Succesvol UM-studenteninitiatief voor patiëntgerichte zorg op eigen benen

Tijdens de opleiding van zorgprofessionals, van artsen tot verpleegkundigen, uitgebreid stilstaan bij de mens achter de patiënt. Dat is het ideaal van Stichting Mens Achter de Patiënt (MAP), in 2015 opgericht door de Maastrichtse studenten Sjim Romme en Matthijs Bosveld. De Universiteit Maastricht (UM) geeft MAP nu toestemming om de kennis, die de afgelopen jaren ontwikkeld en opgedaan is binnen een pilotproject aan de universiteit, ook te gebruiken voor de verdere doorontwikkeling van de stichting.

Na het winnen van de UM-studentenprijs in 2016, hebben Matthijs Bosveld en Sjim Romme een tussenjaar genomen van hun studie om hun idee van Mens Achter de Patiënt uit te bouwen tot een onderwijsmodule. Deze module bestaat uit drie bijeenkomsten. In de eerste maken twaalf studenten en vier ervaringsdeskundigen kennis met elkaar. Later worden patiënt-studentteams gevormd. Dat studentteam maakt een aparte afspraak voor de tweede bijeenkomst, en de patiënt mag zeggen wat ze gaan doen, en waar. Op de afsluitende bijeenkomst reflecteren de studenten op wat ze hebben geleerd van de patiënt en van elkaar.

Onderwijsmodule

Wat begon als een sympathiek studenteninitiatief, is uitgegroeid tot een serieuze onderwijsmodule over empathie in de zorgpraktijk. Inmiddels worden per jaar ruim duizend studenten onderwezen: afkomstig van Geneeskunde, Gezondheidswetenschappen en aanverwante academische studies, maar sinds 2017 ook gericht op hbo- en mbo-studenten verpleegkunde, logopedie, ergotherapie en fysiotherapie van Zuyd Hogeschool, en van de opleidingen verpleegkunde en verzorgende aan het Vista College en Gilde Opleidingen. Zelfs nemen dit jaar 250 studenten uit Vlaanderen deel en wordt de module getest op diverse andere onderwijsinstellingen in Nederland.

ondertekening MAP
Foto: Philip Driessen

De UM is er trots op te hebben kunnen bijdragen aan bovenstaande ontwikkeling. Door nu ook officieel de kennis over te dragen aan de stichting Mens Achter de Patiënt, kan de stichting zelf zorgdragen voor verdere doorontwikkeling en verspreiding van dit maatschappelijk relevante initiatief naar andere onderwijsinstellingen in Nederland en daarbuiten.

Lees ook

  • Nienke Verstegen, onderzoeker bij De Forensische Zorgspecialisten, heeft onderzoek gedaan naar agressie binnen de forensische zorg en impact hiervan op patiënten en medewerkers. Op 6 juli 2023 promoveert zij aan de Maastricht University met haar proefschrift ‘Hurt people hurt people. Characteristics...

  • Patiënten die vanwege een ernstige COVID-19-infectie in het ziekenhuis zijn opgenomen, vertonen naderhand geen aanwijzingen voor hersenschade door de ziekte. Dat blijkt uit een uitgebreide studie onder leiding van Universiteit Maastricht.

  • Sten van Beek

    Rillen van de kou?

    Door de Westerse leefstijl met een hoog vetgehalte in voeding in combinatie met weinig beweging, kampen steeds meer mensen in Nederland met overgewicht of zelfs obesitas. Dit zorgt voor een verhoogd risico op diabetes type II. Wat is hieraan te doen buiten een gezondere leefstijl? Het antwoord komt...

Meer nieuws