Rechtvaardigheidsgevoel | FPN Student stories

Rachel Barros Custódio’s affiniteit met eerlijkheid en gerechtigheid begon al vroeg in het leven, toen ze rondkeek in haar Portugese thuisstad Lissabon en de slechte behandeling van de dieren zag. “Veel mensen in Portugal behandelen hun dier als een object, soms nog erger. Ze zien hen niet als levende wezens met gevoelen”. Tijdens haar psychologiebachelor in Portugal, begon ze te werken bij het Bianca Animal Shelter waar ze voor de dieren zorgden, en ze hielp om een nieuw liefdevol thuis te vinden.

Thom Frijns

Verhuizen naar Maastricht

Na de bachelor was het tijd om een master te vinden die aansloot bij haar interesse in het menselijke gedrag. Nog specifieker: forensisch onderzoek en criminologie. Bij de Faculty of Psychology and Neuroscience vond ze de specialisatie Legal Psychology, die zich richt op psychologie in het rechtssysteem. “Er zijn niet veel plekken in de wereld waar je zo’n programma kan volgen. Dat bracht mij naar Maastricht. Toen ik hier kwam, zag ik tot mijn verbazing nergens zwerfhonden of -katten. Ik dacht eerst dat het toeval was, maar als snel leerde ik dat er een groot verschil is in hoe de Nederlanders met hun huisdieren omgaan. Op die manier voelde ik me meer verbonden met de Nederlandse cultuur dan de Portugese”.

Het asiel achterlaten

“Het moeilijkste om in Portugal achter te laten was het werken bij het asiel. Maar mijn baas had een geweldig plan”. De meeste dieren in Portugese asielen gaan naar Nederland, België of Duitsland. “Dus, in combinatie met mijn studie, ga ik een keer per maand naar Portugal, daar haal ik een aantal dieren op om ze naar hun nieuwe baasjes in Nederland te brengen. Ik hou van het werk, want je ziet de vreugde van zowel de nieuwe baasjes als van de honden. Als je iemand op het vliegveld ziet met een lading honden, dan is er een kans dat ik het ben”.

Legal Psychology

“In Portugal zie je vaak dat mensen wegkomen met misdaad, net als met het verwaarlozen van dieren, door een rechtssysteem met veel zwakke punten”. Het zien van deze misdaad in haar omgeving wekte de interesse aan voor Legal Psychology. “Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in hoe de menselijke geest werkt. En ik moest weten hoe het kan dat mensen crimineel gedrag vertonen. Wat zijn de mechanismen in hun hoofd, die ervoor zorgen dat ze die grens overschrijden?”. Rachel’s ambitie is om samen te werken met de politie om sneller verdachten te vinden doormiddel van profilering en psychologische analyse. “Soms is fysiek bewijs niet genoeg, en ik zou graag helpen een extra invalshoek te brengen en te helpen met ondervragingen, om zo valse bekentenissen te verminderen. Nu moet ik alleen nog aan mijn Nederlands gaan werken”.

De droom

“Als ik alles in de wereld kon kiezen om te doen, dan zou ik mijn eigen dierenopvang beginnen. Een opvang waar de het welzijn en rehabilitatie van zowel mensen als dieren kunnen verzorgen”. In deze droomopvang zou Rachel een plek creëren voor Portugese straatdieren om te herstellen, een nieuw thuis te vinden, en onderdeel te zijn van therapeutische sessies. “Als we ons focussen op de rehabilitatie van een dier in nood, zien we dat we in dat proces ook onszelf kunnen genezen. Er is veel angst in onze samenleving, het gezelschap van dieren kan een deel van die angst en stress verlichten”.

Bewustzijn

“Ik wil graag blijven werken voor Bianca Animal Shelter en ook meer bewustzijn creëren over de dierensituatie in Portugal. Ik hoop dat er een punt komt dat de Portugese cultuur een les leert van de Nederlandse omgang met dieren”.

Lees meer over het Bianca Animal Shelter