemodereerd en dagelijks van input voorzien door de intiatiefnemers: UM’s Knowledge Centre for International Staff, Expat Centre Maastricht Region en News in English-RTV Maastricht. UM-medewerkers kunnen zich aanmelden met hun UM-mailadres. Alle anderen die deel willen nemen, zijn ook welkom en registreren zich via deze link.

Voorzitter Martin Paul van het College van Bestuur is een van de mensen die het platform toejuicht, “als middel om de internationale gemeenschap beter te informeren”. Een informeel promotiefilmpje van Martin Paul vind je op het platform.

AON Student Insurance geldt nog 8 weken in het thuisland

Internationale studenten die een AON Student Insurance hebben afgesloten voor de periode van hun studie in Nederland én inmiddels zijn teruggekeerd naar hun thuisland, hebben daar nog tot acht weken na thuiskomst dekking van hun AON verzekering. Voorwaarde is wel dat ze nog ingeschreven staan aan de UM. We adviseren studenten die zich in deze situatie bevinden én de verzekering langer nodig hebben, zo spoedig mogelijk contact op te nemen met de UM International Student Helpdesk via: ish-ssc@maastrichtuniversity.nl. Ook andere vragen over verzekeringen kunnen hier gesteld worden.

We zijn open! - Interview met FASOS-docent Patrick Bijsmans

In de verhalenserie ‘We zijn open!’, een interview met Patrick Bijsmans van FASOS. Hij vraagt zich in deze tijd onder andere af: “Hoe kun je gemotiveerd blijven als je de hele dag op een kamertje van twaalf vierkante meter moet verblijven?

Update #23: 30 maart, 16.00 uur

In deze update besteden we aandacht aan de voortgang van de onderhouds- en verbouwingswerkzaamheden en verhuizingen in de UM-gebouwen en wijzen we je op het belang van het regelmatig verversen van het cachegeheugen. Verder vind je in deze update een link naar ‘Martins blog’ nummer 4 en proberen we voor alle thuiswerkers de moed erin te houden met een filmpje van Koot & Bie.

Werk blijft in uitvoering!

De Universiteit Maastricht is open! Dat geldt ook voor alle in uitvoering zijnde en geplande onderhouds-, verbouwings- of andere (wettelijk verplichte) werkzaamheden aan onze panden, alsmede voor alle geplande verhuizingen. Die gaan gewoon door.

De UM heeft de voor haar werkende bedrijven gewezen op hun verantwoordelijkheid als werkgever. Specifiek is hen gevraagd er zorg voor te dragen dat hun werknemers in de UM-panden en op UM-terreinen veilig werken, conform de richtlijnen van het RIVM en de richtlijnen uit het protocol ‘samen veilig doorwerken’. Dat betekent dat iedereen alle door het kabinet afgekondigde verscherpte maatregelen in acht dient te nemen, waaronder het houden van 1,5 meter afstand tot elkaar. En heeft iemand verkoudheidsklachten, keelpijn, koorts of moet hij hoesten? Dan blijft de medewerker thuis.

Pagina’s verversen voor een actuele website

Op sommige laptops, pc’s en andere apparaten wordt nieuwe informatie op onze updatepagina’s en FAQ’s niet automatisch getoond doordat de pagina’s worden opgeslagen in de cache. Druk daarom altijd even op F5 (voor MacOS: Command+R) op elke pagina die je bezoekt om zeker te zijn dat je de meest actuele informatie ziet.  

Martins blog nr 4

Collegevoorzitter Martin Paul houdt op persoonlijke titel een blog bij over het vele nieuws over de coronacrisis. Vandaag staat nummer 4 online: ‘The search for a magic bullet for COVID-19’.

Uit het oog is niet uit het hart

De Universiteit Maastricht prijst zich gelukkig met de interesse van haar oud-medewerkers voor het wel en wee van hun voormalige werkgever en alle mensen die daar werken en studeren. In goede, maar ook in slechte tijden geven zij blijk van hun betrokkenheid via een mailtje, kaartje of gesprek. Ook voor onze oud-collega’s zijn het nu onzekere tijden. Juist is een levensfase waarin er vaak meer ruimte is om volop te participeren in de samenleving, is dat nu niet goed mogelijk en zijn er zorgen over eigen gezondheid en die van naasten. Het CvB heeft SenUM, de vereniging van oud-medewerkers van de UM, namens onze hele gemeenschap, bedankt voor hun steun en allen een goede gezondheid toegewenst.

Koot & Bie werkten in 1986 al thuis

De meeste UM-ers hadden vóór de coronacrisis al ervaring met thuiswerken, maar niet in de mate waarin we dat nu met z’n allen doen. En voor sommige collega’s is het nog helemaal nieuw. Maar wisten jullie dat Koot & Bie al 1986 thuiswerkten? Voor de jongeren onder ons die Koot & Bie nog niet kennen: dit satirische cabaretduo besprak de actualiteit van de jaren zestig tot eind jaren negentig op radio & tv. En soms met een verrassend vooruitziende blik…

Als je wel even wat vrolijke afleiding kunt gebruiken, kijk dan naar deze aflevering op YouTube

 

Update #22: 27 maart, 17.10 uur

Beste leden van de UM-gemeenschap,

Nadat de Nederlandse regering op 12 maart de eerste drastische maatregelen nam in de strijd tegen COVID-19, zijn we nu ongeveer twee weken verder. Het is een reis waarvan niemand het eindpunt nog kent.

De inmiddels wereldwijde crisis grijpt diep in op ons leven, zowel professioneel als persoonlijk, zo wordt door ons ook ten volle onderkend. Zorgen over je eigen gezondheid en over de gezondheid van de mensen van wie je houdt. Zorgen over je studie, je onderzoek, misschien ook over je toekomst. Medewerkers en studenten met kinderen die van de ene op de andere dag werk en zorg voor kinderen moeten combineren, met steeds meer beperkingen die – om zeer begrijpelijke redenen – door de overheid worden opgelegd. Internationale studenten en medewerkers die ver van Maastricht, of juist in Maastricht ver van hun familie en vrienden moeten blijven. Zorgen, stress en verdriet: de coronacrisis vergt veel van ons allemaal.

Het Crisis Management Team van de Universiteit Maastricht laat zich bij zijn acties en overwegingen iedere dag opnieuw zo veel als mogelijk leiden door belangen van studenten en medewerkers. In samenspraak met collega-universiteiten en de Nederlandse overheid, proberen we de juiste antwoorden te vinden op de vele vragen die er leven. Waar nodig en waar mogelijk passen we maatwerk toe, bijvoorbeeld wanneer het specifieke (internationale) karakter van onze universiteit daarom vraagt. En soms hebben we op enig moment nog geen antwoord op een vraag of zorg, omdat wij, of de sector samen met de overheid, nog meer tijd nodig heeft om tot zo’n antwoord te komen. Er liggen immers nergens ‘handboeken’ of ‘richtlijnen’ waar we in deze uitzonderlijke situatie op terug kunnen vallen.

Tegelijkertijd is het hartverwarmend om te zien dat de crisis ook het beste uit mensen haalt. We zien creativiteit en flexibiliteit, bijvoorbeeld bij het online onderwijs. We zien mooie initiatieven van studenten en medewerkers om mensen in nood te helpen. We zien hoe wetenschappers hun bijdrage leveren op medisch en ander vlak.

‘Alleen samen krijgen we corona onder controle’ is de slogan van de campagne waarmee de Rijksoverheid de strijd tegen het virus aanbindt. Wij ervaren dagelijks nog een extra dimensie van dat ‘samen’: de saamhorigheid binnen onze gemeenschap en vanuit onze gemeenschap naar de maatschappij. Dat stemt ons dankbaar. En dat motiveert ons - om ‘samen’ met jullie – onze bijdrage te blijven leveren in de bestrijding van de gevolgen van COVID-19.

We zeiden het al eerder, en herhalen het hier: pas goed op jezelf, op je naasten en op elkaar.

En blijf vooral gezond!

Crisis Management Team
 

Hulp aan studenten en medewerkers in het buitenland

Sinds de uitbraak van de COVID-19 pandemie heeft de Universiteit Maastricht de status van studenten en medewerkers zorgvuldig in kaart gebracht/nauwlettend gevolgd. Via de International Relations Officers (IRO’s) en HR-adviseurs van elke faculteit, wordt voortdurend met studenten en medewerkers gecommuniceerd over hun situatie en eventuele behoefte aan bijstand.

De grote meerderheid van hen is inmiddels teruggekeerd naar huis of heeft aangegeven dat ze op een veilige plek zijn en hun studie online kunnen voortzetten. Op dit moment heeft de UM contact met circa dertig studenten en ongeveer tien medewerkers die problemen hebben met hun repatriëring naar Nederland of ander thuisland, meestal vanwege annulering van hun vlucht.

Deze personen wordt verzocht zich te laten registreren via het platform Bijzondere Bijstand Buitenland dat wordt beheerd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken en zich te melden bij de ambassade en/of het consulaat in het land waar zij verblijven. Daarnaast participeert de UM in het Platform Integrale Veiligheid Hoger Onderwijs waarin Nederlandse universiteiten en HBO’s samenwerken met het Ministerie van Buitenlandse Zaken, met wie individuele gevallen besproken worden en naar oplossingen wordt gezocht.

De UM is tevens in nauw contact met de partneruniversiteiten in het buitenland, die de repatriëring faciliteren van hun uitwisselingsstudenten die aan de UM verblijven.

Hiermee zullen we doorgaan totdat alle studenten en medewerkers die naar huis willen daadwerkelijk de mogelijkheid hebben om terug te keren.

Jaargesprekken en beoordelingsgesprekken

Ten tijde van de coronacrisis is de UM in een mum van tijd veranderd in een online organisatie waarin de meeste mensen van thuis uit werken. We hebben online vergadertools ingezet en proberen uit wat voor ons het beste werkt, in allerlei situaties. Jaargesprekken en beoordelingsgesprekken voeren mensen het liefst in een persoonlijke setting, waarbij je ook even de tijd neemt voor dat gesprek. De UM heeft een richtlijn opgesteld over hoe hiermee om te gaan in de huidige situatie. Deze is vertaald naar de FAQ’s voor medewerkers.

