Taskforce QRS
Niet ge- definieerd

Taskforce QRS

Plotse hartstilstand is een relatief groot gezondheidsprobleem. Onmiddellijk starten met reanimeren voordat de ambulance arriveert is van levensbelang. Daarom moet iedereen kunnen reanimeren. Taskforce QRS (Qualitative Resuscitation by Students) Maastricht is in 2006 opgericht met als doel om de overlevingskans bij een plotse hartstilstand te vergroten. Prof. Gorgels (cardioloog) en Petra Schuffelen hebben daartoe een tiental geneeskundestudenten opgeleid tot reanimatie-instructeur. Die instructeurs gingen vervolgens naar enkele klassen in het voortgezet onderwijs om reanimatietrainingen te verzorgen.

Nu, in 2017, heeft Taskforce QRS meer dan 120 instructeurs die jaarlijks reanimatietraining geven aan 10.000 leerlingen in het voortgezet onderwijs. Omdat plotse hartstilstand een landelijk maatschappelijk probleem is, heeft de Taskforce ook studenten van andere universiteiten gemotiveerd. Hierdoor zijn er ook Taskforces QRS-stichtingen opgericht in Groningen, Leiden, Nijmegen en Utrecht. Het streven is om reanimatietrainingen in het curriculum van het voortgezet onderwijs te verankeren.

Contact
Ali Ghossein
+31 (6) 22001102 of 085-2500125
a.ghossein@taskforceqrs.nl
 Universiteitssingel 45, 6229 ER, Maastricht

Meer informatie
Conn@ct.us
Niet ge- definieerd

Conn@ct.us

Conn@ct.us is een project met het doel studenten met ouderen te verbinden. Het gaat hier om een tandemverbinding waarbij de studenten en ouderen van elkaar leren. Deze verbinding wordt gemaakt door middel van technologie en taal. De studenten leren de ouderen omgaan met technologische veranderingen en als tegenprestatie helpen de ouderen studenten hun Nederlandse spreekvaardigheid verbeteren. Maastricht kent in zijn populatie namelijk zowel veel ouderen als internationale studenten die hun Nederlands maar wat graag willen verbeteren.

Momenteel komen de studenten en de ouderen iedere woensdag samen tussen 14:00 uur en 16:00 uur in het buurthuis van Wittevrouwenveld. Voor een kleine vergoeding wordt er les gegeven in een gezellige sfeer met thee en koffie inbegrepen. Ouderen moeten wel zelf hun eigen elektronische apparaten meenemen, zoals IPad, tablet, telefoon, laptop, camera. Naast de computerlessen organiseert het Conn@ct.us team ook vaker sociale activiteiten waarbij de studenten en de ouderen elkaar beter kunnen leren kennen. Dit onder het motto ‘vriendschap kent geen leeftijd’. Een uitbreiding van het project naar meerdere locaties in de stad, naast de locatie in Wittevrouwenveld, staat op de planning.

Conn@ct.us is onderdeel van Enactus Maastricht University. Enactus is een sociale onderneming die is opgezet door studenten voor de stad. Geïnteresseerd? Neem dan contact op en doe een keer mee!

Contact
06-29767129
team.connactus@gmail.com
https://www.facebook.com/connactus/
Brouwersweg 100, 6216 EG Maastricht

Meer informatie
Humanitas taalcafé
Niet ge- definieerd

Humanitas Taalcafé

Onlangs is het project Taalmaatjes van Humanitas Maastricht-Heuvelland gestart met het Humanitas Taalcafé. Het Taalcafé is opgezet om op een ontspannen en informele manier ​mensen die de Nederlandse taal beter willen leren in contact te brengen met elkaar en onze vrijwilligers om zo de Nederlandse taal te oefenen in de praktijk. Dit wordt gedaan door spelletjes​ te spelen, korte ​dialogen te oefenen,​​ of gewoon leuke gesprekken​ met elkaar aan te gaan. Af en toe werken we met thema's, zoals een Nederlandse spellendag of een 'Carnavalscafe'.​

Het is vooral een plek waar men onbezorgd Nederlands kan oefenen, zonder dat men voelt dat ze echt in een les ​Nederlands zitten. Het is dus een aanvulling op Nederlandse lessen. Daarnaast is het ook een manier om ​bijvoorbeeld ​inburgeraars meer te leren over over de Nederlandse cultuur en over de cultuur van de andere aanwezigen. Kortom: een culturele ontmoetingsplaats​!

Het Taalcafé vindt plaats op de eerste en derde donderdag van de maand van 15.00-17.00 uur. De locatie van het Taalcafé is bij Humanitas op de Baron van Hövellstraat 4 in Maastricht​. Bij elk café zijn minimaal drie vrijwilligers van Humanitas aanwezig die de deelnemers begeleiden.

Contact
Erica Sieders
 043-3560448
 maastricht@humanitas.nl
 https://www.facebook.com/humanitasmaastrichtheuvelland/
 Locatie Humanitas Maastricht-Heuvelland
Baron van Hövellstraat 4, 6221 VE Maastricht

Meer informatie
  • Taskforce QRS

    Dit is er niet
  • Conn@ct.us

    Dit is er niet
  • Humanitas Taalcafé

    Dit is er niet