Oorlog in Oekraïne
Wij zijn geschokt en diep bedroefd door de Russische invasie van Oekraïne. Wij steunen onze studenten en medewerkers uit de regio en steunen de hulpinitiatieven die vanuit onze gemeenschap worden gelanceerd. De Universiteit Maastricht probeert zoveel mogelijk bij te dragen als academische instelling, binnen de faculteiten en op individueel niveau.
- UM College van Bestuur - steunbetuiging (25 feb)
- Universiteiten van Nederland - gezamenlijke veroordeling van de Russische inval (25 feb)
- Young Universities for the Future of Europe (YUFE) - steunbetuiging (3 maart)
- Universiteiten van Nederland - Nederlandse kennisinstellingen bevriezen samenwerkingsverbanden met Rusland en Belarus (4 maart)
Steun voor studenten en personeel UM
Het College van Bestuur van de Universiteit Maastricht heeft contact opgenomen met studenten en medewerkers uit Oekraïne om hen steun en praktische informatie te bieden. Studenten en medewerkers uit Rusland en Wit-Rusland hebben eveneens bericht ontvangen met een aanbod tot ondersteuning.
Studenten
Financiën en studie
Kom je in financiële nood of loop je tegen problemen aan bij je studie? Neem dan contact op met je studieadviseur(s).
Gezondheid en welzijn
Naast algemene studentenbegeleiding, biedt de UM studenten psychologische ondersteuning en gezondheidsadvies.
Studenten uit Oekraine met speciale verblijfsstatus hebben recht op medische zorg. Meer informatie vind je hier.
Visa
De Nederlandse Immigratiedienst zal zich flexibel opstellen ten aanzien van Oekraïense studenten en medewerkers van wie de verblijfsvergunning bijna verlopen is.
Studenten die na het begin van de oorlog in Nederland zijn aangekomen, kunnen een speciale status aanvragen op grond van de richtlijn tijdelijke bescherming.
Algemene informatie over visa and verblijfsvergunningen - voor hulp kun je contact opnemen met: visa@maastrichtuniversity.nl
Medewerkers
Financiën en werk
Bij financiële of werkgerelateerde problemen kun je contact opnemen met je manager of leidinggevende.
Medewerkers die vluchtelingen onderdak bieden, kunnen voor de gewenningsperiode in aanmerking komen voor buitengewoon verlof. Meer informatie hierover vind je op deze intranetpagina.
Gezondheid en welzijn
Voor psychologische ondersteuning of gezondheidsadvies kun je contact opnemen met het Staff Career Centre (SCC).
Visa
De Nederlandse Immigratiedienst zal zich flexibel opstellen ten aanzien van Oekraïense studenten en medewerkers van wie de verblijfsvergunning bijna verlopen is.
Algemene informatie over visa and verblijfsvergunningen - voor hulp kunt u contact opnemen met: visa@maastrichtuniversity.nl
Noodhulp aan Oekraïne
- Giro555
Doneer aan Giro555 voor voeding, onderdak, medische zorg en schoon drinkwater.
- Onderdak
Mocht je overwegen om vluchtelingen tijdelijk onderdak te bieden, neem dan contact op met Takecarebnb.
- Psychologische hulp aan slachtoffers van de oorlog in Oekraïne
Steun Human Rights in Mental Health – FGIP Federation Global Initiative on Psychiatry.
bankrekening in pdf
- Help de kinderen van Oekraïne
Doneer aan de Leleka kraamkliniek in Kiev - lees meer op Generate your Muscle.
- Students for Ukraine
Studenteninitiatieven gericht op humanitaire hulp aan Oekraïners in nood - lees meer op hun Instagram-pagina.
-
Helpukraine.center
Oekraïense ondernemers zamelen medicijnen en goederen in. Donaties zijn welkom via de Duitse Ernst Prost Foundation - lees meer op hun website.
-
Doctors of the World
Steun deze organisatie, die vitale hulp verleent zowel binnen Oekraïne als aan de grens - lees meer op hun website.
-
Ukraine Eversley Foundation
Verzendt humanitaire hulpgoederen voor kinderen, bejaarden, reddingswerkers en ziekenhuizen in Oekraïne. Kantoor in Nederland. Meer info op de website.
(Dit overzicht wordt verder geactualiseerd op basis van nieuwe initiatieven)
Andere UM-initiatieven
Inzamelingsactie
Eerst was er de inzamelingsactie opgezet door twee UM-studenten. Inmiddels hebben zij zich aangesloten bij het landelijke studenteninitiatief Students for Ukraine, dat ook in Maastricht een inzamelpunt runt voor humanitaire hulp voor Oekraïne. Lees hier welke producten het hardste nodig zijn.
Locatie en tijd:
Refugee Project Maastricht: Keizer Karelplein 5, maandag t/m vrijdag tussen 09:00-14:00
Graag de goederen reeds gesorteerd aanleveren, zodat het hele proces aanzienlijk zal worden versneld.