Gratis ReadSpeaker software licentie voor álle UM studenten

UM studenten, óók als zij niet in het bezit zijn van een dyslexieverklaring, kunnen tijdelijk tot 31 juli 2020 gratis een ReadSpeaker TextAid licentie aanvragen. TextAid is een online tool die zorgt voor ondersteuning bij het lezen en tekstverwerken. TextAid maakt gebruik van een tekst-naar-spraak mogelijkheid. Met deze tool beschik je over zowel een geschreven als gesproken versie van jouw geüploade documenten. Er is een meeleescursor aanwezig waardoor TextAid jou zowel auditief als visueel kan ondersteunen. Wil je tot 31 juli 2020 gebruik maken van deze gratis licentie, surf dan naar TextAid en log in door op Sign in with Office 365 te klikken. Indien dit niet lukt, stuur dan een mail met in het onderwerp vermeld 'Aanvraag TextAid’ en je student ID naar Disability Support.

Steunpunt Corona gemeente Maastricht

De gemeente Maastricht heeft Steunpunt Corona ingericht, met (tweetalige) informatie voor inwoners van Maastricht, bijvoorbeeld over de gemeentelijke dienstverlening en (hulp)initiatieven: https://www.gemeentemaastricht.nl/steunpunt-corona-voor-inwoners

Update #21: 26 maart, 16.30 uur

In deze update vind je informatie over het betalen van collegegeld, de aanmeldprocedure voor studiekiezers, de hulplijnen voor medewerkers en studenten in tijden van stress of andere problemen, en een link naar de nieuwe verzamelpagina waarop je verhalen vindt over collega’s en studenten in tijden van corona.

Vragen over collegegeld

Vooral voor studenten die hun bijbaan zijn verloren, kan de verplichting collegegeld te betalen een zware last zijn, zeker als ze geen gebruik kunnen maken van de uitgebreide leenfaciliteit bij DUO. Aan het betalen van collegegeld en de daaraan gekoppelde formele inschrijving als student, zijn echter belangrijke rechten verbonden. Neem de deelname aan het onderwijs of de mogelijkheid een diploma te krijgen dat een-op-een verbonden is aan een geldige inschrijving. In breder perspectief: de universiteit ontvangt geen bekostiging voor de opgeleide student zonder geldige inschrijving. Kortom: het betalen van collegegeld is een complexe materie, waarmee we uitermate voorzichtig moeten omgaan, met het oog op de belangen van zowel studenten als universiteit.

Desalniettemin begrijpt het UM Crisis Management Team de onzekerheid en financiële last die studenten in deze tijden ervaren, terwijl het tegelijkertijd met klem vraagt om begrip voor het feit dat de UM voor wijzigingen in de betaling van collegegeld afhankelijk is van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Een besluit over (gedeeltelijke) restitutie van collegegelden vanwege de coronacrisis, moet met andere woorden op landelijk niveau worden genomen. De Nederlandse universiteiten maken daarom dit onderwerp met spoed bespreekbaar in Den Haag.

Aanmeldprocedure voor studiekiezers

Voor studiekiezers die overwegen in september dit jaar te beginnen met een studie aan de Universiteit Maastricht, is het goed om te weten dat de UM momenteel werkt aan het aanpassen van de aanmeld-deadlines. Alle aankomende studenten, inclusief zij die al begonnen waren in het aanmeldproces, krijgen uitgebreidere informatie over deze aanpassingen in de week van 30 maart-3 april.

Steun voor medewerkers

De huidige situatie is zo uitzonderlijk, op allerlei fronten, dat veel mensen extra stress ervaren. Hoe ga je daarmee om? Het kan prettig zijn om even met iemand te praten die samen met je nadenkt over mogelijke oplossingen of andere zienswijzen. Bedrijfsmaatschappelijk Werk van HumanCapitalCare verzorgt dit voor de UM-medewerkers. De gesprekken zijn vertrouwelijk en worden op geen enkele manier naar de UM teruggekoppeld. Je kunt bellen, zonder toestemming vooraf van de UM, met telefoonnummer 06-30210067.

Daarnaast is ook de vertrouwenspersoon ongewenste omgangsvormen en integriteit’, Marloes Rikhof gewoon bereikbaar, bijvoorbeeld via telefoonnummer 06-5202 6508. De vertrouwenspersoon behartigt de belangen van de medewerker. De ombudsman is er voor rechtspositionele problemen, is onpartijdig en onafhankelijk en heeft in tegenstelling tot de vertrouwenspersoon in het geval van een klacht informatierecht en onderzoeksbevoegdheid. Ook ombudsman Anna Soedira is gewoon bereikbaar, via 06-5269 2106.

Steun voor studenten

Studenten kunnen op diverse plekken terecht voor steun, denk aan studentenpsychologen en studentendecanen. Krijg je te maken met ongewenste omgangsvormen, dan kun je terecht bij de vertrouwenspersoon voor studenten, Wendy Geijen. Zij is bereikbaar via 06-28035033. Je vindt het volledige aanbod van steun voor studenten op de website.

'We zijn open!' verhalenserie

Hoe collega’s en studenten hun taken vormgeven in tijden van corona, zie je in de verhalenserie ‘We zijn open!’ op de UM-website. Nu lees je er bijvoorbeeld hoe huisarts en hoogleraar Jochen Cals in Sittard letterlijk in de frontlinie werkt. De site is één van de kanalen om voeling te houden met de UM-gemeenschap. Neem eens een kijkje!

 

Update #20: 25 maart 2020, 17.20 uur

In deze update staan we uitgebreid stil bij een aantal vraagstukken die spelen rond de voortgang van onderzoek aan de Universiteit Maastricht. Verder vind je links naar de nieuwste ‘Martins blog’ en naar het webinar dat het College van Bestuur dinsdag gaf.

Onderzoeksubsidies en financiering

Door de coronacrisis is het momenteel lastig voor onderzoekers om subsidieaanvragen op tijd in te dienen of aan voorwaarden en verplichtingen van lopende onderzoeksprojecten te voldoen. Subsidieverstrekkers hebben bovendien veel moeite met het behandelen van zowel nieuwe als lopende aanvragen. Daarom komen verschillende verstrekkers met maatregelen en richtlijnen, waarin uitstel wordt gegeven voor subsidierondes.

De belangrijkste maatregelen van NWO en de Europese Commissie zijn hieronder beschreven.

Subsidierondes NWO

Voor het indienen van lopende en aankomende financieringsrondes heeft NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) op 17 maart 2020 de richtlijn ‘Uitstel van het primair proces’ opgesteld. Samengevat betekent deze richtlijn het volgende:       

  • Interviewrondes van lopende subsidies die vóór 1 mei gepland zijn, worden opgeschort;
  • Voor lopende rondes worden de deadlines verruimd;
  • Voor aankomende subsidierondes, waarvoor de indieningsdeadline nog niet is gepasseerd (bv. Vici) zal de gehele planning van de ronde (vooraanmelding, uitgewerkte aanvraag, weerwoord en interviews) met een maand worden uitgesteld;
  • Voor subsidies waarvoor een consortium gevormd moet worden en/of waarvoor cofinanciering nodig is (bijvoorbeeld NWA-ORC) worden de aankomende en lopende subsidierondes tot nader bericht uitgesteld en één maand na opschorting van de landelijke maatregelen weer opgestart.

Voor meer informatie over de NWO-richtlijn en voor verdere updates kun je terecht op de NWO-website. Voor ZonMw aanvragen die niet onder NWO vallen, kun je de ZonMw-website raadplegen.

Subsidierondes Horizon 2020

Alle Horizon 2020 calls waarvan de deadlines in de periode tussen 18 maart en 15 april vallen, worden uitgesteld. Voor de Innovative Medicines Initiative (IMI) en European Innovation Council (EIC) is er geen uitstel. De overmachtsclausule voor lopende projecten blijft van kracht. Voor meer informatie over de nieuwe (uitgestelde) deadlines kun je op de Horizon 2020-portal terecht.

Lopende onderzoeksprojecten

De coronacrisis grijpt ook in op lopende onderzoeksprojecten. Door het sluiten van laboratorium-faciliteiten en omdat onderzoekers gedwongen thuisblijven zijn onderzoeksprojecten die on site plaatsvinden stilgelegd. Denk daarbij aan onderzoek met proefpersonen of waarvoor medewerkers aanwezig moeten zijn, of onderzoek dat veldwerk betreft. De vertragingen die hierdoor worden opgelopen, hebben niet alleen grote gevolgen voor het onderzoek zelf maar ook voor onderzoekers persoonlijk. Deze knelpunten en de gevolgen daarvan worden momenteel in kaart gebracht voor de lopende projecten.

Het CvB en alle faculteiten zijn momenteel aan het bekijken hoe er kan worden omgegaan met deze knelpunten. Ook in VSNU-verband is hier aandacht voor. Wij verzoeken iedereen knelpunten door te geven aan de beleidsmedewerkers onderzoek van hun faculteit. Dan krijgen we snel goed zicht op mogelijke gevolgen voor het onderzoek of de arbeidsrechtelijke status.

Collectebusfondsen

De twee grootste Nederlandse collectebusfondsen KWF en de Hartstichting hebben voor onderzoek de volgende statements uitgebracht. Voor meer informatie raadpleeg hun website.

Wij zullen de komende periode nieuwe updates blijven verstrekken vanuit de faculteiten, via de vice-decanen onderzoek en de beleidsmedewerkers onderzoek.

Martins blog, nr 3

Op persoonlijke titel plaatst Martin Paul, voorzitter van het College van Bestuur, kanttekeningen bij het vele nieuws over de coronacrisis. Vandaag zijn derde blog: 'How to deal with physical distancing - tips from outer space' (‘Hoe om te gaan met afstand houden – tips uit de ruimte’).

Webinar College van Bestuur

Er leven vele vragen bij de universitaire gemeenschap. Een aantal daarvan hebben Martin Paul, Rianne Letschert en Nick Bos van het College van Bestuur dinsdagmiddag tijdens een webinar proberen te beantwoorden. Daarbij stonden ze ook stil bij hun eigen beleving van deze bijzondere dagen en weken. Wil je het webinar nog eens terugkijken? Dat kan hier.

