• ITEM ICGI Cross-border corporate mobility CbCM featured

Derde report over grensoverschrijdende ondernemingsmobiliteit in de EU gepubliceerd

27-06-2019

Het derde rapport van het ITEM/ICGI-project "Grensoverschrijdende mobiliteit van ondernemingen in de Europese Unie" is nu gepubliceerd. Het verslag bouwt voort op de eerdere rapportage over grensoverschrijdende bedrijfsactiviteiten en bevat een uitgebreide rapportage per land om een vollediger beeld te geven van de grensoverschrijdende mobiliteit van ondernemingen in de EU.

• anouk_bollen_l1_avondgasten

Samenwerken & verbinden: ITEM Directeur op regionale televisie

21-11-2018

Op 19 november was Prof. dr. Anouk Bollen, te gast bij regionale televisieprogramma L1 AvondGasten. Samen met leden van het Europees Parlement, nam zij deel aan een discussie over verschillende Europese thema's. De discussie werd geleid door Sander Kleikers van L1.

• item-benelux_workshop_erkenning_kwalificaties_15112018.jpg

Succesvolle ITEM-Benelux Workshop over Kwalificatie-erkenning in Europa

20-11-2018

Op 15 november 2018 vond een ITEM-Benelux Workshop over erkenning van kwalificaties plaatsplaats bij het Benelux Secretariaat-Generaal in Brussel. De workshop bracht verschillende stakeholders op het regionale, nationale en Europese niveau samen.

• pixabay-feelona-child-tower-building-blocks-blocks-1864718.jpg

Grenswerkers geen aanspraak op Baukindergeld

15-11-2018

Afgelopen maart heeft de Duitse coalitie ingestemd met een subsidie die tot doel heeft het eigen woningbezit van jonge gezinnen financieel te stimuleren. Enkel inwoners van Duitsland komen in aanmerking. Wat betekent dit voor belastingplichtige grenswerkers? Het Baukindergeld werd in het kader van ITEM’s jaarlijke Grenseffectenrapportage onderzocht.

• ITEM publiceert Grenseffectenrapportage voor 2018

15-11-2018

De ITEM Grenseffectenrapportage 2018 is gepubliceerd! De rapportage is bedoeld als waardevol hulpmiddel voor beleidsmakers op regionaal, Nationaal en Europees niveau bij het nemen van beslissingen rondom wet- en regelgeving met (bijkomende) effecten voor grensregio’s.

• ALDE Matthijs van Miltenburg - 18-10-18 ITEM - Martin Unfried

ITEM neemt deel aan Expertpanel over grensoverschrijdend mechanisme

12-11-2018

Op uitnodiging van rapporteur Matthijs van Miltenburg was Martin Unfried van Expertisecentrum ITEM aanwezig bij het expertpanel inzake het grensoverschrijdend mechanisme georganiseerd door de ALDE-Fractie op 18 oktober 2018.

• Pixabay-Skitterphoto-child-2293839_640

Update Nederlandse kinderopvangmedewerkers in Noordrijn-Westfalen

12-11-2018

Om tekorten en overschotten op het gebied van kinderopvang te vereffenen is in het verleden voorgesteld dat Nederlandse kinderverzorgers over de grens in Duitsland aan de slag zouden gaan. Erkenningsprocedures staan echter in de weg aan snelle toegang tot de arbeidsmarkt voor Nederlandse kinderopvangmedewerkers. Een huidige klachtenprocedure is erop gericht om na te gaan of de grensoverschrijdende mobiliteit van kinderopvangmedewerkers kan worden vergemakkelijkt.

• verzoek-30procentregeling.png

30%-regeling krijgt alsnog overgangsrecht

08-11-2018

In de nota van wijziging Belastingplan 2019 heeft de staatssecretaris van financiën aangekondigd dat de verkorting van de 30% regeling van 8 naar 5 jaar alsnog een periode met overgangsrecht krijgt. De nieuwe duur van de regeling hangt af van de huidige einddatum.

• Grenswerkers in Europa / Weerepas / ITEM

Rapport Grenswerkers in Europa leidt tot voorstel wetswijziging door minister

06-11-2018

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft in een Kamerbrief een reactie gegeven die ervoor gezorgd heeft dat een aanbeveling uit het rapport ‘Grenswerkers in Europa’ is opgelost.

• pixabay-jarmoluk-innovation-business-information-561388_recognition_of_qualifications_verkleind.png

Eerste stap in B-solutions project afgerond

30-10-2018

Een eerste document is gepubliceerd in het kader van het B-Solutions project "Roadmap en factsheet voor de erkenning van kwalificaties voor kansrijke beroepen". Het doel van het project, ingediend door de Provincie Limburg (NL) als lead applicant en uitgevoerd door Expertisecentrum ITEM, is het ontwikkelen van roadmaps en factsheets gericht op het stimuleren van grensoverschrijdende mobiliteit door het verbeteren van erkenning.