17 mei 2020
Een student die in het buitenland bleef, ondanks de coronacrisis

Stuck down under; over onzekerheid en positief blijven

Masterstudent Geneeskunde Kirsty Jacobi zat midden in haar keuzeonderwijs Oogheelkunde in Australië toen de coronacrisis uitbrak. Uit angst om op de terugreis naar Nederland in het buitenland te stranden, besloot ze in Australië te blijven en haar 10-weeks keuzeonderwijs af te maken.

Geneeskundestudent Kirsty bleef in Australië voor haar coschap, ondanks de coronacrisis

Versoepelde regels

“Op dit moment ben ik op het einde van mijn keuzeonderwijs. Ondanks de strenge restricties, maak ik het onderwijs volledig af. De regels zijn sinds dit weekend [redactie: Kirsty schreef dit op 3 mei] versoepeld: eerst mochten we alleen het huis uit voor boodschappen en medische hulp, nu zijn daar ‘recreatieve doeleinden’ bijgekomen. Dit betekent dat ik een stukje mag rijden of mag picknicken, maar wel met slechts één andere persoon, met 1.5 meter afstand en tot maximaal 50 km buiten mijn verblijfsadres. Overigens betekent 50 km in Australië dat je de supermarkt nét kan bereiken.”

Onzekerheid

“De laatste 24 uur zijn er slechts 14 coronagevallen in Australië bijgekomen en de meeste mensen zijn inmiddels hersteld. De regering spreekt nu over de mogelijkheid om COVID-19 geheel uit te doen doven. Dat is natuurlijk fantastisch nieuws, maar ik vrees dat dit ook betekent dat ik nog lang niet thuis ben. Op dit moment heb ik nog geen mogelijkheid om terug te keren en er komen waarschijnlijk geen nieuwe repatriëringsvluchten."

"De onzekerheid over wanneer de (staats)grenzen in Australië weer opengaan, geeft veel onrust. Wie weet zit ik hier nog maanden vast. Ik mis thuis en maak me zorgen over mijn familie. Ook maak ik me zorgen over mijn afstuderen in september.

Buiten alle onzekerheid om, is het goede nieuws dat ik voor het eerst sinds weken weer toiletpapier kan kopen. Uitverkochte voedingsmiddelen kunnen vervangen worden door andere producten, maar zonder toiletpapier wordt het toch een beetje moeilijk…”.

Update:
Kirsty schreef dit verhaal op 3 mei. Ondertussen mogen ze in Australië 150 km reizen en met maximaal 10 mensen samenkomen (met 1.5 meter afstand). Bioscopen, restaurants, et cetera blijven dicht. “Dus voor nu blijf ik vooral 'thuis', maar ik werk in de tuin en kan wel gewoon wandelen in de buurt, dus dat is prima. Ik ga nu eerst twee weken bij Radiologie een soort stage doen, en daarna denk ik dat ik terug ga naar de oogkliniek waar ik mijn keuzeonderwijs heb gedaan, omdat ik ze daar kan helpen met bijwerken nu de reguliere zorg op gang gaat komen. Er gaan vanaf 21 mei vluchten naar Londen, alleen ben ik bang om vervolgens in Londen vast te komen zitten. Dus ik hoop dat ze straks ook naar Europa gaan vliegen. Het is in ieder geval een positief teken!”

Update 3 juni 2020:
"Op 27 mei ben ik teruggevlogen naar Nederland. Ik had in Australië veelvuldig contact met een reisbureau; zij zouden in de gaten houden wanneer er weer terugkeermogelijkheden waren. Ik kreeg bericht dat Qatar Airways van Brisbane naar Amsterdam via Qatar zou vliegen. Ik had het vijfde verkochte ticket. Normaal gesproken zou ik vliegen naar Brisbane, maar die optie bestond nu niet. Ik heb twee dagen met een huurauto gereden om in Brisbane te komen. Het vliegveld van Brisbane was open voor deze ene vlucht. Het personeel van Qatar Airways was gekleed in van die witte isolatiepakken met spatbril, mondkapje en handschoenen. Het vliegtuig was (schat ik) voor 60% gevuld, wat ik nog best veel vond. Na een reisduur van in totaal vier dagen kwam ik eindelijk in Amsterdam aan; dat voelde zo onrealistisch. Nederland binnen komen was gemakkelijk; er werd alleen gevraagd naar symptomen en toen ik ‘nee’ antwoorde, mocht ik direct doorlopen.

Inmiddels is mijn jet lag op zijn retour en ben ik verhuisd naar Eindhoven om deze week alweer te starten met mijn Gezondheidsparticipatie. Het is bizar hoe snel dingen kunnen gaan; de ene week zit je nog in Australië vast en de volgende week ben je alweer verhuisd binnen Nederland om te starten met je volgende coschap."