Houd je thuiswerkplek cyber-safe!

In eerdere updates gaven we al adviezen om thuis-PC’s, laptops en tablets veilig te houden. Voor een veilige werkplek is het noodzakelijk dat alle apparaten regelmatig beveiligingsupdates krijgen: voor het besturingssysteem, via antivirussoftware etc.

Normaal gesproken wordt dit door het apparaat zelf ‘geregeld’, telkens als het opgestart wordt. Daarom is ons dringende advies om je apparaten uit te zetten (Shut down, niet Hibernate!) aan het eind van de dag.

Voor medewerkers die thuis werken met een UM-laptop is een aanvullende stap van groot belang, omdat deze laptops hun beveiligingsupdates ophalen van servers op het UM-netwerk. Maak daarom regelmatig verbinding met het UM-netwerk door middel van VPN!

De VPN-software is veilig, mits je die downloadt van de juiste UM-websites: https://vpn.maastrichtuniversity.nl.

Kijk voor meer advies over cyber-security op https://www.maastrichtuniversity.nl/nl/cyber-security

Update #19: 24 maart 2020, 17.30 uur

In deze update vind je aanvullende informatie over thuiswerken, hoe je je kunt aanmelden voor repatriëring naar Nederland, hoe we je kunnen helpen aan een reisvignet voor het woon- werkverkeer vanuit België en de bereikbaarheid van de bedrijfsarts.

Thuiswerken? #hoedan?

Graag vestigen we nog eens de aandacht op de FAQ’s (bereikbaar via de COVID-19 landingspagina) die zijn aangemaakt per doelgroep van de universiteit en die dagelijks worden ge-update waar nodig. Onlangs is de informatie opgenomen over thuiswerken aangevuld met uitgebreidere informatie over de verwachtingen van medewerker en leidinggevende bij thuiswerken.

Repatriëring terug naar Nederland

 (Uitwisselings-) studenten die vanuit het buitenland terug willen keren naar Nederland en geen terugreis meer geregeld krijgen, wordt gevraagd zich zo spoedig mogelijk te melden bij de International Relations Officer via het contact email-adres of telefoonnummer van de eigen faculteit én zich aan te melden bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit geldt ook voor niet-Nederlandse studenten die ingeschreven staan bij een Nederlandse gemeente en/of een geldige Nederlandse verblijfsvergunning hebben.

Ook zullen zij contact moeten opnemen met de Nederlandse ambassade van het land van verblijf. Als er geen ambassade in het land aanwezig is, dan kunnen zij zich wenden tot de ambassade van een ander EU-land via: https://ec.europa.eu/consularprotection/home_en De UM zal zich, in samenwerking met andere universiteiten en het Ministerie, inspannen om terugkeer mogelijk te maken.

Medewerkers en PhD-studenten op basis van een beurs, die vanuit het buitenland terug willen keren naar Nederland en geen terugreis meer geregeld kunnen krijgen, worden gevraagd zich zo spoedig mogelijk te melden via het email-adres of telefoonnummer van hun eigen faculteit. Medewerkers van niet-facultaire stafdiensten kunnen dit melden bij het algemene corona contact emailadres voor medewerkers corona@maastrichtuniversity.nl én zich aanmelden bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tot slot zullen zij contact moeten opnemen met de ambassade van het land van verblijf. Als er geen ambassade in het land aanwezig is dan kunnen zij zich wenden tot de ambassade van een ander EU land via: https://ec.europa.eu/consularprotection/home_en De UM zal zich, in samenwerking met andere universiteiten en het Ministerie, inspannen om terugkeer mogelijk te maken.

Vignet voor woon-werkverkeer België

Zoals bekend voert België sinds afgelopen vrijdag grenscontroles uit om onnodig grensverkeer te beperken. Woon je in België en moet je vanwege de aard van je werkzaamheden op de UM werken, dan is dat toegestaan, mits je een werkgeversverklaring van je leidinggevende kunt tonen. Voor ‘cruciale beroepen’ biedt de Belgische overheid nu ook de mogelijkheid om met voorrang de grens te passeren, door een vignet op de voorruit te plakken. Je kunt dit vignet downloaden bij het Belgische crisiscentrum.

Op de achterkant moet dan wel een stempel van de UM komen. Je kunt deze stempel aanvragen via een mail naar corona@maastrichtuniversity.nl Nu in deze periode zoveel mogelijk vanuit thuis moet worden gewerkt, zal deze stempel alleen worden gezet wanneer Het Crisis Management Team van mening is dat fysieke aanwezigheid op de werkplek noodzakelijk is.

Meer informatie over reizen naar België op de (alleen Nederlandstalige) overheidswebsite.

Bereikbaarheid bedrijfsartsen  

De bedrijfsartsen van de Arbodienst zetten hun werkzaamheden per telefonisch consult voort. Voor het maken van een belafspraak kan contact worden opgenomen met de Arbodienst Human Capital Care, via tel: 043-3068134.

Update #18: 23 maart 2020, 17.30 uur

In deze update informatie over cybersecurity, een webinar met het voltallige College van Bestuur morgen en meer.

Waarschuwing cybercriminelen en online tools

Cybercriminelen spelen in op de onrust rondom het coronavirus, onder andere met phishing mails, sms-jes of telefoontjes. Ze doen zich regelmatig voor als betrouwbare instanties, zoals overheid of ziekenhuizen. In de nepberichten worden malafide links of geïnfecteerde bestanden gevoegd. Voor je het weet heb je malware geïnstalleerd. Belangrijk dus om óók in de thuiswerksituatie digitaal zeer op je hoede te zijn!
Daarnaast zoeken veel collega’s momenteel extra tools online voor bepaalde faciliteiten. We roepen iedereen op hier voorzichtig en terughoudend in te zijn. Denk goed na voordat je iets installeert op je computer en overleg bij twijfel met de ICT Servicedesk.

Webinar met College van Bestuur

Morgen, dinsdag 24 maart, om 14.30 uur, beantwoordt het voltallige College van Bestuur vragen tijdens een webinar. Voorzitter Martin Paul, vice-voorzitter en leider van het Crisis Management Team, Nick Bos en Rector Magnificus Rianne Letschert praten over hun ervaringen. Je vindt het webinar via UM facebook, instagram en Youtube.

‘Martins blog’ aflevering 2

De column die Martin Paul afgelopen zaterdag in dagblad De Limburger publiceerde, is nu ook te vinden op zijn online blog. De titel: ‘Hamsteren en andere coronasymptomen’.

Nieuw verhaal in de serie ‘We’re open’

In het volgende verhaal in de serie ‘We’re open’, op de UM-website, vertelt Mark Levels (SBE) onder meer over de economische vooruitzichten en digitale vrijmibo’s.

Leveranciers sneller betaald

De Universiteit Maastricht voelt een maatschappelijke verantwoordelijkheid in de richting van onze leveranciers, van wie een aantal momenteel economisch zware tijden doormaakt. Om hen daarbij, binnen onze mogelijkheden, te ondersteunen, gaan we de doorlooptijd van afhandeling van facturen drastisch bekorten. Dit betekent dat alle facturen, nadat ze goed zijn goedgekeurd, meteen worden betaald.

Engelstalig nieuws op RTV Maastricht

In aanvulling op het bericht in update #17 over Engelstalige nieuwskanalen, brengen we de lokale zender RTV Maastricht graag nog even onder de aandacht. Op facebook en instagram brengt dit kanaal Engelstalig nieuws en betrouwbare journalistieke informatie.

Heb je tijd over? UM-Klussenbank in de maak

Medewerkers die (in overleg met hun leidinggevende) andere werkzaamheden moeten of willen oppakken, of leidinggevenden die extra mensen nodig hebben om hun werkzaamheden gedaan te krijgen, kunnen terecht bij de UM-Klussenbank. Het Staff Career Centre ontwikkelt momenteel een databank waar vraag en aanbod op dit gebied wordt gekoppeld. Aanmelden kan voorlopig al via staffcareercentre@maastrichtuniversity.nl Uiteindelijk komt er een digitaal platform.

Update #17: 20 maart 2020, 17.00 uur

In deze update vind je informatie over de werkgeversverklaring die je nodig hebt om vanuit België naar je werk te reizen, de sociale zekerheid voor grenswerkers, hoe je als niet-Nederlandstalige aan je informatie over de Nederlandse maatregelen komt, het verbeteren van je thuiswerkplek, de verschoven aanmelddatum voor aankomende studenten en meer.

Wonen in België, werken op de UM

Medewerkers die in België wonen en voor hun werk naar de UM moeten komen omdat de aard van het werk dat van hen verlangt, dienen van de Belgische overheid vanaf nu een werkgeversverklaring te kunnen overleggen als ze de grens passeren. Als ze geen verklaring kunnen tonen, riskeren ze een boete. Neem, als deze situatie op jou van toepassing is, contact op met je leidinggevende. Een format van deze verklaring is hen ter beschikking gesteld.

Wonen in België of Duitsland en sociale zekerheid

Normaal gesproken heb je als werknemer wanneer je ten minste 25% van de arbeidstijd in België of Duitsland werkt, te maken met de sociale zekerheidswetgeving van het woonland. Nu UM-collega’s die in België of Duitsland wonen noodgedwongen meer thuis werken dan normaal, zou dat in theorie op hen van toepassing zijn. Vanwege de uitzonderlijke situatie hebben de lidstaten echter besloten dat in deze coronacrisis het thuiswerken geen invloed zal hebben. De huidig geldende sociale zekerheid blijft ongewijzigd.

Het Nederlandse nieuws voor Engelstaligen

Het is voor buitenlandse studenten en medewerkers niet altijd eenvoudig op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in de Nederlandse media, of in de samenleving. Omdat dat ten tijde van de corona-crisis wel belangrijk kan zijn, wijzen we jullie graag op een aantal websites die aan deze vraag voldoen. De Facebook-groep ‘NOS in English’ vertaalt dagelijks de berichtgeving van de landelijke publieke nieuwszender.  Ook de Facebookpagina van Match Maastricht biedt een platform voor vragen en antwoorden van buitenlandse studenten. De overheidswebsite The Netherlands and You biedt actuele informatie over onder andere reizen naar Nederland in tijden van corona.

