MCICM werkte samen met Philzuid voor het nieuwste Philstories-concert

Op 3 en 4 april 2024 presenteerde Philzuid het concert ‘Philstories’ in Opus 9 in de Mariaberg wijk.

Samen met Prof.dr. Peter Peters en dr. Veerle Spronck, muzikanten en medewerkers van Philzuid zochten contact met bewoners en buurtorganisaties in Mariaberg. Tijdens diners, vergaderingen en fietsen met een bakfiets met een box bespraken de buren de rol van muziek in hun dagelijks leven. Ze verzamelden verhalen en creëerden een concertprogramma.

Tijdens het concert deelden de bewoners de verhalen en luisterden naar de gekozen muziek. De sfeer in de Theresakerk was licht en vol opwinding. Er was een echte verbinding met de ruimte, het orkest en met elkaar.

Met dit onderzoeksproject wil het MCICM bijdragen aan de reflectie op storytelling in klassieke muziek. Het delen van verhalen kan nieuwe manieren bieden om publiek en muzikanten bij klassieke muziek te betrekken, nieuwe concertformaten te ontwikkelen en niet-deskundige betekenissen en ervaringen met betrekking tot klassieke muziek te verkennen. Voortbouwend op het People's Salon-project uit 2020 heeft het MCICM dit concertformat in drie opeenvolgende edities ontwikkeld.

Lees ook