Ik ben master afgestudeerd

Als je zowel je bachelor als master hebt afgerond, biedt de Universiteit Maastricht samen met de Radboud Universiteit in Nijmegen de mogelijkheid om de Educatieve Master te volgen en een eerstegraads onderwijsbevoegdheid te behalen. 

Als je bachelor en vakmaster aansluiten bij een schoolvak, kun je na je master een Eenjarige Educatieve Master volgen. Hiermee behaal je een eerstegraads lesbevoegdheid. De Eenjarige Educatieve Master is een post-master: je volgt deze master na je vakmaster. Met een eerstegraads lesbevoegdheid kun je lesgeven in:

  • alle klassen van het VMBO, de HAVO en het VWO;
  • het voortgezet speciaal onderwijs;
  • het praktijkonderwijs;
  • het middelbaar beroepsonderwijs (mbo), waar ook volwasseneneducatie onder valt;
  • het primair onderwijs, mits je een schoolvak geeft dat overeenkomt met een vak dat daar wordt gegeven.

Samen met de Radboud Universiteit in Nijmegen biedt de Universiteit Maastricht een Eenjarige Educatieve Master aan. Als je vakmaster en -bachelor aansluiten, kun je leraar worden in één van maar liefst 19 schoolvakken. Je volgt één dag per week les op de Radboud Universiteit in Nijmegen en één dag per week op de Universiteit Maastricht. De overige dagen loop je stage op een middelbare school in Limburg. Op de website van de Radboud Universiteit kun je zien in welke vakken je een eerstegraads lesbevoegdheid kunt volgen.

Wil je meer informatie over de Eenjarige Educatieve Master of ben je benieuwd of je toelaatbaar bent? Neem dan contact op met de studieadviseur.

Ben je al aan het werk? Overweeg dan om je lesbevoegdheid te halen via een zij-instroomtraject

Meer lezen, kijken en luisteren over het mooie vak van docent doe je op deze pagina van de Radboud Universiteit.