Aanmelddatum nieuwe studenten

De datum voor het aanmelden voor een nieuwe studie, tot nu toe 1 mei, wordt uitgesteld. Dat maakt het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bekend, na overleg met onder meer de Vereniging van Universiteiten (VSNU). Aankomende studenten uit landen die niet bij de Europese Economische Ruimte (EER) horen, moeten voorlopig rekening houden met 1 juni als nieuwe aanmelddatum voor vrije, niet-selectieve bachelors. Voor studenten uit de EER is nog geen nieuwe aanmelddatum bepaald, maar zal de aanmelddatum niet eerder dan 1 juni zijn, mogelijk zelfs later.

Rekening houdend met de grote diversiteit aan opleidingen aan de UM, zullen wij volgende week meer informatie verschaffen over de manier waarop wij met deze maatregel van het Ministerie om zullen gaan.

Kantoorvoorzieningen naar thuiswerkplek

Een aantal collega’s loopt tegen de grenzen aan van de thuiswerkplek en vreest ergonomische klachten op den duur. Heb je op kantoor bepaalde voorzieningen (denk aan beeldschermen, toetsenborden, bureaustoelen en dergelijke) die je graag zelf naar huis wilt halen voor de komende tijd, neem dan contact op met je leidinggevende. Voor zover mogelijk kan deze zorgen voor de facilitering en de daarbij horende administratie.
Overigens zijn we ons er zeer van bewust dat de combinatie van thuiswerken met (kleine) kinderen en eventueel andere zorgtaken niet gemakkelijk is. We drukken eenieder op het hart dat we onder deze omstandigheden niet voortdurend de output en online aanwezigheid verwachten die we vaak van elkaar gewend zijn!

Repatriëring van (uitwisselings-) studenten

(Uitwisselings-) studenten die vanuit het buitenland terug willen keren naar Nederland en geen terugreis meer geregeld krijgen, worden gevraagd zich zo spoedig mogelijk te melden bij de International Relations Officer van de eigen faculteit via én zich aan te melden bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken De UM zal zich vervolgens inspannen om terugkeer mogelijk te maken voor zover mogelijk.   

Repatriëring van medewerkers en PhD-bursalen

Medewerkers en PhD studenten op basis van een beurs die vanuit het buitenland terug willen keren naar Nederland en geen terugreis meer geregeld kunnen krijgen, worden gevraagd zich zo spoedig mogelijk te melden bij hun eigen faculteit. Medewerkers van niet-facultaire stafdiensten kunnen dit melden bij het algemene corona contact emailadres voor medewerkers corona@maastrichtuniversity.nl én zich aanmelden bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De UM zal zich vervolgens inspannen om terugkeer mogelijk te maken waar nodig en mogelijk.

UM-verhalenserie ‘We’re open’

Er wordt minder vergaderd, anders onderwijs gegeven en sommige wetenschappelijke studies ondervinden hinder van de coronacrisis. Maar de Universiteit Maastricht is open! Binnen de bestaande mogelijkheden doen medewerkers en studenten er alles aan om actief en productief te blijven. In de verhalenserie ‘We’re open’ lees je vanaf vandaag over deze leden van onze gemeenschap. Het eerste is een interview met prof. dr. Teun Dekker, die zich verheugt op de innovaties die deze crisis gaat opleveren. “Het laat echt zien dat de universiteit niet belichaamd wordt door de gebouwen, maar door de intermenselijke relaties.” Veel leesplezier!

De volgende update verschijnt in beginsel op maandag. Mocht er in het weekeinde een aanleiding zijn om eerder met berichtgeving te komen, dan zullen we dat natuurlijk doen.

Update #16: 19 maart 2020, 19.45 uur

Vandaag krijg je via deze update onder meer informatie over het Bindend Studie Advies (BSA), een inkijkje in de eerste ervaringen met online onderwijs, een blog van onze voorzitter op persoonlijke titel en een dringende oproep sociale afstand te houden tot elkaar, binnen en buiten de universiteit.

Uitstel Bindend Studie Advies mogelijk

De Universiteit Maastricht maakt een uiterst bewogen academisch jaar door. Van docenten en studenten wordt, al enige tijd, heel veel gevraagd. Een razendsnelle omschakeling naar online onderwijs, zorgen over je eigen gezondheid of die van je naasten, zorgen over hoe het verder gaat in de nabije toekomst: het komt allemaal op ons af.

In een dergelijke situatie is het voorstelbaar dat een meer dan normaal aantal eerstejaars UM-bachelorstudenten straks niet voldoet aan de BSA-norm voor studiejaar 2019-2020, hoe hard ze daar ook voor hebben gewerkt. Daar willen we ruimhartig mee omgaan. Deze studenten krijgen uitstel en de gelegenheid om een positief advies te halen in het studiejaar 2020-2021. Studenten die wel voldoen aan de BSA-norm, krijgen dit studiejaar uiteraard gewoon een positief advies.

De procedure ziet er dan als volgt uit:

  • Studenten die binnen het studiejaar 2019-2020 voldoen aan de BSA-norm, ontvangen dit studiejaar een positief advies;
  • Het uitstel geldt voor studenten die zijn gestart in academisch jaar 2019-2020;
  • Van iedereen die aan het eind van het jaar de BSA-norm niet heeft gehaald, wordt het advies ‘aangehouden’ (=uitgesteld). Zij ontvangen wel een advies, maar dit is niet bindend;
  • In geval van een aangehouden advies wordt er naast het BSA-criterium een aanvullende eis geformuleerd, die de studievoortgang in jaar twee bewaakt. Deze verantwoordelijkheid ligt bij de opleidingen. Het doel is studenten duidelijkheid te geven over wat voor hen de voorwaarden zijn om zinvol verder te kunnen studeren aan het programma, om in jaar 20/21 alsnog een positief BSA te ontvangen;
  • Van studenten wordt in dit geval gevraagd een plan van aanpak op te stellen in samenspraak met hun studieadviseur. Opleidingen zijn zich bewust van hun zorgplicht richting de student, en zullen deze ondersteuning faciliteren. 
  • Ook voor de FHML-opleidingen zonder BSA, maar met overgangsnormen tussen de studiejaren, geldt dat hier ruimhartig mee zal worden omgegaan. De kans op studiesucces is hierbij leidend.

Angst rond het coronavirus – hoe ga je ermee om?

Vandaag was er een tweede ‘Corona-webinar’ vanuit de UM, dit keer over het thema ‘Omgaan met angst en stress tijdens de COVID-19 pandemie’. In de live-chat sprak masterstudent Steff Nagel met experts en studenten over hun angsten en hoe om te gaan met de stress en onzekerheden die deze situatie met zich meebrengt. Je kunt het webinar online terugkijken.

Studenten die behoefte hebben aan psychische zorg, kunnen terecht bij de UM-psychologen. Op de UM-pagina over alle ‘wellbeing-initiatieven’ vind je meer informatie en ondersteuning.

Tot slot besteedt ook de World Health Organisation (WHO) aandacht aan dit thema, en publiceerde online tips.

Eerste ervaringen met online onderwijs

De eerste week van online afstandsonderwijs zit er bijna op. Docenten uit de hele universiteit werken hard aan het zo goed mogelijk organiseren en uitvoeren van deze nieuwe realiteit. We vroegen een aantal van hen naar hun ervaringen. “PGO gaat vooral over het betrekken van studenten bij vraagstukken en ze uitdagen hun brein aan het werk te zetten. Als ik iets heb geleerd de afgelopen dagen, is het dat je dat ook online prima kunt doen”, aldus prof. dr. Teun Dekker van UCM. Meer ervaringen, uit diverse faculteiten, lees je hier.

Hou je aan sociale afstand!

Een van de speerpunten in het Nederlandse beleid in de strijd tegen het coronavirus, is het fysiek afstand houden van elkaar (anderhalve meter minimaal). Dit voorkomt een snelle verspreiding van het virus en een mogelijke overbelasting van onze ziekenhuizen. We roepen iedereen in onze gemeenschap dringend op zich dit advies te houden. Waar je ook bent, in de supermarkt, in de stad, in het park: hou je aan de richtlijnen. Voor je eigen gezondheid én die van anderen.

Sociale initiatieven van studenten

Ook met inachtneming van sociale afstand is het gelukkig mogelijk om sociaal te zijn voor je medemens. Zo heeft een groep rechtenstudenten een platform opgericht voor kleine ondernemers en werknemers die gratis juridisch advies willen over de gevolgen van het COVID-19 virus voor hun onderneming of baan. Vanuit Match Maastricht is een Facebook groep gestart: Connect and Support Maastricht, om het onderlinge contact te bevorderen. En zo zijn er nog veel meer. Hartverwarmend!

‘Martins blog’ van start

In deze COVID-19 crisis worden we gebombardeerd met informatie, door officiële nieuwskanalen, maar ook op de social media. Vaak gaat het om medische onderwerpen en soms gaat het om ongefilterde en zelfs gevaarlijke informatie. Daarom start College van Bestuur-voorzitter prof. dr. Martin Paul een blog op de UM-website, waar de klinisch farmacoloog zijn gedachten deelt en probeert de aandacht van de hype naar wetenschappelijk bewijs te verschuiven. Het gaat om persoonlijke meningen, bedoeld als stof tot nadenken voor de academische gemeenschap, geen formele boodschappen van het College van Bestuur. Naar de eerste blog.

Belgische grenswerkers

De Belgische overheid staat vanwege het coronavirus alleen ‘noodzakelijke reizen’ toe. Het woon- werkverkeer wordt als noodzakelijk aangemerkt, wanneer niet thuis kan worden gewerkt. Er wordt vooralsnog niet door de Belgische overheid aangegeven dat een werkgeversverklaring nodig is om aan te tonen dat het werk niet thuis kan worden gedaan.

