University College Maastricht beste opleiding van Nederland

Het University College Maastricht (UCM) behaalt de hoogste score van alle Nederlandse bacheloropleidingen in de Keuzegids Universiteiten 2016: 94 van de 100 punten en drie plussen (+++). UCM is één van de twee UM-opleidingen die een ‘Kwaliteitszegel’ krijgen omdat ze aangemerkt worden als topopleiding die dwars op de disciplines tot de top van het Nederlandse wetenschappelijk onderwijs horen. Het relatief jonge Maastricht Science Programme heeft het zegel op een haar na gemist. In totaal staan zeven van de zeventien beoordeelde UM-bacheloropleidingen op de eerste plaats en net als vorig jaar staan twaalf UM-opleidingen in de top-3. 

Het predicaat ‘Kwaliteitszegel’ is voorbehouden aan opleidingen met een totaalscore van 76 of hoger (en een oordeel ‘++’ of hoger). UCM scoort 94 punten en +++, Kennistechnologie 78 en ++. Het Maastricht Science Programme heeft met 74 punten en één + nog maar een kleine stap te maken volgend jaar naar het Kwaliteitszegel. 

De zeven UM-opleidingen die aan de top van het Nederlandse onderwijs staan, zijn: Econometrie, European Law School, European Studies, Fiscaal Recht, Kennistechnologie, Maastricht Science Programme en University College Maastricht. De vijf anderen die ook een plek in de top-3 van hun klassement hebben, zijn: European Public Health (2e), Fiscale Economie (2e), Gezondheidswetenschappen (3e), International Business (2e), Psychologie (2e). In totaal stegen vijf opleidingen ten opzichte van vorig jaar en vier daalden er. 

De meeste UM-opleidingen die hoog eindigen, scoren goed op Inhoud, Faciliteiten en Algemene Vaardigheden. Uit de cijfers blijkt dat het Maastrichtse probleemgestuurde onderwijsmodel loont: Maastricht heeft van alle Nederlandse universiteiten het hoogste percentage studenten dat in vier jaar afstudeert. Volgens studenten bereidt het onderwijs hen goed voor op een toekomstige baan.

De Keuzegids wordt jaarlijks samengesteld door een onafhankelijke redactie van het Centrum Hoger Onderwijs Informatie, als leidraad voor studiekiezers. De ranglijsten van de Keuzegids 2016 zijn samengesteld op basis van het oordeel van studenten en deskundigen over de bacheloropleidingen, docenten, faciliteiten en meer.

De gehele Keuzegids Universiteiten 2016 is in gedrukte vorm te bestellen of tegen betaling online te raadplegen viawww.keuzegids.nl.

Lees ook