Jaarlijkse Bijeenkomst Studentenstad

Voel jij je thuis in Maastricht?

Woensdag 13 februari was de jaarlijkse bijeenkomst van Studentenstad op het stadhuis. Wethouder Bert Jongen, rector magnificus Rianne Letschert en Pascal Breuls, directeur van het SSC, schoven aan om samen met studentenorganisaties te discussiëren over de vraag: voel jij je thuis in Maastricht? We voelen ons met z'n allen best wel thuis in Maastricht. Er blijkt wel nog een en ander voor verbetering vatbaar.

Wethouder Bert Jongen nodigde de leiders van alle Maastrichtse studentenorganisaties uit in het stadhuis. Verscheidene waren er aanwezig, waaronder de Studentenraad, Eunitas, ISN Maastricht, MUSST, het WE Festival en het Student Project Team. De avond werd voorgezeten door Martijn Weyenberg en Thomas Schafer, projectleiders van Match en Kaleido

Na pitches door Precious Plastic, het WE festival en Match for Brighter Futures, werd het publiek verdeeld in kleine groepen om te discussiëren over de vraag: voel jij je thuis in Maastricht en ben je van plan er te blijven na je studie? De resultaten werden vervolgens besproken met de hele groep. Internationale studenten voelen zich thuis op de universiteit, maar geven ook aan weinig in contact te komen met lokale bewoners. Er zijn in Maastricht twee werelden, die nog te vaak volledig naast elkaar bestaan. Ook voor Nederlandse studenten blijkt het lastig om verbindingen aan te gaan met de stad. Het niet spreken van Limburgs dialect blijkt een nadeel. De universiteit geeft volgens studenten te weinig aandacht aan kansen bij Maastrichtse bedrijven. Hierdoor is de keuze om Maastricht te verlaten na het afstuderen snel gemaakt.

De bijeenkomst eindigt met een interactieve quiz. Het publiek wordt gevraagd om met hun smartphone in te loggen en live suggesties en oplossingen aan te geven: hoe kunnen de universiteit en de gemeente van Maastricht ook jouw thuis maken? Afsluitend is er een borrel in het stadhuis. De partners van Studentenstad gaan nu kijken hoe ze de adviezen van de studenten in de praktijk kunnen brengen. Tijdens de Stadsronde in Maart zijn studenten en inwoners opnieuw welkom om hun mening te geven over Studentenstad voor de Gemeenteraad. De exacte tijd en datum worden later bekendgemaakt op de facebook van Match Maastricht:  https://www.facebook.com/matchmaastricht/.

Lees ook

• Beginnen aan een nieuwe studie kan eenzaam zijn voor een student. Uni-Life is een platform dat studenten samenbrengt. In de app vind je alle evenementen en activiteiten die plaatsvinden op de Universiteit Maastricht.  Student Luisa Congedo is een ambassadeur van het platform.

• Tijdens de Bachelor Open Dag van 24 februari verwelkomden we 2393 studiekiezers. De meesten waren zeer tevreden, zo bleek uit de reacties.

• Met de dit jaar gestarte bachelor Computer Science versterkt de Universiteit Maastricht zijn positie verder als bèta-universiteit. De belangstelling voor de nieuwe opleiding was boven alle verwachting: zo’n 300 studenten uit alle hoeken van de wereld gingen in september aan de slag. “De...