In principe is een dergelijke verklaring dus niet nodig, maar wie zich ongemakkelijk voelt om naar het werk te reizen zonder een verklaring van de werkgever dat hij/zij aanwezig moet zijn, kan een dergelijk document opvragen bij de leidinggevende. Zij hebben een daartoe bestemd format ter beschikking, waarmee ze de verklaring kunnen afgeven.

Extra kosten

We realiseren ons dat in de huidige omstandigheden soms extra kosten worden gemaakt. We gaan ervan uit dat studenten die kosten eerst proberen vergoed te krijgen bij de daartoe geëigende kanalen. Als dat onverhoopt niet lukt, ontvangen we daarvan graag bericht. Vervolgens zullen we in afstemming intern (met de zes faculteiten) en extern (met de andere universiteiten en met het Ministerie van Onderwijs) bepalen hoe we hiermee omgaan, binnen de mogelijkheden van de universiteit.

UM online

De UM heeft de afgelopen tijd versneld allerlei digitale voorzieningen ingericht, zodat iedereen op afstand kan werken. Dat is (grotendeels) gelukt. Op dit moment zijn alle (belangrijke) systemen voor zowel het onderwijs, onderzoek als ondersteuning op afstand toegankelijk. Dat betekent dat iedereen van huis uit kan leren en werken.

We proberen iedereen zoveel mogelijk tips & tricks mee te geven. Aangezien we nu volop gebruik maken van onze digitale systemen, willen we iedereen ook vragen zich zeer bewust te zijn van de beveiliging. Zorg dus dat je eigen apparaten de meest recente (virus-)updates hebben. Adviezen om je eigen en de UM-omgeving veilig te houden, vind je op de UM-website.

Als je bij het volgen van onderwijs toch tegen problemen aanloopt op het vlak van online colleges, applicaties of andere digitale middelen, kijk dan op onze online education website voor de juiste ondersteuning.

Medewerkers wordt gevraagd om bij problemen contact op te nemen met de ICT service desk.

Update #15: 18 maart 2020, 17.00 uur

In deze update geven we informatie over stages en uitwisselingen en over afstandsonderwijs in periode 5. Ook vertellen we iets over welke categorieën UM-medewerkers gebruik kunnen maken van kinderopvang. We staan stil bij de positie van mensen die in België wonen (waar sinds gisteren een gedeeltelijke lock-down geldt) en die bij de UM werken. Tot slot hebben we in deze update aandacht voor het thema thuiswerken en vergoeding woon-werkverkeer.

Stages en uitwisselingen

Gezien de zeer snelle pandemische ontwikkelingen met betrekking tot het Coronavirus (COVID-19) over de hele wereld en in Nederland, komen wij tot het navolgende dringende advies betreffende internationale stages en uitwisselingen van studenten:

  • We begrijpen dat studenten die momenteel in het buitenland zijn voor een stage of als onderdeel van een uitwisselingsprogramma zich afvragen hoe veilig het is om in het buitenland te verblijven, vooral in het licht van het meest recente reis- en accommodatie-advies van de Nederlandse overheid.

  • Als je je zorgen maakt over jouw situatie of als je jouw stage of opleiding in het buitenland niet met succes kunt voltooien, adviseren we je het land waarin je je bevindt te verlaten en terug te keren naar Maastricht of naar de locatie die je beschouwt als jouw thuisadres.

  • Controleer in dat geval bij jouw reisverzekering of een andere bron of en hoe je de extra kosten die je mogelijkerwijs maakt in verband met je vervroegd vertrek kunt terugvorderen. Indien dit niet of niet volledig mogelijk is, geven we in overweging deze informatie gedocumenteerd aan de Universiteit Maastricht te verstrekken.

  • Als je van plan bent om naar het buitenland te gaan voor een stage of uitwisseling, raden we je dit in de huidige situatie ten zeerste af.

  • Voor studenten die hun ervaring in het buitenland niet kunnen afronden of voor studenten die helemaal niet naar het buitenland kunnen, voorziet je opleiding zoveel mogelijk in vervangende studieopdrachten zodat het verlies van ECTS-punten en bijbehorende studievertragingen vermeden kan worden.
  • De Faculty of Health, Medicine and Life Sciences heeft al haar uitwisselingsstudenten al teruggehaald voor hun eigen veiligheid, en ter vrijwillige ondersteuning van de gezondheidszorg.

Mogelijk heb je over het bovenstaande nog specifieke vragen. De faculteiten zorgen voor meer gedetailleerde informatie.

Afstandsonderwijs periode 5 en 6

Net zoals aan het eind van periode 4 worden in periode 5 en 6 onderwijs en tentamens in beginsel online aangeboden.

Er is een belangrijke uitzondering op deze algemene regel van online onderwijs denkbaar. Indien het na 1 mei mogelijk is dat studenten onderwijs krijgen in de gebouwen van de Universiteit, kunnen opleidingen met praktijk- en vaardigheidsonderwijs (skills/practica, lab-training) deze verplichte onderdelen van het onderwijscurriculum verzorgen en inhalen onder verantwoorde omstandigheden in de daarvoor bestemde universitaire faciliteiten. Houd er rekening mee dat, zodra de situatie het toelaat, studenten voor dit type onderwijs gevraagd kan worden terug te keren naar de universiteit.

De aanwezigheidsplicht voor studenten geldt ook in periode vijf en zes niet. Indien in het afstandsonderwijs voor bepaalde programma-onderdelen deelname van studenten noodzakelijk is (denk aan groepsopdrachten), dan wordt van de studenten verwacht dat zij participeren in dit onderwijs. Zijn studenten daartoe niet in staat vanwege hun gezondheid of ontbreken de benodigde faciliteiten, dan dienen zij dit te melden bij de blokcoördinator.

Kinderopvang

De Nederlandse regering heeft bepaald dat ouders die vallen onder de zogeheten ‘cruciale beroepen’ gebruik kunnen blijven maken van kinderopvang. Voor de medewerkers van universiteiten geldt dat zij vallen onder deze ‘cruciale beroepen’, wanneer zij nodig zijn voor het organiseren van (afstands)onderwijs. Dat is aan de Vereniging Nederlandse Universiteiten (VSNU) verzekerd door het ministerie van Onderwijs.

Volgens de VSNU gaat het in de praktijk dan in elk geval om:

  • Docenten
  • ICT-personeel benodigd voor het in de lucht houden van de ICT-infrastructuur en programma’s ter ondersteuning van afstandsonderwijs.

Voor verdere informatie verwijzen we naar de website van de Rijksoverheid. 

Wat betekent de Belgische lock-down voor grenswerkers van de UM?

Sinds vandaag 12.00 uur geldt voor België dat er alleen nog maar gereisd mag worden wanneer dit noodzakelijk is. Daaronder valt ook reizen naar het werk. Op dit moment heeft de Belgische overheid nog niet kenbaar gemaakt op welke wijze zij dit gaat controleren. Mocht blijken dat daar een werkgeversverklaring voor nodig is, dan zal de UM ervoor zorgen dat er door de leidinggevende een digitale verklaring wordt opgesteld, waarin wordt aangegeven dat aanwezigheid op de werkplek nodig is vanwege het vervullen van bijvoorbeeld een vitale functie voor de UM. HR werkt momenteel aan een format voor deze verklaring. Die is vanaf morgen beschikbaar voor leidinggevenden. 

De UM gaat ervan uit dat grenswerkers door het verplichte thuiswerken geen gevolgen ondervinden voor hun sociale zekerheid en fiscale situatie. Wij volgen deze situatie op (inter)nationaal niveau nauwlettend en communiceren hierover zodra er meer duidelijkheid is.

Tips voor thuiswerken

In de fase waarin we ons nu met z’n allen bevinden is het uitgangspunt dat iedereen thuiswerkt, tenzij je fysieke aanwezigheid op de werkplek noodzakelijk is vanwege de functie die je vervult. Dit laatste wordt in afstemming met de leidinggevende afgesproken.
Je werkplek thuis is misschien niet altijd optimaal ingericht.  Hier vind je tips voor thuiswerken. 

Vergoeding woon-werkverkeer

Een vraag die we momenteel veel krijgen, is: mag er nog fiscaal onbelast een vergoeding woonwerk-verkeer worden uitbetaald als er langdurig thuis wordt gewerkt?

Als je een vaste reiskostenvergoeding hebt, dan hou je die gedurende maximaal zes weken. Als je je reiskosten achteraf op basis van declaraties vergoed krijgt, en je reist nu niet omdat je thuis werkt, dan krijg je geen vergoeding.

OV-abonnementen lopen vooralsnog gewoon door.

Update #14: 17 maart 2020, 17.30 uur

Vandaag hebben we een korte update. Op veel gebieden wordt nu hard gewerkt, maar duurt het nog even voor we daar nadere informatie over kunnen geven.

FAQ online

Vandaag is de eerste versie online gegaan van de veel gestelde vragen en antwoorden rondom corona en de UM. Deze wordt de komende tijd voortdurend bijgewerkt.

Hartverwarmende initiatieven

Hoe een crisis ook verbindend kan werken, blijkt uit de hartverwarmende initiatieven van studenten en medewerkers die hun hulp aanbieden, om bijvoorbeeld boodschappen te doen of op kinderen te passen. Andersom vind je op social media verzoeken om helpende handjes. Heb je tijd en ruimte iets voor een ander te betekenen (vanzelfsprekend met inachtneming van de richtlijnen voor sociaal contact)? Check dan de social media.

Update #13: 16 maart 2020, 17.30 uur

Op dit moment wordt er, binnen alle geledingen van de universiteit, hard gewerkt aan oplossingen om studenten en medewerkers zo goed mogelijk te laten studeren en werken. Deze uitzonderlijke situatie vraagt veel van ons aanpassings- en improvisatievermogen. Er zijn heel veel vragen en we hebben nog lang niet alle antwoorden. Natuurlijk is er ongemak en misschien zit het ook af en toe tegen. Het Crisis Management Team vraagt om eenieders begrip en roept op tot compassie met elkaar.

