De nieuwe Blade Runner komt uit Maastricht

Eerstejaars geneeskundestudent Noah Mbuyamba uit Maastricht wordt de nieuwe Blade Runner. Daar gaat hij althans helemaal voor. De volgende stap is de aanschaf van een eigen blade, waarvoor hij een crowdfundactie startte. “Ik wil echt gaan knallen in het leven dat ik nu nog heb.”

Van fanatiek voetballer…

Voordat Noah vorig jaar zijn rechteronderbeen verloor na een scooterongeluk in Indonesië, was hij fanatiek voetballer. “Ik zou dit jaar in het eerste elftal van VV Scharn hebben gespeeld, als rechtsback. In voetbal kun je al je energie en enthousiasme kwijt, maar ook al je blijdschap en verdriet. En het groepsgevoel met je team is tof.”

...naar fanatiek sprinter

Omdat voetballen er nu niet meer in zit (“het is te confronterend als ik het nog probeer”), heeft Noah zijn zinnen gezet op de honderd meter sprint. Onlangs werd hij gescout voor het Nationale Talententeam door NOC/NSF en nu traint hij wekelijks op het topsportcentrum Papendal in Arnhem. Het doel is vanuit hier in de nationale selectie te geraken en dan op een Olympisch kwalificatietoernooi sneller dan 12,40 seconden de honderd meter te rennen. “Dan maak ik een goede kans naar de Paralympische Spelen te gaan.”

De UM ondersteunt Noah’s droom

Ter ondersteuning van Noah’s ambitie geeft de Universiteit Maastricht hem voorrang bij het plannen van practica en onderwijsgroepen, hij mag gratis sporten bij de UM Sport-faciliteiten en krijgt een kleine financiële bijdrage. Hij wist al jong dat hij arts wilde worden. “En nu ben ik nog gemotiveerder: niemand zou meer moeten meemaken wat mij is overkomen.”

Als een vogel die vliegt

Van de video die over hem is gemaakt voor de crowdfundactie spat zijn doorzettingsvermogen af. Dat had hij altijd al, zegt hij. “Maar ik had het vroeger niet echt nodig. Het liep allemaal wel lekker. En voor mij is dat trouwens ook niet echt bijzonder. Voor mij is het als voor een vogel die vliegt.”

Bekijk de crowdfund-website   waar Noah 8.500,- bij elkaar probeert te krijgen voor de aanschaf van een eigen blade of bekijk hieronder de video.

  Noah's crowdfundvideo

Femke Kools

Lees ook

  • In de komende maanden deelt de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences op Instagram tips over hoe je gezonder kan leven. Niet zomaar een verzameling van tips, wel gebaseerd op lopende onderzoeken binnen onze faculteit. Initiatiefnemers van dit idee zijn Lieve Vonken en Gido Metz, promovendi...

  • Samen met jou stellen wij een uniek programma op maat samen, waarbij we rekening houden met ieders wensen en behoeften.

  • Na jaren van turbulentie, heeft het leven van alumna Lea Vink een vlucht genomen in Wenen. Ze kan er nieuwe stappen zetten in haar loopbaan op het kruispunt van luchtvaart en organisatiepsychologie. Ook op persoonlijk gebied lacht het geluk haar toe sinds haar transitie van man naar vrouw.