Promotie Mônica Maurer Sost
Promotor: Prof. Dr. E.E.Blaak
Co-promotores: Dr. E. Canfora, Dr. K. Youssef Abboud
Trefwoorden: Voedingsvezels, Darmmicrobiota, Korteketenvetzuren, Obesitas
"A Journey into the Gut Bacterial Profile and Functionality in Obesity and Health - From Dietary Fibres & Polyphenols to Sweeteners"
Dit proefschrift onderzocht hoe verschillende voedingsmiddelen en voedingsbestanddelen de bacteriën in de menselijke darm en hun activiteit beïnvloeden, met de nadruk op het ondersteunen van mensen met obesitas of met een verhoogd risico op het ontwikkelen van diabetes type 2. Aan de hand van zowel in-vitromodellen als klinische proeven werden in dit proefschrift asperges, extracten van citrusvruchten, niet-calorische zoetstoffen en complexe voedingsvezelmengsels getest. De resultaten tonen aan dat delen van asperges, die doorgaans als afval worden beschouwd, bacteriën kunnen ondersteunen die verband houden met een betere metabole gezondheid. Citrusextracten bleken de productie van gunstige stoffen in de darmen te verhogen en hadden een positief effect op mensen met een risico op metabool syndroom. Studies naar niet-calorische zoetstoffen toonden aan dat het vervangen van suiker door deze alternatieven kan helpen om gewicht te verliezen en gunstige bacteriële veranderingen kan stimuleren. Ten slotte leidden gepersonaliseerde mengsels van voedingsvezels tot een hogere productie van gunstige darmstoffen, hoewel de reacties per persoon verschilden. Over het algemeen suggereert het onderzoek dat gerichte voedingskeuzes een gezondere darmfunctie en metabole gezondheid kunnen ondersteunen.
Klik hier voor het volledige proefschrift.
Klik hier voor de livestream.
Lees ook
-
Promotie Eveline Charlotte Françoise Gerretsen
"Learning to navigate the bronchial tree: considerations for simulation-based bronchoscopy training"
6 okt -
Promotie Serge Jan Hubert Heines
"Electrical impedance tomography to guide personalized ventilator settings in Intensive Care patients"
7 okt -
Promotie Lieke Eline Jasmijn van Iersel
"Nutritional modulation of disease progression in COPD"
8 okt