Horizon 2020: data-gestuurde middelen voor wetshandhaving en een nieuwe benadering van architectuur en design

Twee nieuwe H2020-projecten aan de horizon voor het Department of Data Science and Knowledge Engineering: Dr. Apostolis Zarras is betrokken bij PREVISION en Dr. Alexia Briassouli versterkt het MindSpaces-consortium.

Het Horizon 2020-programma van de Europese Unie financiert projecten die bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke problemen, zoals die staan uitgestippeld in EU-beleid. De projecten, die onderzoek aan innovatie koppelen, worden uitgevoerd door grote consortia bestaande uit partijen verspreid over de EU. Het Department of Data Science and Knowledge Engineering (DKE) is betrokken bij twee projecten die in 2019 van start gaan.

Een nieuwe manier om onze dagelijkse leefomgeving vorm te geven

MindSpaces startte in januari 2019. Het project ontwikkelt een nieuwe manier om ruimtes vorm te geven. De ontwerpen houden daarbij rekening met hoe mensen op de voorgestelde omgevingen reageren. Architecten en kunstenaars leveren een ontwerp voor een ruimte aan, waarna MindSpaces-onderzoekers mensen monitoren terwijl ze de ontwerpen ervaren. Onderzoekers kijken daarbij eerst naar de reactie op de omgeving in virtual reality en, op termijn, in het echt. Het doel is om de ontwerpen aan te passen op de reacties, zodat de uiteindelijke ruimtes voldoen aan de praktische en emotionele behoeften van mensen. Het project gebruikt daarvoor een innovatieve, op sensors gebaseerde werkwijze.

“Het is een erg interdisciplinair project”, vertelt Dr. Alexia Briassouli. “We hebben drie uitdagingen gekozen: een werkomgeving, een buitenruimte in een populaire buurt nabij Barcelona en een binnenruimte voor ouderen. Het idee is om te meten hoe mensen reageren op de oorspronkelijke ruimte, en hoe ze vervolgens reageren op het nieuwe ontwerp. We meten hun reactie door middel van allerlei sensoren: denk bijvoorbeeld aan sensoren die de aanwezigheid van mensen meten, 'fitness trackers' of videocamera’s.”

Dr. Briassouli: “I will analyse videos of people in the environments to see, for example, towards which areas they gravitate more often. Do they stop and talk at a watercooler, or gather only in a certain corner of an outdoor area? In the end, it’s human behavior pattern analysis. There are many challenges for us here, such as the tricky task of monitoring human interactions in video.”

Het MindSpaces consortium bestaat uit 14 verschillende partijen uit 7 verschillende landen. Klik hier voor meer informatie.

Alexia Briassouli

Dr. Alexia Briassouli is assistant professor bij het Department of Data Science and Knowledge Engineering. Ze is gespecialiseerd in visuele analyse, waaronder het monitoren van menselijke activiteit van zowel individuen als groepen.

Proactief tegen terrorisme en cybercriminaliteit

PREVISION start in het najaar van 2019. “We willen wetshandhavers nieuwe middelen geven om de strijd tegen terrorisme en cybercriminaliteit proactief aan te gaan”, zegt Dr. Apostolis Zarras. “Wetshandhavers beschikken over veel data, afkomstig van bijvoorbeeld surveillancecamera’s, databases, sociale netwerken en dergelijke. Met PREVISION willen we een hypermodern systeem bouwen dat verbanden legt tussen al die verschillende soorten data, direct wanneer het binnenkomt. Op die manier kunnen wetshandhavers het grote plaatje zien en ingrijpen voordat de daadwerkelijke aanval plaatsvindt.”

De bijdrage van de Universiteit Maastricht concentreert zich op het voorkomen van cybercriminaliteit. “Een terroristische aanval hoeft niet per se een bom te zijn. Het kan ook een aanval zijn op servers die het openbaar vervoer coördineren, een aanval die data binnen de gezondheidszorg versleutelt of zelfs een cyberaanval op een nucleaire reactor”, legt Dr. Zarras uit. “Aanvallers gebruiken soms kwaadaardige software, zogenaamde malware, om hun offensief te beginnen. Voordat ze hun aanval lanceren, hebben ze geregeld contact met andere cybercriminelen (via het darknet) om hun krachten en expertise te bundelen. Onze specifieke bijdrage wordt het verzamelen en analyseren van data, zodat we dit soort verdacht gedrag kunnen aanwijzen.”

PREVISION zal gedurende 24 maanden lopen. Onder de interdisciplinaire deelnemers van het project zijn tien verschillende organisaties van wetshandhavers binnen Europa.

Apostolis Zarras

Dr. Apostolis Zarras is assistant professor bij het Department of Data Science and Knowledge Engineering. Zijn expertise ligt in het domein van de veiligheid van systemen, netwerken en het web.

Lees ook

  • Afval hergebruiken als grondstof voor nieuwe producten: het klinkt als de oplossing voor het terugdringen van fossiele grondstoffen in bijvoorbeeld de productie van kunststoffen. Maar, hoe doe je dat op industriële schaal? Op 28 november kregen de Universiteit Maastricht en haar partners TNO en...

  • Onder de naam ‘Terra’ heeft Albert Heijn een 100 procent plantaardige productenlijn geïntroduceerd, met zo’n tweehonderd verschillende voedingswaren, variërend van dranken tot broodbeleg en vleesvervangers. Hoe duurzaam en gezond zijn die producten?

  • Nikola Prianikov kwam uit Kiev naar Maastricht om Data Science en Artificial Intelligence te studeren. Hij vertelt hoe het Foundation Programme van de UM deuren opent voor internationaal talent, hoe hij genoot van zijn studietijd ondanks oorlog en rampspoed, en hoe een carrière in Nederland tot de...