25 februari 2019

Stefan Hild hoogleraar Gravitational Research; UM treedt toe tot Nikhef

De Universiteit Maastricht (UM) heeft Prof. dr. Stefan Hild benoemd tot hoogleraar Gravitational Research. Hiermee haalt de UM de expertise in huis om toe te treden tot het Nationaal instituut voor subatomaire fysica (Nikhef).

ET Pathfinder en Einstein Telescope

Hild komt onder andere naar Maastricht om te werken aan de bouw van de ‘ET Pathfinder’, een testcentrum waar nieuwe ideeën voor zwaartekrachtgolfmeters kunnen worden getest en uitgewerkt. De ET Pathfinder is een prototype van de Einstein Telescope: een diepgekoelde driehoekige ondergrondse laserdetector met zijden van tien kilometer die zeer ver het heelal in kan kijken, in theorie tot de oerknal. Deze nieuwe wetenschap en bijbehorende innovaties zijn van groot belang voor studenten, onderzoekers, ondernemers en instellingen in de (Eu)regio.

Toetreding Nikhef

Met de benoeming van Hild treedt de UM toe tot het nationale samenwerkingsverband Nikhef. Hiermee sluit de UM aan bij de vruchtbare samenwerking op het gebied van (astro)deeltjesfysica tussen de institutenorganisatie van NWO, de Radboud Universiteit, de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit Utrecht, de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam.

Prof. dr. Martin Paul, voorzitter van het College van Bestuur van de UM, is enthousiast over de kansen die de toetreding tot Nikhef biedt: “De Universiteit Maastricht heeft de afgelopen jaren gewerkt aan de succesvolle uitbouw van het bèta- en techniekonderwijs en -onderzoek. De ontwikkeling van de onderzoeksgroep Fundamentele Natuurkunde is hier onderdeel van. De aansluiting bij Nikhef borgt de samenwerking op het terrein van de (astro)deeltjesfysica en biedt onze onderzoekers en studenten nóg betere toegang tot het internationale netwerk en de faciliteiten.”

Hild: “Maastricht wordt het innovatiecentrum voor zwaartekrachtsgolfmeting”

Foto-impressie