ITEM Nieuws

Nieuw Servicepunt ten behoeve van grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling

In het Eurode Business Center (EBC, Kerkrade / Herzogenrath) is op 6 september het nieuwe Servicepunt Grensoverschrijdende Arbeidsbemiddeling onder de naam 'Grensarbeid' geopend, waar Duitse en Nederlandse adviseurs samen werkzoekenden begeleiden naar een baan in de Euregio Maas-Rijn. Ook werkgevers die grensarbeiders in dienst willen nemen, kunnen terecht bij het servicepunt.

Het servicepunt begeleidt werkzoekenden bij het solliciteren en bemiddelt bij werkgevers in de Euregio. Bovendien wordt onder meer ondersteuning geboden bij het vinden van aanvullende opleidingen zoals taalcursussen. Het geeft ook advies over de waardering van diploma's over de grens en helpt bij het zoeken naar mogelijkheden voor omscholing. Werkgevers kunnen advies inwinnen voor het werven van personeel van over de grens.

Om vraag en aanbod op de euregionale arbeidsmarkt optimaal op elkaar af te stemmen coördineert het servicepunt ook de informatie-uitwisseling tussen de partners.

Het servicepunt bestaat uit een team van medewerkers van het UWV, EURES-consulenten van de Arbeitsagentur Aachen-Düren, WerkgeversServicepunt-Parkstad en Podium 24 en wordt ondersteund door de Provincie Limburg. Het servicepunt werkt samen met Jobcenter Städteregion Aachen, het Grensinfopunt in het EBC en het instituut ITEM, dat onder meer adviseert over regelgeving over de grens. Door de samenwerkingsverbanden hebben de medewerkers toegang tot de vacaturebanken van alle partners, waardoor vacatures sneller kunnen worden ingevuld. De gemeente Kerkrade is coördinator van het Servicepunt Grensoverschrijdende Arbeidsbemiddeling.

Betrokkenheid ITEM

De ontwikkeling van de nieuwe ‘Service Grensoverschrijdende Arbeidsbemiddeling’ is mede mogelijk gemaakt door een onderzoek in samenwerking van ITEM en Zuyd Hogeschool. Het Institute for Transnational and Euregional cross border cooperation and Mobility / ITEM werkte samen met het Lectoraat ‘International Relationship Management’ van Zuyd Hogeschool aan het ontwerpen van een communicatieplan met betrekking op zowel interne- als externe communicatie, ten behoeve van een meer gestructureerde grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling.

Voor meer informatie met betrekking tot de bereikbaarheid van het nieuwe servicepunt, bezoekt u de website www.grensarbeid.eu.

opening_servicepunt_grensoverschrijdende_arbeidsbemiddeling.jpg
Van links naar rechts: Manuel Stoffels (Regiomanager UWV Werkbedrijf Zuid-Limburg), Gabriele Hilger (Directeur Agentur für Arbeit Aachen-Düren), Gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen en Dion Schneider (wethouder Euregionale Arbeidsmarkt en bestuurlijk vert
Servicepunt Grensoverschrijdend Werken en Ondernemen Grensarbeid partners

Lees ook

  • Een internationaal onderzoeksconsortium, waaronder NUTRIM-onderzoeker Zlatan Mujagic en andere Maastrichtse onderzoekers, heeft onderzoek gedaan naar de effecten van stress op de darmen. Dit onderzoek heeft eindelijk ontrafeld hoe stress leidt tot verergering van inflammatoire darmziekten. Deze...

  • Gezonde voeding, voldoende bewegen en cultuur- en talentontwikkeling is goed voor de ontwikkeling van ieder kind. Met het concept van de Gezonde Basisschool van de Toekomst wordt dit een vast onderdeel van de schooldag. Universiteit Maastricht stond aan de basis van het concept.

  • De chirurg die na uren opereren de OK verlaat, verslagen, om de naasten te vertellen dat de patiënt het helaas niet heeft gered. Deze rol,  die de meeste mensen alleen kennen uit films en tv-series, moest vaatchirurg Michael Jacobs in zijn carrière vaker vertolken dan hem lief was. Letterlijk nooit...