Hulp aan wetenschappers in nood
De UM is solidair met academici in Oekraïne, Belarus en Rusland die geconfronteerd worden met de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. De UM onderzoekt mogelijkheden tot feitelijke ondersteuning en zoekt daarbij de samenwerking met landelijke en internationale initiatieven. Op dit moment is de UM aangesloten bij Scholars at Risk en UAF.
- Database van hulpacties voor Oekraïne
UM en UvA studenten zijn bezig met het opzetten van een database van hulpinitiatieven voor Oekraïne. Deze heeft nu nog de vorm van een spreadsheet maar die zal snel worden omgezet in een website: Spreadsheet Help Ukraine Now.
Je kunt ook initiatieven aanmelden via deze link.
- Medische hulpgoederen voor Oekraïne
Gerund door onafhankelijke vrijwilligers, ondersteund door een UM-alumnus met connecties in Kiev en Stichting Oekraïners in Nederland. Meer op Humanitaire hulp voor Oekraïne.
Crowdfundingcampagne: steun Oekraïense academici bij FASoS
Vanwege de Russische invasie in Oekraïne en de bedreiging die de oorlog vormt voor burgers, waaronder academici, heeft de Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen (FASoS) van de Universiteit Maastricht een crowdfundingcampagne gelanceerd. Het doel is om fellows uit Oekraïne te steunen door 6 maanden bij FASoS te verblijven om onderzoek te doen en te presenteren en samen te werken met andere onderzoekers.
Lees meer en steun deze actie.
-
Faculteit der Rechtsgeleerdheid ondersteunt academici uit Oekraïne
De Faculteit der Rechtsgeleerdheid biedt vijf 4-jarige fulltime betaalde PhD-posities die ook beschikbaar zijn voor studenten uit Oekraïne. Daarnaast is de faculteit in contact met een aantal collega's in Oekraïne om te zien welke hulp en ondersteuning ze nodig hebben.
- Studium Generale | Collegereeks, Engelstalig - The War in Ukraine
Robert Serry, the first Netherlands Ambassador to Ukraine, traces back the historical origins of the war, discusses possible scenarios for ending the war and looks into the future of Ukraine.
29 September | How did the Unthinkable Happen and What are the Historical Origins of the Conflict? |
6 October | History in the Making: Possible Scenarios and Potential Negotiation Strategies for Ending the War |
13 October | Rebuilding Ukraine and the Key Role of the EU and other International Organisation |
Karl Dittrich Hall, Student Services Centre, Bonnefantenstraat 2 Maastricht, 19:30-21:30
UM in de media over Oekraïne
Achtergrondverhalen en analyse - een selectie
Oekraïense artsen bezoeken Maastricht om hun medisch onderwijs te moderniseren
Een enthousiaste Oekraïense delegatie van artsen heeft de UM en het MUMC+ bezocht om de onderwijs, training en ontwikkeling van zorgmedewerkers binnen het Nederlandse onderwijssysteem te verkennen.
De Europese vrienden van Poetin
Mathieu Segers en Annette van Soest bespreken de achtergronden bij het Europese nieuws in de podcast Café Europa. Mathieu Segers is hoogleraar hedendaagse Europese geschiedenis en Europese integratie aan de UM en verbonden aan Studio Europa Maastricht.
Komt-ie er toch, de nucleaire oorlog?
Worden we met de dreigende taal van Poetin in een apocalyptische oorlog gesleurd? Mariëlle Wijermars, universitair docent Cyber-security en politiek aan de UM, schuift aan bij dr Kelder en Co.
Oekraïners op de vlucht
Door de oorlog van Poetin is een kwart van de Oekraïense bevolking ontheemd geraakt, zowel intern als internationaal. In de afgelopen maanden zijn velen teruggekeerd naar het land, sommigen om zich bij de gevechten aan te sluiten. Hier is de laatste update van Melisse Siegel, hoofd Migratiestudies bij UNU-MERIT.
De symboliek van het EU kandidaat-lidmaatschap
Oekraïne wordt mogelijk de status van kandidaat-lid van de Europese Unie verleend. Het is belangrijk om Oekraïne een symbolische strohalm te bieden, zegt Hylke Dijkstra, onderzoeksdirecteur European Studies aan de UM, in de Volkskrant.
Stresstest voor Europa
De EU heeft de plicht om een eigen politieke lijn in te nemen bij de oorlog in Oekraïne, zegt Hoogleraar eigentijdse Europese geschiedenis Mathieu Segers in De Groene. De EU moet nu daden voegen bij grote woorden als ‘beschaving’, ‘mensenrechten’ en ‘democratie’.
Pleidooi voor selectieve wetenschappelijke sancties
Internationale wetenschappers betogen dat bepaalde samenwerkingsverbanden met Russische collega's geen extra slachtoffers moeten worden van de oorlog in Oekraïne. Dr. Luc Soete, ereprofessor aan de UM, pleit voor een meer selectieve aanpak van wetenschappelijke sancties, waarbij elk geval apart wordt bekeken.
