Clinical Engineer implementeert technische zorginnovaties

Clinical Engineer implements technical healthcare innovations

Vaak genoeg komen op het eerste oog baanbrekende technische innovaties voor de gezondheidszorg bovendrijven. Maar, zijn ze wel toepasbaar in de praktijk en zo ja, hoe implementeer je ze dan? In het kort zijn dit de vragen die een Clinical Engineer probeert te beantwoorden. Hoe, dat vertelt prof. dr. Lee Bouwman tijdens zijn oratie op 7 juli.

Met zijn lezing “Clinical Engineering – maak van je gulden een daalder” aanvaart hij zijn bijzonder hoogleraarschap Clinical Engineering aan de Faculty of Science and Engineering van de Universiteit Maastricht. Bouwman werkt, naast zijn hoogleraarschap, als vaatchirurg bij het Zuyderland Medisch Centrum.

Jaarlijks groeien de zorgkosten met 3%, dat lijkt niet veel, maar als deze constante stijging doorzet dan kost onze zorg in 2040 174 miljard euro en werkt 1 op de 3 werknemers in de zorg. Één van de grote drijvende krachten achter die gestage groei van de zorguitgaven is, naast demografie en welvaart, de technologie. Toch zullen we in de toekomst een beroep doen op de hulp van technici als engineers, biomedici en ICT-specialisten voor het behapbaar houden van de toekomstige zorg.

Bouwman en zijn collega’s onderzoeken hoe ze succesvol kosteneffectieve technische innovaties kunnen implementeren. Op meerdere vlakken boekten ze al succes. Zo kijken ze naar de introductie van magnetische in plaats van duurdere radioactieve tracers voor het opsporen van borstkanker en gebruiken ze big data-analyse voor het optimaliseren van zorgpaden.

Lees ook

  • Op 9 november was de Universiteit Maastricht gastheer van de Dutch Day on Optimisation. Tijdens deze workshop van één dag presenteerden sprekers uit Amsterdam, Twente en Brussel enkele van de nieuwste onderzoekresultaten in dit boeiende vakgebied.

  • Phishing mails of helpdeskmedewerkers die je vragen om geld over te maken? Digitale criminaliteit neemt toe en wordt steeds gewiekster. Artificial Intelligence speelt daarin een negatieve én positieve rol. Aan de ene kant ontstaan er door AI nieuwe vormen van cybercrime; aan de andere kant helpt AI...

  • Eigenlijk wilde Caroline Bouvier illustrator worden, maar ze werd uiteindelijk chemicus. Ze slaagde erin haar passies, kunst en scheikunde, te combineren in haar onderzoek - het creëren van moleculaire vingerafdrukken van 's werelds meest beroemde schilderijen, waaronder oude meesterwerken uit de...