20 juli 2017

Pilot Master Yourself: wij willen meer!

Om masterstudenten zo goed mogelijk voor te bereiden op de arbeidsmarkt is de Universiteit Maastricht de pilot Master Yourself gestart. Studenten kunnen gratis een serie workshops volgen bij bedrijven in de regio, om extra vaardigheden te leren die handig zijn bij de start van hun carrière of mogelijk kennis te maken met toekomstige werkgevers. Workshops over bijvoorbeeld contractonderhandelingsvaardigheden, verandermanagament en visies op technologie. De reacties zijn zo positief dat er zeker een vervolg gaat komen. Studenten, bedrijven en anderen over de pilot Master Yourself.

Ryan Zuzek, Master Yourself ambassadeur en masterstudent Work & Organisational Psychology:
“Als ambassadeur voor de pilot hebben mijn collega Rohaan Khan en ik allerlei dingen gedaan: van het opzetten van een marketingcampagne tot het praten met geïnteresseerde bedrijven en het afhandelen van alle e-mailverkeer rond elke workshop. Ik heb de regio veel beter leren kennen en ik heb me zelfs aangemeld voor het Accenture zomerkamp over Artificial Intelligence. Ik denk dat dit een heel goed begin is om de UM-studenten met de regio in contact te brengen. Wat mij betreft gaat Master Yourself niet per se over het vinden van een baan. Het gaat over het ontwikkelen van vaardigheden, netwerken en kennismaken met bedrijven. Ik heb gezien dat bedrijven zeker iets willen met internationale studenten, maar de eis Nederlands te kunnen spreken is vaak een struikelblok. Zelf hou ik erg van de innovatieve sfeer rond Maastricht, dus ik zou een baan in deze regio absoluut zien zitten.”

Ellen Bastiaens, projectleider Student Employability, waaronder Master Yourself valt:
“Alle studenten aan de Universiteit Maastricht hopen op een prachtige carrière in de toekomst. We vinden het belangrijk om hen goede en diverse mogelijkheden te bieden om nieuwe kennis en inzichten op te doen, maar ze ook te ondersteunen in het formuleren van doelen en het maken van een goed plan voor die toekomst. Het belangrijkste doel van onze activiteiten in dit veld, is om UM-studenten op te leiden tot deskundige, enthousiaste en verantwoordelijke wereldburgers die succesvol deelnemen aan de arbeidsmarkt. De enthousiaste reacties op de pilot Master Yourself bevestigen ons idee dat er veel vraag is naar zo’n initiatief en we gaan dan ook zeker kijken hoe we dat in het nieuwe academisch jaar kunnen voortzetten.”

Anne Scheffler, masterstudent Work & Organisational Psychology:
“Ik zou graag een baan vinden in de Euregio na mijn afstuderen, maar omdat ik alleen basaal Nederlands spreek, wordt dat misschien moeilijk. Ik heb een aantal workshops bijgewoond, omdat ik graag wilde leren over interessante onderwerpen buiten de universiteit en hoe ermee wordt omgegaan in de praktijk. Ik vond het vooral waardevol dat er altijd ruimte was om over de onderwerpen te discussiëren en eigen inbreng te hebben. Dit initiatief is een geweldige manier om meer te leren over relevante onderwerpen voor je toekomstige loopbaan en je persoonlijke netwerk te vergroten.”

Laura Thiel, masterstudent International Business:
“Ik ben ontzettend geïnteresseerd in de ontwikkeling van nieuwe technologieën en innovatie. Design Thinking is een modewoord en veel mensen hebben een vaag idee over wat het is, maar kunnen niet uitleggen wat het in zijn geheel behelst. Ik had al diverse Design Thinking-evenementen bezocht, maar geen enkele was in staat  alle elementen in een tijdsbestek van drie uur samen te vatten mét interactie. Accenture lukte dat wel, heel goed zelfs. Ik vond het ook leuk dat de workshops overwegend bij de bedrijven op locatie waren, zodat je een indruk kon krijgen van de werkplek, de sfeer en de bedrijfscultuur. Ik zie de Euregio nu absoluut als een mogelijke werkomgeving. Zonder deze pilot had ik überhaupt niet geweten dat een aantal deelnemende bedrijven hier in de regio zitten.”

