3 sep 2018

Opening Academisch Jaar

Op maandag 3 september 2018 viert de Universiteit Maastricht de opening van het academisch jaar 2018/19. Deze opening staat in het teken van de verantwoordelijkheid die universiteiten dragen voor duurzame ontwikkeling. Graag nodigen we u uit om deze opening met ons te vieren.

Programma

Duurzaamheid gaat over het behouden van grondstoffen voor de lange termijn – of het nu gaat om het milieu, middelen, of mensen. De Universiteit Maastricht wil onderwijs geven, onderzoek doen en duurzaam zijn in de breedste zin van het woord. In onze Duurzaamheidsvisie 2030 hebben we dan ook afgesproken om duurzaamheid in al onze besluitvorming mee te nemen.

10.00 - 12.00: Symposium, Aula Minderbroedersberg
De verantwoordelijkheid van universiteiten voor duurzame ontwikkeling in de breedste zin van het woord is het overkoepelende thema van de dag. Het ochtendsymposium wordt georganiseerd door de studenten van ons Green Office en draait om gedragsverandering. Hoe kunnen we – als dat al mogelijk is - mensen stimuleren om de juiste beslissingen te nemen in hun dagelijks leven?

Verder zullen studenten en medewerkers hun project-ideeën presenteren om de Sustainable Development Goals (SDG’s) te realiseren. Meer informatie over deze competitie is te vinden in de call for proposals (alleen in het Engels).

15.30 - 17.45: Academische zitting gevolgd door een receptie, MECC (neem a.u.b. plaats vóór 15.15 uur)
Tijdens de officiële opening van het academisch jaar, in de middag, zullen onze ‘keynote’ sprekers uiteenzetten hoe essentieel samenwerking is in het realiseren van SDG’s, met name voor Europese universiteiten. Ook worden de Edmond Hustinxprijs, voor een veelbelovende jonge onderzoeker, en de Studentenprijs, voor uitmuntende culturele of maatschappelijke prestaties door studenten, uitgereikt. Deze staan dit jaar eveneens in het teken van duurzaamheid.

Aanmelden is niet meer mogelijk.

Dr. Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie en één van de keynote sprekers, zal tijdens het middagprogramma spreken over de rol van Europese universiteiten.

'Keynote' sprekers

Voorzitter van het College van Bestuur prof. dr. Martin Paul verzorgt een introductie, gevolgd door:

  • Dr. Frans Timmermans, eerste Vice-President van de Europese Commissie, over de rol van Europese universiteiten
  • Kate Robertson, mede-oprichter van One Young World, over de verantwoordelijkheid van instituten, vooral wat betreft hun sociale impact en duurzaamheid
  • Prof. dr. Dag Rune Olsen, Rector Magnificus van de Universiteit van Bergen, over de veelgeprezen strategie die hij en zijn universiteit hebben ingezet t.a.v. dit thema
  • Dr. Joost van den Akker, gedeputeerde Economie en Kennisinfrastructuur, over het belang van de regionale impact van universiteiten en het belang van samenwerking met de publieke en private sector

Met het oog op duurzaamheid nodigen we u graag uit om met het openbaar vervoer en/of met de fiets te komen. Er zijn diverse mogelijkheden om een fiets te huren op het treinstation, zoals OV-fiets. Op beide locaties  is er een fietsenstalling beschikbaar Overigens heeft de locatie van dit jaar, het MECC, een ‘Green Key’ gekregen; een keurmerk voor duurzame bedrijven in de recreatie- en vrijetijdsbranche.