Clinical Engineer implementeert technische zorginnovaties

Clinical Engineer implements technical healthcare innovations

Vaak genoeg komen op het eerste oog baanbrekende technische innovaties voor de gezondheidszorg bovendrijven. Maar, zijn ze wel toepasbaar in de praktijk en zo ja, hoe implementeer je ze dan? In het kort zijn dit de vragen die een Clinical Engineer probeert te beantwoorden. Hoe, dat vertelt prof. dr. Lee Bouwman tijdens zijn oratie op 7 juli.

Met zijn lezing “Clinical Engineering – maak van je gulden een daalder” aanvaart hij zijn bijzonder hoogleraarschap Clinical Engineering aan de Faculty of Science and Engineering van de Universiteit Maastricht. Bouwman werkt, naast zijn hoogleraarschap, als vaatchirurg bij het Zuyderland Medisch Centrum.

Jaarlijks groeien de zorgkosten met 3%, dat lijkt niet veel, maar als deze constante stijging doorzet dan kost onze zorg in 2040 174 miljard euro en werkt 1 op de 3 werknemers in de zorg. Één van de grote drijvende krachten achter die gestage groei van de zorguitgaven is, naast demografie en welvaart, de technologie. Toch zullen we in de toekomst een beroep doen op de hulp van technici als engineers, biomedici en ICT-specialisten voor het behapbaar houden van de toekomstige zorg.

Bouwman en zijn collega’s onderzoeken hoe ze succesvol kosteneffectieve technische innovaties kunnen implementeren. Op meerdere vlakken boekten ze al succes. Zo kijken ze naar de introductie van magnetische in plaats van duurdere radioactieve tracers voor het opsporen van borstkanker en gebruiken ze big data-analyse voor het optimaliseren van zorgpaden.

Lees ook

  • De nieuwe hoogleraar Plant Functional Genomics aan de Faculty of Science and Engineering van de Universiteit Maastricht, Wim Vriezen, streeft naar wetenschap met een broodnodige impact voor de maatschappij. Ondanks klimaatverandering moet de groeiende wereldbevolking immers blijven eten. 

  • Kim Ragaert en de studenten van SublimeStone zijn de winnaars van de publieksprijzen die tijdens de verkiezing van de Ingenieur van het jaar werden uitgereikt. De winst en de nominatie van beiden, door het Koninklijk Instituut van Ingenieurs, laten zien dat de Universiteit Maastricht, en vooral de...

  • Het Koninklijk Instituut van Ingenieurs nomineerde Kim Ragaert en de studenten van SublimeStone voor de prijs van beste ingenieur en beste studententeam van 2024. Beiden horen bij de laatste 3 finalisten in hun categorie. Wil jij ook dat de beste ingenieurs winnen, stem dan nu op UM!