ABP stopt met beleggen in ‘fossiel’ – bemoedigende ontwikkeling

Pensioenfonds ABP, dat ook de pensioenen van UM-medewerkers beheert, heeft vandaag aangekondigd dat het stopt met beleggen in producenten van fossiele brandstoffen. Een belangrijke stap, waar ook de UM al langer over in gesprek was met het fonds.

Afgelopen jaren heeft de UM dat gesprek regelmatig publiekelijk gevoerd. In 2020 ging het College van Bestuur van de UM in gesprek ging met de bestuursvoorzitter van ABP, samen met een vertegenwoordiger van Fossil Free Maastricht. En nog dit jaar spraken UM en ABP met elkaar over ‘beleggen in fossiel’ tijdens het L1-radioprogramma De Stemming naar aanleiding van een brief van de UM aan ABP.

Het besluit van ABP is een goede stap van een grote belegger. Ook bij Nederlandse ondernemingen zelf zijn nog stappen te maken: op dezelfde dag van het ABP-besluit concluderen UM-wetenschappers dat Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen meer verantwoordelijkheid kunnen nemen voor de negatieve effecten die hun bedrijfsactiviteiten en toeleveringsketen hebben op mens en planeet.

Lees ook

  • Wetenschappers van het MERLN-instituut van Universiteit Maastricht en van het Maastricht UMC+ zijn erin geslaagd om een embryostructuur van een menselijke eeneiige tweeling te kweken uit louter stamcellen, zonder een eicel of spermacel te gebruiken. Dankzij deze kweek zien wetenschappers nu voor het...

  • Wetenschappers van het Maastricht MultiModal Molecular Institute (M4I) ontwikkelden de afgelopen jaren hun ‘intelligente operatiemes’, oftewel iKnife. Het Europese subsidieprogramma Interreg Vlaanderen-Nederland heeft nu voor de verdere ontwikkeling van deze techniek ruim 2 miljoen euro beschikbaar...

  • Levende hersenen in een laboratorium en onderzoek naar internetvrijheid. Maar liefst twee wetenschappers van Universiteit Maastricht zijn dit jaar genomineerd voor de Klokhuis Wetenschapsprijs. Breng jij ook je stem uit?

Meer nieuws