Seniorensport

Seniorensport bij UM SPORT – Sporten voor senioren (55+) in Maastricht

Leeftijd is geen belemmering voor een actieve levensstijl! UM SPORT heeft naast de uitgebreide sportfaciliteiten een uitgebreid sportprogramma, speciaal voor senioren. Van fitnessen onder begeleiding tot ontspannende of actieve groepslessen voor senioren, de mogelijkheden zijn divers en afgestemd op de verschillende behoeften en voorkeuren van de senioren in Maastricht (behoefte-onderzoek UM SPORT, 2023).

Onze sportprogramma’s voor senioren zijn aangepast aan verschillende niveaus van fitness en mobiliteit, zodat iedereen op zijn eigen tempo kan deelnemen.

Naast de fysieke voordelen, is het sociale aspect een van de grootste voordelen van deze seniorensportmogelijkheid in Maastricht. Onze sportactiviteiten brengen mensen samen, creëren kansen voor nieuwe vriendschappen en versterken bestaande banden. Onze seniorensporters moedigen elkaar aan, delen ervaringen en genieten van elkaars gezelschap terwijl ze werken aan een gezonde(re) levensstijl. Na de sportactiviteit wordt tijdens koffie en gebak in ons UM Sport Café genoten van elkaars gezelschap.

Ons senioren sportaanbod

seniorensport UM SPORT

Op dit moment bestaat ons sportaanbod voor senioren (55+'ers) uit de volgende activiteiten:

Rooster (voorlopig)

Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag

09:30 - 10:15 
Senior Gym Workout

11:00 - 12:00 Senioren Circuit Training 09:30 - 10:15
Senior Gym Workout
09:30 - 10:30
Tai Chi
09:30 - 10:15
Senior Gym Workout
10:30 - 11:30 Bewegen op muziek   10:45 - 11:30
Senioren Yoga
   
11:15 - 12:00
Senioren spinning
       


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Senior Gym Workout

Tijdens deze fitnesssessie voor senioren worden aerobe oefeningen met weinig impact gecombineerd met krachttraining en flexibiliteitsoefeningen. Zachte cardio-oefeningen, zoals stationair fietsen of stevig wandelen op de loopband, laten het hart pompen en bevorderen de cardiovasculaire gezondheid zonder de gewrichten overmatig te belasten

Krachttraining is een essentieel onderdeel, waarbij bijvoorbeeld gebruikgemaakt wordt van weerstandsbanden, lichte gewichten of lichaamsgewichtoefeningen. Je doet oefeningen zoals aangepaste squats, push-ups en planks om de spiermassa te behouden en de functionele kracht voor dagelijkse activiteiten te verbeteren.


Tai Chi

Tai Chi is een eeuwenoude bewegingsvorm uit China die lichaam en geest in balans brengt. De bewegingen zijn vloeiend en er is een soepele overgang tussen de verschillende houdingen. De bewegingen lijken eenvoudig, maar een correcte uitvoering vereist aandacht en oefening. Dit maakt Tai Chi een vorm van mindfulness in beweging.

Tai Chi verbetert de balans en coördinatie, versterkt de spieren en ondersteunt de flexibiliteit van gewrichten. De ontspannende oefeningen maken de spieren en gewrichten los.  Dit maakt Tai Chi bijzonder geschikt voor ouderen die op zoek zijn naar een zachte manier van bewegen die toch positieve effecten heeft voor het lichaam.


Senioren Spinning

Spinning is een laagdrempelige sport waarbij je binnen fietst op een stilstaande fiets met opzwepende muziek. Tijdens de Senioren Spinning les fiets je op je eigen tempo. Je kunt jezelf uitdagen door de weerstand van de fiets te verhogen. Dit heb je zelf in de hand. Op die manier kun je op een veilige manier werken aan een gezond en sterk lichaam.

Nog nooit binnen gefietst? Geen zorgen, onze enthousiaste en bekwame instructeur legt je uit hoe de fietsen werken en verrast je elke keer weer met een goed opgebouwde les en stimulerende muziek.


Senioren Yoga

Kom tot rust tijdens deze bijzondere les ontspanning en beweging. Deze wekelijkse sessies beginnen meestal met een korte meditatie waarin verschillende ademhalingstechnieken worden gebruikt.

Na de meditatie gaat de les verder met langzame en doelgerichte bewegingen. Het lichaam wordt geleidelijk gestimuleerd en opgewarmd met zorgvuldig gekozen oefeningen die de gewrichten soepel houden en de spieren versterken.

Na de actieve beweging volgt een laatste moment van ontspanning. Deelnemers gaan bijvoorbeeld comfortabel liggen tijdens een geleide meditatie. Na de sessie heb je een hernieuwd gevoel van rust, vitaliteit en verbondenheid, klaar om het leven met vernieuwde energie te omarmen.


Bewegen op muziek

Laat je verassen! Tijdens deze groepsfitnessles staat vooral het FUN-gehalte centraal. Onze ervaren groepslesinstructeur laat je na begroeting eerst rustig opwarmen. Daarna komt het echte plezier: een mix van cardio-oefeningen, krachttraining en flexibiliteitsbewegingen, allen op muzike, en speciaal ontworpen voor de behoeften van senioren.

Tijdens deze les draait het niet alleen om fysieke inspanning, maar ook om plezier en mentale stimulatie. Na een intensieve sessie eindigt de les met een kalmerende cooldown en stretchoefeningen. Doe mee met gelijkgestemden en geniet van het actieve leven!


Senioren Circuit Training

Tijdens deze groepstraining worden alle spiergroepen getraind. Onder begeleiding van een instructeur doe je verschillende oefeningen en werk je tevens aan je conditie. Er kan gebruik worden gemaakt van verschillende materialen, zoals gewichten, ballen, steps of je eigen lichaamsgewicht. Je kunt alle oefeningen meedoen op je eigen niveau. Onze enthousiaste instructeur helpt je en zorgt voor veiligheid in de groep. Uiteraard staat plezier ook in deze les centraal.