13 jun
10:00

Promotie Imke Reinders

Promotor: Prof. dr. M.Y. Bongers

Co-promotores: Dr. P.M.A.J. Geomini (Máxima Medisch Centrum Veldhoven), Dr. J.W.M. Maas, Dr. J.C. Leemans (Máxima Medisch Centrum Veldhoven)

Trefwoorden: abnormaal baarmoederlijk bloedverlies, endometriumablatie, lokale verdoving, ambulante zorg

"Improving care for women suffering from abnormal uterine bleeding – focus on outpatient care and endometrial ablation"

In dit proefschrift zijn verschillende facetten van de zorg voor vrouwen met hevige menstruaties onderzocht. Zo is gekeken hoe we bij deze vrouwen angst en pijn kunnen verminderen vóór en tijdens de onderzoeken die zij ondergaan. Hiervoor zijn een virtual reality informatievideo en het luisteren van muziek onderzocht.

Daarnaast is onderzocht wat de beste manier van lokale verdoving is om endometriumablatie, een behandeling voor hevige menstruaties, te ondergaan. Het blijkt dat de combinatie van een verdoving rondom de baarmoedermond en een verdoving in het dak (fundus) van de baarmoeder het meest effectief is. Ook werd het herstel na deze behandeling (endometriumablatie) in kaart gebracht, waardoor vrouwen hier beter over voorgelicht kunnen worden. In het laatste onderzoek werd onderzocht welke patiëntfactoren een hogere kans geven op het falen van endometriumablatie. Het blijkt dat vrouwen met pijnlijke menstruaties, een sterilisatie in de voorgeschiedenis en jongere vrouwen een hogere kans hebben om alsnog een baarmoederverwijdering te ondergaan.

Voertaal: Nederlands

Klik hier voor de live stream. 

Lees ook