Niet de grens over gaan: aanbeveling of verbod?

door: in Algemeen Corona Cultuur- en Maatschappijwetenschappen Business and Economics Rechtsgeleerdheid
Traffic sign

Tijdens het Paasweekend was er onduidelijkheid over wat de regels nu eigenlijk zijn aan de Duits-Nederlandse grens. Wat mag eigenlijk nog wel als het gaat om reizen vanuit Nederland naar Duitsland en vice versa? Zowel de regering in Noordrijn-Westfalen (NRW) als in Nederland hebben aanbevelingen gecommuniceerd om met Pasen het land niet binnen te komen. Beste toeristen: blijf weg! Dat klonk als een goed advies. Of was het een verbod? Dat maakt namelijk nogal verschil. Maar uit de communicatie van de beide overheden werd niet duidelijk welke van de twee, advies of verbod, precies bedoeld werd.

Ook de krantenberichten van het weekend zijn in dit opzicht enigszins verwarrend. Er wordt gesproken over de Nederlandse Marechaussee aan de grens die Duitse chauffeurs terugstuurde omdat ze alleen maar wilden gaan winkelen. Dat is niet echt in overeenstemming met de regels, want Nederland heeft nog geen inreisverbod uitgevaardigd waarbij je zonder goede reden niet het land in zou mogen. Of wel?

Nederland: geen inreisverbod, Duitsland: wel inreisverbod

Er zijn waren wel verbodsbepalingen voor bepaalde gebieden, bijvoorbeeld voor het Heuvelland tussen Aken en Maastricht. Maar er is geen algemeen verbod op reizen naar NL. En in NRW? Vreemd dat premier Laschet trots aankondigde dat hij ervoor gezorgd had dat de grens open bleef, wat ze in feite niet is. Sinds het besluit van de Bondsregering van 6 april  is toegang tot Duitsland zonder geldige reden niet meer toegestaan. Tenminste, dat geldt voor mensen zonder woonplaats in Duitsland. Dat betekent overigens dat het in principe dezelfde situatie is als bij het binnenkomen van België.

Er geldt in NRW een algemeen inreisverbod en er worden alleen uitzonderingen gemaakt voor speciale groepen zoals grenspendelaars en vrachtwagenchauffeurs. Dit sluit de mogelijkheid uit dat Nederlanders komen tanken, wandelen of winkelen. Dat is geen aanbeveling, maar een verbod. Dit is echter niet goed gecommuniceerd. Misschien bedoelde Ministerpräsident Laschet , toen hij zei dat  de grens op blijft, dat goederenverkeer en de grensarbeiders niet worden beïnvloed. Er is eigenlijk maar een verschil met de Belgische situatie: aan de grens met NRW zijn er geen officiële controles. Of beter gezegd: er zijn geen directe controles aan de grens, maar willekeurige controles in het grensgebied. Dit draagt ook niet noodzakelijkerwijs bij aan de duidelijkheid.

Quarantaineregels ook onduidelijk

En wie moet er in quarantaine gaan? De komende dagen zal het onderwerp van de quarantaine waarschijnlijk veel vragen oproepen. De nieuwe regeling in NRW (d.d. 9 april) bepaalt dat mensen die meer dan 72 uur in het buitenland zijn geweest en vervolgens Duitsland binnenkomen, direct naar hun eigen huis of andere accommodatie moeten gaan en daar 14 dagen moeten blijven. Ze moeten zich melden bij het gezondheidsbureau van hun wijk of stad. Dit is de algemene regel. Wat nu tot veel vragen zal leiden zijn de uitzonderingen: grenspendelaars, zakenreizigers, servicetechnici, vrachtwagenchauffeurs, diplomaten, reizigers op weg naar een ander EU-land, enz. Dit zorgt ervoor dat veel groepen mensen met vragen komen te zitten. Nog een reden voor duidelijke communicatie vanuit de overheid.

Door Martin Unfried, onderzoeker bij het Institute for Transnational and Euregional cross border cooperation and Mobility / ITEM


ITEM monitort de actuele gevolgen van corona voor de grensregio’s. Ga naar onze Cross-border portal als je op de hoogte wilt blijven.