Facultaire contactgegevens voor verdere vragen

Studenten, medewerkers en promovendi hebben uiteenlopende vragen over hun opleiding of eigen werkeenheid. Ook rondom ICT-ondersteuning en faciliteiten zijn er soms onduidelijkheden. Vanaf vandaag kan iedereen met faculteits-specifieke vragen terecht op speciaal ingestelde telefoonlijnen en/of mailadressen. Hieronder vind je per faculteit de gegevens. Zoals gezegd, mogelijk dat nog niet op elke vraag een antwoord te geven is. We vragen je in dat geval om je begrip.

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Studenten
Tel. +31 (0)43-3885798
Whatsapp: +31 (0)6-41146281
‘E-mail’: Ask FHML via: http://www.askfhml.nl

Medewerkers
E-mail: communicatie-fhml@maastrichtuniversity.nl

Faculty of Psychology and Neuroscience

Studenten en medewerkers
Tel. +31 (0)43-3884008
E-mail: communications-fpn@maastrichtuniversity.nl

FAQ voor studenten: askpsy.nl

School of Business and Economics

Studenten
E-mail: info-esc-sbe@maastrichtuniversity.nl 

Medewerkers
E-mail: fbfc-sbe@maastrichtuniversity.nl

Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Studenten
Tel. +31 (0)43-3883045
E-mail: info-corona-law@maastrichtuniversity.nl  

Medewerkers
info-corona-law@maastrichtuniversity.nl

Faculty of Arts and Social Sciences

Studenten
Tel. +31 (0)43-3883946
E-mail: study-fasos@maastrichtuniversity.nl

Medewerkers
Tel. +31 (0)43-3883946
E-mail: frontoffice-fasos@maastrichtuniversity.nl

Faculty of Sciences and Engineering

Studenten en medewerkers
https://www.maastrichtuniversity.nl/fse-corona-virus

FAQ’s in de maak

Momenteel werken de faculteiten en ondersteunende centrale diensten aan een lijst van veel gestelde vragen en antwoorden, die zo spoedig mogelijk op de UM-website gepubliceerd worden. 

Vragen rondom thuiswerken

Sommige collega’s zijn al gewend om thuis te werken, voor anderen is het een geheel nieuw fenomeen. We kunnen ons voorstellen dat medewerkers en leidinggevenden zich afvragen hoe ze dit precies moeten vormgeven. In afstemming met collega-universiteiten zullen we op korte termijn meer informatie hieromtrent beschikbaar stellen.

Onderzoek met proefpersonen

In overleg met de Faculty of Psychology and Neuroscience en de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences, alsook het MUMC+, is besloten dat vanaf dinsdag 17 maart nieuwe regels gelden rond wetenschappelijk onderzoek met proefpersonen. Je vindt deze regels in dit document.

Academische zittingen uitgesteld

Ten aanzien van de geplande promoties, oraties en afscheidsredes heeft het College van Bestuur besloten tot en met 6 april in principe geen academische zittingen te laten plaatsvinden. Hierop kan, in bijzondere gevallen, een uitzondering worden gemaakt door de Rector Magnificus. Het aantal aanwezigen wordt in dat geval beperkt tot maximaal 30, of de zitting vindt online plaats. 

Promovendi kunnen dagelijks contact opnemen met het PhD-office voor het plannen van een nieuwe datum, met voorrang en zo nodig op een niet-regulier tijdstip. Dit uiteraard in samenwerking met hun (co)promotoren. Ook promovendi die na 6 april al een verdediging gepland hebben, kunnen deze annuleren als nu al duidelijk is dat zij zelf of een deel van het begeleidingsteam en oppositie niet aanwezig kan zijn. Het PhD-office is dagelijks bereikbaar tussen 9.00 en 13.00 uur via 043-3883096/3882551 of per e-mail

Meer (algemene) informatie

  • UM meldpunt voor medewerkers: e-mail: corona@maastrichtuniversity.nl
  • UM meldpunt voor studenten: tel: 043-388 5388 (maandag-vrijdag: 08.30-17.00 uur en zaterdag-zondag: 10.00-16.00 uur), e-mail: study@maastrichtuniversity.nl

Update #12: 15 maart 2020, 17.30 uur

De Nederlandse regering heeft besloten om alle scholen en kinderdagverblijven te sluiten. Het College van Bestuur beseft dat dit besluit ingrijpende gevolgen heeft voor veel van onze medewerkers.

Onderwijs geven op afstand met zo’n korte voorbereidingstijd is al een hele opgave en dat wordt er zeker niet eenvoudiger op als dat gecombineerd moet worden met de zorg voor kleine kinderen. En voor sommige medewerkers geldt dat de universiteit op hen een beroep moet doen om met het oog op de continuïteit van de instelling toch op de werkplek te verschijnen. We willen hier zo verantwoord mogelijk mee omgaan.

In deze nieuwe situatie vragen wij onze medewerkers om in overleg met collega’s, leidinggevenden en de partners thuis een geschikte oplossing te vinden, waardoor het werk zoveel mogelijk als normaal kan doorgaan. Te denken valt aan andere werktijden of het overnemen van een opdracht van een collega.

Mocht je door de sluiting van de scholen of door de veranderende omstandigheden op enigerlei wijze in de problemen komen, overleg dan met je afdelingshoofd of beherend baas.

We willen benadrukken dat in beginsel iedereen thuis werkt, maar mocht je om dringende redenen toch naar het werk moeten komen, dan kun je dat met het oog op de noodzaak tot ‘social distancing’ desgewenst met de auto doen. Medewerkers kunnen tijdelijk vrij parkeren: de slagbomen staan open en/of zijn voor iedere medewerker met een UM-kaart te openen.

VOOR STUDENTEN: Universiteitsbibliotheek en gebouwen UM dicht

De UM-gebouwen gaan vanaf morgen (16 maart) dicht voor studenten.

Vanaf morgen zijn ook alle locaties van de Universiteitsbibliotheek gesloten voor studenten, alsmede onderzoekers, docenten en staf van UM/MUMC+. Dienstverlening vindt online plaats. Voor medewerkers die hierdoor met hun onderzoek of onderwijs in problemen komen, is er op aanvraag een offline dienstverlening op afspraak te maken via Ask your Librarian (umlib.nl/ayl). Ook studenten kunnen met hun vragen hier terecht.

Check daarvoor ook de Online Library met updates over de dienstverlening: https://library.maastrichtuniversity.nl/

Onderwijs op afstand

Vanaf maandag wordt ons onderwijs online aangeboden. De voorbereidingen voor het afstandsonderwijs zijn in volle gang en de verwachting is dat de faciliteiten daarvoor meer en meer gereed komen. Op dit moment worden er ruimtes speciaal ingericht voor online onderwijs. Daarnaast worden op centraal niveau technische voorzieningen getroffen. Meer informatie hierover is te vinden op: www.maastrichtuniversity.nl/online-education-um.

Kijk het webinar terug
Op vrijdag 13 maart was er een webinar over persoonlijke gezondheid en het Nederlandse gezondheidszorg-stelsel, van de UM samen met de Studentenraad van de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences. Onder andere twee UM-hoogleraren gingen in op vragen van studenten. Je kunt de sessie hier terugkijken.  

Nieuwe richtlijnen voor ziek melden
Aangezien er momenteel geen aanwezigheidsplicht voor studenten geldt, hoeven zij zich ook niet af te melden bij ziekte. Medewerkers melden zich, zoals gebruikelijk, ziek bij hun leidinggevende. Wil je werken, hoewel je je niet helemaal lekker voelt, stem dat dan af met je leidinggevende.

Extra voorzorgsmaatregel
We verzoeken je dringend, uit zorg voor onze studenten en medewerkers én de publieke gezondheid, om de leidinggevende op de hoogte te brengen als je positief bent getest op het coronavirus, respectievelijk wanneer er sprake is van een verdenking van COVID-19 door de huisarts.

  • studenten bij de helpdesk: +31 43 388 5388 (maandag - vrijdag: 08.30–17.00 en zaterdag – zondag: 10.00–16.00), email: study@maastrichtuniversity.nl
  • medewerkers bij hun leidinggevende.

Update #11: 13 maart 2020, 17.30 uur

Dit bericht informeert je over het feit dat de UM open is en biedt extra informatie over maatregelen die we nemen om de verspreiding en de impact van COVID-19 te beperken. In deze mail lees je onder meer over de online leeromgeving die momenteel ontwikkeld wordt, ter vervanging van het onderwijs in UM-gebouwen.

Online leeromgeving
Op dit moment werken we hard aan een online omgeving voor het digitaal aanbieden van ons onderwijs. Voor studenten hopen we zo snel mogelijk de voor hun relevante informatie via de UM-website te ontsluiten. Informatie over het onderwijs en de tentamens van periode 4 zal tot die tijd worden gedeeld via EleUM. Docenten kunnen nu al op de website terecht voor instructies hoe colleges op te nemen en op andere interactieve manieren het onderwijs aan te bieden. Bovendien komt er een helpdesk speciaal voor docenten die hier vragen over hebben.

Kijk het webinar terug
Op vrijdag 13 maart was er een webinar over persoonlijke gezondheid en het Nederlandse gezondheidszorg-stelsel, van de UM samen met de Studentenraad van de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences. Onder andere twee UM-hoogleraren gingen in op vragen van studenten. Je kunt de sessie hier terugkijken.  

Gebouwen blijven open
De gebouwen van de Universiteit Maastricht blijven open. Op bepaalde plekken, zoals balies, worden wel extra voorzieningen getroffen met het oog op de veiligheid van medewerkers en studenten.

Nieuwe richtlijnen voor ziek melden
Aangezien er momenteel geen aanwezigheidsplicht voor studenten geldt, hoeven zij zich ook niet af te melden bij ziekte. Medewerkers melden zich, zoals gebruikelijk, ziek bij hun leidinggevende. Wil je werken, hoewel je je niet helemaal lekker voelt, stem dat dan af met je leidinggevende.

Extra voorzorgsmaatregel

We verzoeken je dringend, uit zorg voor onze studenten en medewerkers én de publieke gezondheid, om de leidinggevende op de hoogte te brengen als je positief bent getest op het coronavirus, respectievelijk wanneer er sprake is van een verdenking van COVID-19 door de huisarts.

