FIFA onder vuur

door: in Rechtsgeleerdheid
fifa onder vuur

Om zes uur ‘s morgens deed de Zwitserse politie invallen bij het hoofdkantoor van de wereld voetbalbond FIFA in Zurich. Op hetzelfde moment werden elders in Zurich een aantal bestuurders van de FIFA opgepakt. Daags voor het FIFA congres, waar algemeen verwacht werd dat Sepp Blatter zou worden herkozen als voorzitter van de FIFA, komt dit als een grote schok. Naar nu blijkt is dit alles onderdeel van twee verschillende onderzoeken, die parallel lopen in twee landen op twee continenten. De invallen en de arrestaties zijn gecoördineerd door de Zwitserse en Amerikaanse autoriteiten en hangen nauw samen met het FIFA congres, waarvoor alle FIFA bestuurders in Zurich aanwezig zijn.

In de Verenigde Staten zijn negen FIFA officials en vijf vertegenwoordigers van grote bedrijven aangeklaagd door de federale aanklager voor corruptie, omkoping en samenzwering. Onder de FIFA officials die zijn aangeklaagd bevinden zich twee Vice-presidenten van de FIFA en de huidige en de voormalige voorzitter van de CONCACAF, de overkoepelende voetbalbond van Noord en Centraal Amerika.
De aanklacht in de Verenigde Staten gaat over corruptie bij het toekennen van televisie en marketing rechten voor voetbaltoernooien georganiseerd in Noord, Midden en Zuid Amerika. De Amerikaanse justitie beschikt, naar nu blijkt, over belastende verklaringen van de vroegere secretaris- generaal van de CONCACAF en van de eigenaar van een groot sportmedia bedrijf.

In Zwitserland loopt inmiddels, parallel aan het Amerikaanse onderzoek, een onderzoek naar corruptie en witwas- praktijken bij de toewijzing van het WK van 2018 aan Rusland en het WK van 2022 aan Qatar. Dit onderzoek werd in maart 2015 geopend naar aanleiding van een klacht van de FIFA zelf. Naar aanleiding van de mogelijke corruptie bij de toewijzing van de WK’ s van 2018 en 2022, gelaste de FIFA een intern onderzoek door Michael Marcia, een voormalige aanklager in de Verenigde Staten. Garcia stuurde zijn rapport op 5 september 2014 naar de FIFA. Inmiddels werd een samenvatting van het Garcia rapport door de FIFA openbaar gemaakt, maar publicatie van het complete rapport werd tot op heden door de FIFA tegen gehouden. Op basis van het rapport van Garcia diende de FIFA een aanklacht in bij de Advocaat Generaal in Zwitserland. Deze aanklacht leidde tot het onderzoek, ingesteld door de Zwitserse autoriteiten en de invallen van vandaag vloeien voort uit het onderzoek naar deze aanklacht van de FIFA zelf.

De gebeurtenissen van vandaag zijn een grote schok voor de voetbalwereld en sturen een duidelijke boodschap naar sportbestuurders. Echter, vooralsnog blijven een aantal belangrijke vragen onbeantwoord. Wanneer wordt het volledige Garcia rapport openbaar gemaakt? Kunnen Rusland en Qatar de WK’s van 2018 en 2022 behouden, als blijkt dat er sprake was van corruptie in de toewijzingsprocedure? Welke gevolgen hebben de gebeurtenissen van vandaag voor de FIFA? Als er sprake is van wijdverbreide corruptie binnen FIFA, hoe kan de organisatie dit probleem aanpakken? En natuurlijk, welke rol heeft Blatter gespeeld binnen de crisis in FIFA en welke gevolgen heeft dit voor Blatter’s positie? Hopelijk worden enkele van deze vragen in de komende dagen beantwoord.