De ideale Unie volgens Mathieu Segers
‘Europa, word wakker!’ De Oekraïense president Zelensky wordt niet moe om het ons in te wrijven: dit is hét moment voor Europese solidariteit. Maar waar zou die uit moeten bestaan? Hoogleraar eigentijdse Europese geschiedenis Mathieu Segers verkent de toekomst in VPRO Tegenlicht.
Vluchtelingenstroom biedt nieuwe kans om hiv uit te bannen
Oekraïners ontvluchten massaal de oorlog en nemen daarbij ernstige ziektes zoals hiv mee naar de landen die hen opnemen. Dit creëert nieuwe uitdagingen, maar biedt ook nieuwe kansen om hiv rond 2030 uit te bannen, stelt UM onderzoeker Kai Jonas.
In Oekraïne wordt Europa verdedigd
Op bezoek in Kiev pleitte minister Hoekstra voor een Europa met eenheid en daadkracht. UM hoogleraar Mathieu Segers ziet in zijn woorden een koerswijziging, zeker “als je het afzet tegen tweeënhalf decennium Europa-politiek”.
Toekomst van het hele continent op het spel
Nu er oorlog woedt op ons continent, zal blijken hoe sterk onze democratieën nog zijn, zegt UM hoogleraar Mathieu Segers in het AD. "Van politici wordt nu moreel leiderschap gevraagd."
De eerste TikTok-oorlog
"Het valt mensen blijkbaar nu pas op dat sociale media zo belangrijk kunnen zijn in zo’n conflict, omdat van deze strijd ons meer beelden bereiken", zegt UM-onderzoeker Mariëlle Wijermars in KIJK magazine.
Poetin en extreemrechts in Europa
Hoe staan de radicaal-rechtse bewegingen ervoor in Europa en waarom steunen ze Poetin? Studio Europa Maastricht krijgt antwoorden van een Franse en een Hongaarse expert. “De democratie staat onder druk”. (Foto: www.kremlin.ru)
Zelensky spreekt Kamer toe
Politicoloog Giselle Bosse geeft duiding op L1: over de historische live toespraak van president Zelensky tot het Haagse parlement, de voortwoedende oorlog en de betrekkingen tussen Oekraïne en de Europese Unie.
Rusland achter digitaal ijzeren gordijn
Met de vrijheid op internet in Rusland is het bedroevend gesteld. “Enorm deprimerend", zegt kenner Mariëlle Wijermars, want er vond vanaf de jaren 90 veel innovatie plaats en er was sprake van een hechte gemeenschap.
Regel dat leiders na acht jaar vertrekken
Zelfoverschatting komt vaker voor bij regeringsleiders die langere tijd aan de macht zijn. Wat te doen aan deze vorm van ‘hubris’? Psychiater en UM-hoogleraar Jean-Paul Selten heeft een oplossing. Hij schreef een brief naar NRC.
De zin en onzin van Poetins oorlog
Wat bezielde Poetin toch om zijn oorlog met Oekraïne te beginnen? Is de-escalatie nog steeds mogelijk? Giselle Bosse van FASoS over de anatomie van een humanitaire ramp.
De informatieoorlog
Spontaan opgenomen filmpjes worden strategisch verspreid, zegt Ruslandkenner Mariëlle Wijermars. Zij ziet de beelden uit Oekraïne als "strategische communicatie" en noemt wat uit Rusland komt "overduidelijk propaganda".
De nieuwe mediawet in Rusland
Mariëlle Wijermars, docent Russische politiek en internetveiligheid: "Het is helemaal onmogelijk geworden in Rusland om op een professionele journalistieke manier verslag te geven over de oorlog."
‘Ik ben boos en schaam me’
Russische studente Daria Sotnikova is emotioneel uitgeput door de oorlog. Interview in De Limburger. (Foto © Harry Heuts)
Helpen vredesbesprekingen?
Deze gesprekken op hoog niveau zijn erg belangrijk, zegt Rusland-deskundige Mariëlle Wijermars. "Eerst moeten omstandigheden worden gecreëerd waarin daadwerkelijk afspraken kunnen worden gemaakt."
Podcast: Oorlog in Europa
Haagsch College en Studio Europa Maastricht maken samen de podcast 'Café Europa'. In deze aflevering staat onder meer het Europese antwoord op de oorlog van Poetin centraal.
Een niet Verenigd Rusland
Politiek, propaganda en post-waarheid - analyse van de repressie in Rusland.
Op jacht naar Russische hackers
Hoe ongrijpbaar zijn de hackersgroepen in Rusland. Rusland deskundige en universitair docent Cybersecurity & Politiek Mariëlle Wijermars deelt haar visie in Met het Oog op Morgen.