  • studenten bij de helpdesk: +31 43 388 5388 (maandag - vrijdag: 08.30–17.00 en zaterdag – zondag: 10.00–16.00), email: study@maastrichtuniversity.nl
  • medewerkers bij hun leidinggevende.

De recente maatregelen op een rij:

  • Iedereen, studenten en medewerkers, die last heeft van hoesten, neusverkoudheid, keelpijn of koorts, moet thuisblijven.
  • Iedereen die naar de UM komt, moet de richtlijnen voor afstand in het sociaal verkeer in acht nemen, ofwel: zoveel mogelijk fysieke afstand nemen van elkaar.
  • In afstemming met de leidinggevende dienen medewerkers zoveel mogelijk vanuit thuis te werken.
  • Medewerkers wordt geadviseerd geen externe bijeenkomsten bij te wonen met meer dan 30 deelnemers.
  • Interne bijeenkomsten met meer dan 30 mensen worden per 16 maart 2020 geannuleerd.

Onderwijs

  • Er geldt tot nader order geen aanwezigheidsplicht meer voor studenten.
  • Met ingang van maandag 16 maart zal UM alleen nog afstandsonderwijs aanbieden.

    Faculteiten zullen in het resterend deel van blok 4 op eigen wijze invulling geven aan het onderwijs, zodat studenten kunnen voldoen aan de exameneisen.

  • Tentamens in periode 4: Toetsing op locatie is op dit moment niet langer toegestaan. Als alternatief kunnen faculteiten tentamens op afstand uitvoeren of uitstellen. Hierover wordt zo spoedig mogelijk binnen de faculteit gecommuniceerd.
  • Onderwijsactiviteiten in periode 5 (en mogelijk ook 6) worden zoveel mogelijk verplaatst naar een online-omgeving.

Vanwege de grote verscheidenheid waarop onderwijs binnen de universiteit wordt aangeboden benadrukt het College van Bestuur het belang van het aanbieden van pragmatische oplossingen en maatwerk, waarbij het belang van het voorkomen van studievertraging voorop staat.

Faciliteiten

  • UM SPORT en Tapijn Learning Spaces sluiten per 14 maart 2020.
  • We adviseren niet in de Universiteitsbibliotheek te studeren. Let op: dit weekend (14 en 15 maart) sluit de Universiteitsbibliotheek om 18.00 uur.
  • De Studenthotel studieplekken zijn de komende weken niet 24/7 geopend. Dit wordt in de XXL perioden vanaf mei weer opgestart.
  • Bij academische plechtigheden zoals promoties en oraties mogen niet meer dan 30 personen aanwezig zijn.

Meer informatie

  • UM meldpunt voor medewerkers: tel: 06-38303132 (maandag-vrijdag: 08.30-17.00 uur en zaterdag-zondag: 10.00-16.00 uur)
  • UM meldpunt voor studenten: tel: 043-388 5388 (maandag-vrijdag: 08.30-17.00 uur en zaterdag-zondag: 10.00-16.00 uur), e-mail: study@maastrichtuniversity.nl

Update #10: 12 maart 2020, 19.30 uur

Dit bericht informeert je over het feit dat de UM open is en de nieuwste maatregelen die we nemen om de verspreiding van COVID-19 te beperken. Tot nog toe is er binnen de Universiteit Maastricht slechts één positieve test, bij een medewerker die niet in contact is geweest met studenten. 

De Nederlandse regering heeft vandaag nieuwe maatregelen aangekondigd. Aanvullend nemen wij nu extra maatregelen. Dat doen we in samenhang met het speciale profiel van de Universiteit Maastricht, met haar kenmerkende internationale studenten- en medewerkerspopulatie, en met het feit dat we sinds gisteren met een pandemie te maken hebben. 

Tegemoetkomend aan de zorgen die er leven, doen we er alles aan een passende, pragmatische aanpak te kiezen, die de belangen van onze medewerkers en studenten het beste dient. 

Update #9: 11 maart 2020, 16.00 uur

Het aantal COVID-19 besmette mensen in Nederland is nog steeds relatief laag en tot nu toe is de Universiteit Maastricht nauwelijks getroffen (1 medewerker, 0 studenten). Op dit moment zien we geen reden om in te grijpen in de huidige onderwijsperiode 4: lessen gaan door, evenementen worden in principe niet geannuleerd en de universiteit is open.  Als we de komende weken al in een situatie terechtkomen waarin sluiting aan de orde komt, kunnen we dat niet doen zonder een beslissing van de burgemeester op basis van het advies van de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD).

We beraden ons op uiteenlopende situaties die zich kunnen voordoen en proberen daarop te acteren met passende interventies. Als het aantal COVID-19 gevallen drastisch toeneemt, dient de Universiteit Maastricht zo goed mogelijk voorbereid te zijn op een (gedeeltelijke) stopzetting van haar normale activiteiten. Met het oog op de belangen van studenten en medewerkers en om de continuïteit van de universiteit te waarborgen, bezinnen we ons op aanvullende maatregelen en alternatieven waar het gaat om de aanstaande examenperiode. Verder onderzoekt het Crisis Management Team momenteel wat er nodig is om de geplande colleges voor periode 5 online aan te bieden. Ook inventariseert het team wat er nodig is om de traditionele PBL-tutorials online te kunnen aanbieden.

Digitaal aanbod

We zijn ons er terdege van bewust dat het hier om veel meer gaat dan het digitaliseren van het bestaande aanbod. Het zal veel werk met zich meebrengen voor veel medewerkers, maar het alternatief - een sluiting van de universiteit en het stopzetten van het onderwijs, dat vervolgens achteraf moet worden ingehaald - is nog minder wenselijk. Voor studenten en medewerkers die met vragen zitten en verontrust zijn, overwegen we op korte termijn webinars aan te bieden waarin deskundigen stilstaan bij verschillende onderwerpen gerelateerd aan de coronacrisis.

Flexibiliteit

Met het oog op de mogelijke noodsituatie die kan ontstaan en gezien de instrumenten die de universiteit heeft als de volksgezondheid in het geding is, vragen wij uw begrip voor het feit dat wij moeten voortbouwen op de flexibiliteit en het vertrouwen van onze studenten en onze medewerkers. We zijn ons er terdege van bewust dat onze medewerkers al onder grote werkdruk staan, maar we vragen toch een extra inspanning om alternatieven voor geplande examens en onderwijs uit te werken. Het College van Bestuur, Faculteitsbesturen en Crisis Management Team wil aldus studenten in staat stellen zoveel mogelijk van hun geprogrammeerde ECTS te realiseren in een mogelijke situatie van (gedeeltelijke) uitval waarbij studenten en medewerkers elkaar niet meer fysiek kunnen ontmoeten.

Update #8, 9 maart 2020, 13.00 uur
 

Inmiddels zijn er twee telefonische helpdesks ingericht: een voor medewerkers en een voor studenten. Deze worden geregeld geraadpleegd. We blijven de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) nauwlettend in de gaten houden en monitoren de situatie binnen de UM voortdurend. Op basis daarvan is er op dit moment geen aanleiding om onderwijs of grote evenementen af te zeggen.

Aantal positieve testen onveranderd
Er zijn sinds vorige week geen nieuwe medewerkers of studenten positief getest. Dat betekent dat er nog steeds maar één medewerker positief getest is op het virus. Deze medewerker heeft geen studenten kunnen besmetten en volgens de GGD naar alle waarschijnlijkheid ook geen medewerkers. Wel werken drie collega’s uit voorzorg momenteel vanuit huis.

Op peildatum 9 maart hebben aan de UM 26 studenten die in een risicogebied zijn geweest symptomen. Deze studenten worden nauw gemonitord. De universiteit heeft dagelijks belcontact met hen.

Vijf studenten zijn op peildatum 9 maart negatief getest en zijn dus niet besmet met COVID-19.

Wanneer moet je alert zijn?
De richtlijnen zijn als volgt:

  • Ben je verkouden of heb je koorts?
    EN
  • Ben je onlangs teruggekeerd uit een van de risicogebieden* OF heb je in de afgelopen twee weken contact gehad met een patiënt met een bevestigde infectie met COVID-19? 

Blijf dan thuis tot 24 uur nadat je symptomen zijn verdwenen!
Als de klachten verergeren en je krijgt ook koorts, of als je alsnog verkouden wordt met koorts, neem dan onmiddellijk telefonisch contact op met je huisarts. 

*LET OP: De risicogebieden veranderen geregeld. Het gaat om de oranje en rode gebieden. Dit kunnen hele landen zijn, maar ook specifieke regio’s. De opgave van Buitenlandse Zaken is nu:

  • China
  • Singapore
  • (een deel van) Zuid-Korea
  • Iran
  • De Noord-Italiaanse provincies: Lombardije, Veneto, Emiglia Romagna, Piëmonte, Aosta-vallei, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië en Ligurië (LET OP: op 10 maart is dit gewijzigd in volledig Italië)

De gemeente Gangelt, Duitsland is hier door het CvB aan toegevoegd als risicogebied.

Houd de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten om de meest recente informatie te zien.

Studenten en medewerkers uit Noord-Brabant wordt met klem gevraagd het RIVM-advies op te volgen om bij verkoudheid, hoesten of koorts thuis te blijven.

Meld het bij de helpdesk als je thuis blijft
Informeer de UM als je om een van bovenstaande redenen thuis blijft en houd ons op de hoogte van je situatie en gezondheid.

  • UM-helpdesk voor medewerkers: tel: 06-38303132 (maandag-vrijdag: 08.30-17.00 uur en zaterdag-zondag: 10.00-16.00 uur)
  • UM-helpdesk voor studenten: tel: 043-388 5388 (maandag-vrijdag: 08.30-17.00 uur en zaterdag-zondag: 10.00-16.00 uur), e-mail: study@maastrichtuniversity.nl  

Meer informatie
Op de website van het RIVM vind je de meest actuele, meest betrouwbare informatie over het nieuwe coronavirus (COVID-19). Lees ook de meest gestelde vragen en antwoorden over het coronavirus op de website van het RIVM.

