Aankondiging ITEM Promovendibundel 'Beyond the refugee crisis'

Het Institute for Transnational and Euregional cross border cooperation and Mobility / ITEM heeft een promovendibundel gepubliceerd over de vluchtelingencrisis. De bundel is geschreven door ITEM promovendi en bestaat uit aparte bijdragen waarin ieder van hun de vluchtelingenthemathiek vanuit hun eigen intressegebied benadert.  Daarmee komen thema’s aan bod die uiteenlopen van migratierecht en crimineel gedrag tot sociale zekerheid.

Expertisecentrum ITEM is de spil van wetenschappelijk onderzoek, advisering, kennisuitwisseling en trainingsactiviteiten omtrent grensoverschrijdende samenwerking en mobiliteit. Daarmee houdt ITEM een vinger aan de pols wanneer het op actuele thema’s aankomt. De vluchtelingencrisis speelt inmiddels al enige tijd, maar blijft vandaag de dag sterk aanwezig in de actualiteit. Waar de discussie in eerste instantie vooral gericht was op de opvang van vluchtelingen en de behandeling van asielaanvragen, verschuift deze nu naar andere thema’s zoals integratie.

In dat kader hebben ITEM promovendi Kim Geurtjens, Marloes de Hoon, Lavinia Kortese, Killian Heller, Bastiaan Didden en Sander Kramer het initiatief genomen om over de vluchtelingencrisis te schrijven. Met genoegen kondigt ITEM dan ook hun publicatie “Beyond the Refugee Crisis: A reflection from different perspectives on the Dutch case” aan.

De ITEM Promovendibundel benadert de vluchtelingenthematiek zoals deze in Nederland speelt. In de bundel komen daarbij verschillende perspectieven aan bod. De bundel bestaat uit aparte bijdragen van de betrokken promovendi. Zij hebben ieder de vluchtelingenthematiek vanuit hun eigen interessegebied benaderd. Daarmee komen thema’s aan bod die uiteenlopen van migratierecht en crimineel gedrag tot sociale zekerheid.

Dit verkennend stuk is gericht op een breed scala aan belanghebbenden en kan gelezen worden zonder uitgebreide voorkennis. De ITEM promovendi hopen dat de bundel waardevolle inzichten biedt en verder onderzoek naar de vluchtelingencrisis zal inspireren.

Lees ook

  • Als gevolg van de Coronacrisis zijn ook veel grensarbeiders gedwongen in hun eigen land te werken. Hun is gevraagd de grens niet over te steken om naar hun kantoor in het buurland te komen. Op dit moment is dat alleen mogelijk omdat de Nederlandse, Belgische en Duitse regering speciale...