Dave Alken, coach bij Conclusion:
“We willen ons graag verbinden met jongeren die de arbeidsmarkt moeten betreden. We krijgen energie van hoe ze naar zaken kijken; zonder vooroordelen. Mijn workshop ging over leiderschap en diversiteit op de werkvloer. Hoe herken je verschillende types medewerkers, waar zit de weerstand, welke dilemma’s kun je tegenkomen, hoe presenteer je jezelf. Er was veel interactie en positieve energie. Aansluitend hebben we voor geïnteresseerden nog een presentatie gegeven over ons bedrijf. We gaan op zoek naar een modus om samenwerking met een paar van deze studenten interessant te maken. Ik ben heel positief over Master Yourself; dat zouden we vaker moeten doen!”

Mateus Kambale Sahani, masterstudent Global Health:
“Ik vond elke workshop van de vier die ik bijwoonde interessant, maar die over contractonderhandelingen sprong eruit voor mij. Het voegde echt iets toe aan de vaardigheden die ik in mijn master heb opgedaan en bood ook een inkijkje in wat de arbeidsmarkt te bieden heeft. Ook het netwerken en ontmoeten van nieuwe vrienden was een goede ervaring. Ik zou de Euregio zeker als werkomgeving overwegen, als ik hier kan bijdragen aan een betere gezondheidszorg.”

Joke Waalwijk, directeur InterUM:
“We zijn het interne detacheringsbureau van de UM; ons bestand bestaat voor ruim vijftig procent uit studenten, waaronder veel masterstudenten. We zien het als een aanvulling op onze dienstverlening om deze studenten maximaal te ondersteunen bij de voorbereiding op de arbeidsmarkt. Gezien het grote aantal aanmeldingen voor de training contractonderhandelingen concluderen we dat deze voorziet in een behoefte. Omdat onze Eindhovense evenknie EUflex die training al langer aanbiedt, hebben we hen verzocht deze namens ons in Maastricht te geven voor deze pilot.”

Cecile Gijsbers, trainer van EUflex die de workshop contractonderhandelingen verzorgde:
“We merkten dat de studenten graag goed voorbereid willen zijn op solliciteren en onderhandelen. We hebben ze op het hart gedrukt hoe belangrijk een goede voorbereiding daarbij is. Niet alleen op de functie, maar ook op de persoon met wie je onderhandelt. En dat ze ook zelf vooraf moeten bedenken wat ze belangrijk vinden. Voor sommige studenten was het een eyeopener over hoeveel zaken je naast het salaris nog kunt onderhandelen. Tegelijkertijd hebben we ze meegegeven: wees realistisch. Als starter op de arbeidsmarkt liggen de voorwaarden soms grotendeels vast. De tijd was uiteindelijk zelfs te kort voor alle informatie en oefeningen die we hadden voorbereid.”

Markus Volmar, masterstudent Work & Organisational Psychology:
“Ik vond InterUM’s sessie erg leuk, waarna ik besefte hoe belangrijk je voorbereiding is voor contractonderhandelingen. Ik wist helemaal niet dat ik ook over vakanties, een auto van de zaak en bonussen kan onderhandelen. In de sessie van Conclusion vond ik het interessant om te zien welke impact ieders werk kan hebben. Het illustreerde opnieuw hoezeer mijn lot in mijn eigen handen ligt. Hoewel ik mijn weg perfect zelf kan vinden, heb ik de Master Yourself workshops erg waardevol gevonden. Niet alleen als intellectueel stimulerende ervaring, maar ook als inkijkje in verschillende bedrijven.”