Update #7: 7 maart 2020, 16.00 uur
 

  • Ben je verkouden of heb je koorts?
    EN:
  • Ben je onlangs teruggekeerd uit een besmet gebied* 
    OF:
  • Heb je in de afgelopen 2 weken contact gehad met een patiënt met een bevestigde infectie met COVID-19?

*China (inclusief Macau, Hong Kong), Singapore, Zuid-Korea, Iran, Noord-Italië​ (Lombardije, Veneto, Emiglia Romagna, Piëmonte, Aosta-vallei, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië en Ligurië​) en Gemeente Gangelt Duitsland.

 

Blijf dan thuis tot 24 uur nadat je symptomen zijn verdwenen!

Lees meer over wanneer je je huisarts moet bellen.
 

  Studenten en medewerkers uit Noord-Brabant willen we met nadruk attenderen op het laatste advies van het RIVM om bij verkoudheid, hoesten of koorts thuis te blijven. De Universiteit Maastricht vraagt je met klem dit advies op te volgen.

 

Update #7: 7 maart 2020, 10.00 uur

Studenten en medewerkers uit Noord-Brabant willen we met nadruk attenderen op het laatste advies van het RIVM om bij verkoudheid, hoesten of koorts thuis te blijven. De Universiteit Maastricht vraagt je met klem dit advies op te volgen.

 

Update #6: 5 maart 2020

Vandaag, 5 maart 2020 heeft de GGD Zuid-Limburg geconstateerd dat bij een in Duitsland woonachtige medewerker van de UM COVID-19 is vastgesteld. De medewerker van de Faculty of Science and Engineering is uit voorzorg thuisgebleven nadat vermoedelijk in Duitsland de besmetting is opgelopen. Op dat moment had de medewerker zelf geen enkele klachten. De kans dat studenten en medewerkers besmet zijn geraakt, is volgens de GGD daarom zeer gering.   

Afgelopen week is de medewerker nog 1 dag op de universiteit aanwezig geweest, namelijk op woensdag 26 februari. Er waren toen geen ziektesymptomen zoals verkoudheid of koorts aanwezig. Op die dag is overigens geen onderwijs verzorgd door de medewerker en zijn er geen contacten met studenten geweest. Wel heeft contact plaatsgevonden met drie collega's. Deze collega's vertonen geen enkele klachten. Volgens de GGD is de kans dat zij besmet zijn, of anderen hebben kunnen besmetten, zeer gering. Om die reden hoeven zij niet te worden gemonitord door de GGD en kunnen zij gewoon naar het werk. De UM heeft, om alle eventuele risico’s uit te sluiten de drie collega’s gevraagd thuis te werken. Sinds vandaag blijven zij thuis totdat de incubatieperiode is verstreken. De GGD houdt de vinger aan de pols.

Het CvB wenst zijn waardering uit te spreken voor de verantwoorde wijze waarop de medewerker heeft gehandeld. Op het moment dat besmetting vermoed werd via contacten in Duitsland, heeft de medewerker, nog voordat er daadwerkelijk sprake was van enige ziektesymptomen, ervoor gekozen thuis te blijven en zich te laten testen. Aldus is het potentiële infectiegevaar voor studenten en staf zeer beperkt geweest.

De inhoud van dit communicatiebericht is afgestemd met de GGD en tevens door hen bevestigd. Mochten zij berichten over een wijziging in de situatie die van belang kan zijn voor studenten en medewerkers, dan communiceren wij daar zo spoedig mogelijk over.

Update #5, 4 maart 2020

Geen besmettingen
Op peildatum 4 maart is er geen bevestigd geval van besmetting aan de UM. Er zijn vijfentwintig studenten die thuis zijn omdat ze gezondheidsklachten hebben EN een risicogebied bezocht hebben. Deze studenten worden nauw gemonitord. De universiteit heeft dagelijks belcontact met hen.

Master Open Dag gaat door
De Master Open Dag (MOD) die gepland staat voor zaterdag 7 maart a.s. gaat door. Voor studenten en staf die op deze dag werken geldt de regel: ben je ziek, blijf dan thuis.  

Examens gaan door
Alle examens gaan door volgens planning.

Hier gelden verder dezelfde richtlijnen als voor een normale studiedag: Ben je verkouden of heb je koorts? EN ben je onlangs teruggekeerd uit een risicogebied OF heb je in de afgelopen 2 weken contact gehad met een patiënt met een bevestigde infectie met COVID-19? Blijf dan vanaf het moment van de eerste klachten 2 dagen thuis. Binnen 1 tot 2 dagen zal namelijk op basis van de verdere ontwikkeling van ziektesymptomen blijken of de verdenking van besmetting met het coronavirus terecht is, of dat er sprake is van een gewone verkoudheid of temperatuurverhoging.

Studenten op uitwisseling
Studenten die op uitwisseling zouden gaan naar rode en oranje gebieden mogen niet vertrekken. Dit betreft concreet nu circa twintig studenten met wie de International Relations Officers (IRO’s) in nauw contact staan. Van eveneens circa 20 studenten weet de UM dat ze al verblijven in een risicogebied. De medewerkers van de facultaire IRO’s houden verbinding met deze studenten.

Gangelt oranje gebied
In aanvulling op de door het RIVM aangewezen gebieden waar corona heerst, beschouwt de UM de gemeente Gangelt (net over de grens in Duitsland, aanpalend aan het oostelijk deel van Zuid-Limburg) ook als specifiek ‘risicogebied’. Dat betekent:

  • dat je er niet voor je werk of studie naar toe mag (in uitzonderingsgevallen alleen met toestemming van de decaan van de faculteit/ directeur van het Studenten Service Centrum)
  • voor studenten en medewerkers die er wonen en/of hebben verbleven, dat ze bij koorts of verkoudheidsklachten 2 dagen thuis moeten blijven.

Aanscherping reisadvies Italië
Sinds 3 maart heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor Noord-Italië aangescherpt. Tot nu toe had het grootste deel van Noord-Italië de kleurcode geel, dat wordt nu veranderd in oranje (alleen noodzakelijke reizen). Het College van Bestuur geeft geen toestemming om voor werk of studie naar dit gebied af te reizen. Het verscherpte advies geldt voor Aosta-vallei, Piemont, Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië, Veneto, Emilia-Romagna en Ligurië. In het gebied liggen veel wintersportoorden, maar ook grote steden als Milaan, Turijn, Genua en Venetië.

Update #4: 2 maart - verdere aanscherping advies

De RIVM geeft het volgende aangescherpte advies: ben je verkouden of heb je koorts en ben je onlangs teruggekeerd uit een besmet gebied? Of ben je huisgenoot van een patiënt met COVID-19? Blijf dan minimaal twee dagen thuis! Binnen 1 tot 2 dagen zal namelijk op basis van de verdere ontwikkeling van ziektesymptomen blijken of de verdenking van besmetting met het coronavirus terecht is, of dat er sprake is van een gewone verkoudheid of temperatuurverhoging.

Krijg je na deze twee dagen van thuisblijven met verkoudheid geen koorts dan kun je weer naar de universiteit komen. Als je koorts blijft hebben of alsnog krijgt, bel dan je huisarts of de GGD van thuis uit en wacht verder advies af.

Vanwege besmettingen vlak over de grens in Duitsland heeft de GGD Zuid-Limburg ook de gemeente Gangelt als risicogebied aangewezen. De GGD Zuid-Limburg heeft nog een aanvullend advies: ben je in de gemeente Gangelt geweest en heb je koorts én luchtwegklachten, blijf dan thuis en neem telefonisch contact op met de huisarts.

Heb je alleen luchtwegklachten, dan hoef je niet thuis te blijven of contact met je huisarts op te nemen. Blijf je thuis? Meld je bij het callcenter of je leidinggevende!

  Lees de volledige update #4

Update #3: 1 maart - aanscherping adviezen

Het RIVM scherpt haar adviezen aan en de UM neemt die adviezen nauwgezet over. Medewerkers en studenten die onlangs zijn teruggekeerd uit besmet gebied (vasteland China, Taiwan, Macau, Hongkong, Singapore, Iran of Noord-Italië (Aosta-vallei, Piëmont, Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië, Veneto, Emilia-Romagna en Ligurië)) en luchtwegklachten hebben (zoals hoesten, benauwdheid), krijgen het advies tot nader bericht thuis te blijven zolang de klachten aanhouden.

Van studenten die in navolging van de aanscherping van de adviezen van het RIVM noodgedwongen onderwijs missen en daarmee bijvoorbeeld niet kunnen voldoen aan de eis van ‘verplichte aanwezigheid’ wordt de afwezigheid geaccepteerd. Op korte termijn zal hierover nader beleid worden vastgesteld.

  Lees de volledige update #3

Update #2: 26 februari - verspreiding naar andere gebieden

Het coronavirus heeft zich inmiddels verspreid naar Noord-Italië en andere delen van de wereld. Het CvB past daarop zijn advies aan met de volgende mededeling: werk en/of studie kunnen onder de huidige omstandigheden geen aanleiding zijn om te reizen naar China, delen van Noord-Italië en andere delen van de wereld waar code ‘rood’ of ‘oranje’ geldt.

Stafleden en studenten die vinden dat er voor hen een uitzondering gemaakt moet worden, moeten met instemming van de decaan van de faculteit/ directeur van het Studenten Service Centrum toestemming aan het CvB vragen. Geadviseerd wordt het meest actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten te houden.

Lees de volledige update #2

Update #1: 29 januari  -  eerste uitbraak in China

Het College van Bestuur ontraadt medewerkers en studenten om naar Wuhan/Hubei te reizen en alleen naar andere delen van China te gaan als dat absoluut nodig is.

Er wordt een overzicht gegeven van de symptomen en voorzorgsmaatregelen en verwezen naar de actuele adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, en naar de meestgestelde vragen die door dit instituut worden verzameld en beantwoord.

Mensen die uit China terugkeren, krijgen het advies eventuele symptomen in de gaten te houden. Zijn er symptomen, blijf dan thuis en neem onmiddellijk contact op met de huisarts. Meld eventuele besmetting aan de UM.

De eerste UM-specifieke FAQ en contactgegevens voor studenten en medewerkers worden gepubliceerd.