PREMIUM-studenten presenteren bevindingen UM-MACIMIDE PREMIUM project

Begin juli organiseerde een interdisciplinair team van PREMIUM-studenten een workshop over de bevindingen van het UM-Macimide PREMIUM-project aan hun stakeholders, waaronder woningcorporaties, VluchtelingenWerk en de gemeente Maastricht.
 

Het project werd uitgevoerd door Vienna Kooijman (FPN), Mercedes Quammie (FPN), Sarai Suarez Louzao (UNU-Merit) en Harres Yakubi (UNU-Merit), onder leiding van Natasja Reslow (Law).

De studenten schreven een rapport over de implementatie van het nationale vluchtelingenintegratiebeleid op lokaal niveau, specifiek gericht op onderwijs en huisvesting van vluchtelingen in Maastricht.

Uit hun bevindingen blijkt dat:

  • vluchtelingen niet worden opgenomen in discussies over hoe integratiestrategieën kunnen worden verbeterd
  • door de privatisering van de taalcursussen Nederlands, de voortgang van het taalonderwijs aan de vluchtelingen niet wordt gevolgd
  • de taaldocenten niet getraind zijn in omgang met de cultuurverschillen

Er zijn een aantal best practices van de gemeente Maastricht geïdentificeerd, zoals het Match project, dat de sociale betrokkenheid van UM-studenten wil vergroten. De presentatie van het rapport werd gevolgd door een interactieve workshop, waarin de deelnemers hun bevindingen en plannen bespraken.

Lees ook

  • Wat betekent het om te wonen, werken, ondernemen en leven in een stad en regio met een internationale universiteit. Wat merk je ervan en wat heb je er eigenlijk aan? We vroegen het aan Marcell Ignéczi. Hij kwam naar Zuid-Limburg om te studeren aan het Department for Knowledge Engineering van de...

  • Als patiënt in een ziekenhuis zie je dagelijks veel verschillende gezichten aan je bed: een verpleegkundige die je bloeddruk meet, een arts of verpleegkundig specialist die jou informeert over het zorgplan en een voedingsdeskundige die jou voorziet van het juiste eten en drinken. Hoewel al deze...

  • Het Children’s Rights Research team werkte aan een rapport dat laat zien hoe de Verenigde Naties de rechten van deze groep kinderen kan opnemen in haar monitoring- en rapportagecycli.