Nieuwe Portugese medische faculteit gebaseerd op het UM-model

In het kader van een nieuw internationaal onderwijs project bezocht een Portugese delegatie FHML op donderdag 6 en vrijdag 7 april voor een nadere kennismaking met ons onderwijssysteem, faciliteiten en staf.

SHE Collaborates coördineert dit samenwerkingsproject met als doel om in Portugal een 6-jarig, Engelstalig medisch curriculum op te zetten gebaseerd op het Maastrichtse model. De nieuwe medische faculteit zal worden gevestigd in Cascais in samenwerking met de gemeente Cascais en Grupo Luz Saúde, een grote zorgverlener in Portugal.

Universidade Católica Portuguesa is een privé-universiteit en biedt hiermee het eerste private, Engelstalige geneeskundeprogramma in Portugal. Op 24 februari jl. is de samenwerkingsovereenkomst tussen UM/FHML en UCP ondertekend in Lissabon. Na de voorbereidende fase - waarin de accreditatie voor de opleiding wordt aangevraagd, het curriculum wordt uitgewerkt en de nieuwe faculteit en een nieuw ziekenhuis wordt gebouwd in Cascais - kunnen naar verwachting de eerste 100 studenten starten in de bachelorfase in september 2020.

Lees ook

  • In de komende maanden deelt de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences op Instagram tips over hoe je gezonder kan leven. Niet zomaar een verzameling van tips, wel gebaseerd op lopende onderzoeken binnen onze faculteit. Initiatiefnemers van dit idee zijn Lieve Vonken en Gido Metz, promovendi...

  • Berta Cillero Pastor is universitair hoofddocent en groepsleider bij het MERLN Institute for Technology-Inspired Regenerative Medicine. Haar onderzoek richt zich op massaspectrometrie (imaging) om inzicht te krijgen in moleculen in cellen en weefsels voor biomedisch onderzoek.

  • Wetenschappers van het MERLN-instituut van Universiteit Maastricht en van het Maastricht UMC+ zijn erin geslaagd om een embryostructuur van een menselijke eeneiige tweeling te kweken uit louter stamcellen, zonder een eicel of spermacel te gebruiken. Dankzij deze kweek zien wetenschappers nu voor het...